25 feb. 2015

Hädelserättegång i Sverige?

DNs Erik Helmerson uppmärksammar idag den återupptagna rättegången mot mannen som liknade ett minaretutrop vid ett åsneskri. Remarkabelt nog utreds fortfarande om uttalandet är straffbart - trots att vi inte har några hädelselagar i Sverige. Samtidig är ingen av alla de hundratalet människor åtalade som "ville ha tag på mannen" - varav några var beväpnade med kniv.
Den åtalade har inte uttalat sig om muslimer som ett kollektiv. Han har inte sagt något om religionen islam. Han har inte skändat någon profet eller annan helighet. Han har liknat ett utrop i högtalare vid en åsnas skriande. Det är snarast att likställa med om katoliker skulle polisanmäla alla som någon gång antyder att påvens mössa är lustig.
[...]
Jag utgår från att mannen i Nyköping frias. Annars sänder vi en mycket obehaglig signal: Om du säger något om en religionsutövning som kan tolkas som förklenande så hetsar du mot folkgrupp och riskerar upp till fyra års fängelse. Om du däremot samlar ihop några kompisar för att misshandla den som sagt det du ogillar om religionen, då kan du räkna med att ordningsmakten ser mellan fingrarna.
Vi lever i en tid där många, även i Sverige, vill vrida klockan tillbaka och göra gudstro till något okränkbart. Där meningen "yttrandefrihet är bra, men det innebär inte att man ska ha rätt att kränka andra" ofta sägs – trots att det är exakt vad yttrandefrihet betyder.
Läs hela artikeln här.

21 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Det är fel person som åtalas.

Nils sa...

Polis och åklagare blir också påverkade av det massiva mediemantrat om främlingsfientlighet, islamofobi och rasism. De tror också att muslimer är en försvarslös och utsatt minoritet.

Ett exempel är Mats Svegfors som i Aktuellt igår. Inte fel att fråga judar om deras eget ansvar för antisemitismen, anser han och motiverade i princip med att islamofobin är ett större problem.

Kan tycka att han har en poäng, frågor ska kunna ställas, problemet är att diskursen avgör vilka frågor som ställs. Eftersom journalister är vänstermänniskor är det OK att fråga Viktoria om nazism, fråga judar om egna ansvaret för antisemitismen, men absolut inte att ställa motsvarande fråga till muslimer eller fråga romer vilket ansvar de har för utanförskapet.

Patrik N sa...

Patrik L

"Samtidig är ingen av alla de hundratalet människor åtalade som "ville ha tag på mannen" - varav några var beväpnade med kniv."

Några frågor du kan börja med innan några som helst säkra uttalanden görs i det här fallet:

Vilket brott borde de som "ville ha tag på mannen" åtalas för och på vilken grund borde det åtalet ske?

På vilken grund antar du att "några var beväpnade med kniv"?

Vilka av personerna var beväpnade med kniv och på vilken grund vet du att de var det?

Varför är det remarkabelt att det utreds om mannen gjort sig skyldig till brott (trots att vi inte har några hädelselagar i Sverige)?

På vilken grund borde en brottsutredning inte äga rum?

Är det uppenbart att mannen inte gjort sig skyldig till brott? På vilken grund görs i så fall den bedömningen?

På vilken grund antar du att ordningsmakten "sett mellan fingrarna"?

När de här frågorna är besvarade finns det eventuellt grund att uttala sig om ärendet. Till dess har du samma usla faktamässiga grund som Avpixlat när också de just nu brölar i saken.

Ostronmannen sa...

Anders. Fel person?. Du menar att det är rätt åtal men det var någon annan som sa det, eller? Så att åtala är rätt för denna sak.

Nei, jag tror inte du menar så, men syftningen kan tolkas så.

Även om utgången blir friande, så är det skrämmande att en åklagare i Sverige idag anser att ett sådant uttalande ska dömas.

Anders Hesselbom sa...

Ostronmannen, om någon, så mobben.

Patrik N sa...

Man kan inte åtala en "mobb" i Sverige (gudskelov).

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
För att underlätta läsförståelse och källkritik så har jag länk i inlägget till originalartikeln. Där finns citat från polisen om situationen. Det man blir åtalad för när man hotar någon med vapen vet väl du bättre än jag, men jag antar att det skulle handla om olaga hot?

Nils sa...

”Man kan inte åtala en "mobb" i Sverige (gudskelov).”

Åtala den här mobben vore inte på något sätt mindre absurd än åtalet mot killen för hets mot folkgrupp.

Han skriver ett FB-inlägg som inte på något sätt pekar ut eller hetsar mot någon. När han själv verkligen utsätts för hets och hot av en lynchmobb är det han - offret - som blir åtalad. Kan verkligheten bli mer Orwellsk?

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, det blir inte heller fritt fram att begå kriminella gärningar om man befinner sig i grupp. Visst, man inte åtala en bankrånarliga, men underförstått medlemmarna av dito. Med tanke på ditt utlägg kring "bekräftade teorier" bör du ha koll på principle of charity vid informella samtal och debatter. Det är bättre att fråga, än att låsa sig fast vid ett missförstånd och slåss med halmgubbar.

Patrik N sa...

"En man säger till poliserna "att några som vill ha tag på X även har knivar på sig".

Övning i källkritik: Fanns det några på platsen som hade knivar på sig och om så var fallet, har då "ordningsmakten sett mellan fingrarna" med detta?

Patrik N sa...

"Patrik N, det blir inte heller fritt fram att begå kriminella gärningar om man befinner sig i grupp."

Helt rätt, Anders, det tar sig.

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, jag har inte ändrat uppfattning. Min senaste replik till dig förklarar varför.

Patrik N sa...

Anders,

Jag förstår inte överhuvudtaget vad du menar.

Anders Hesselbom sa...

"Det tar sig" implicerar förändring. Det som förändrats är din syn på min uppfattning, och den är irrelevant.

Patrik N sa...

Anders,

Jag uppfattade att du menade att det var mobben som skulle åtalas.

"Ostronmannen, om någon, så mobben."

Men det var kanske inte det du menade?

Anders Hesselbom sa...

Nej, en mobb kan inte åtalas, precis som en teori inte kan vara bekräftad - du kanske har hört talas om principle of charity vid mindre formella samtal och debatter. Endast individer i en mobb kan åtalas, och om någon, ska det vara dem. Det kan ju inte vara olagligt att utnyttja sina friheter, hädelse eller annan. Du kommer säkert höra mig prata om bekräftade teorier och annat även i framtiden - då går det bra att be om ett förtydligande om du inte förstår vad som åsyftas. Vem vet, jag kanske även kommer att säga att en rånarliga bör åtalas. Du får gärna berätta att det inte går, men du har inget att tillföra till mig personligen.

Ulf Gustafsson sa...

Jag är irriterad på hur Helmerson använder respekt i sin text: "Respekt är ett nyckelord i all mänsklig interaktion."

Uppenbarligen menar han att mannen med FB-inlägget kunde visat respekt, men aldrig talas det om att de som höll bönemötet kunde visat respekt eller att "mobben" kunde visat respekt.

Ulf Lundberg sa...

Har det provats om koranen kan klassas som hets mot folkgrupp? I den står rätt tydligt vas som ska göras med otrogna.

hapazard sa...

@ Ulf Gustafsson
"Uppenbarligen menar han att mannen med FB-inlägget kunde visat respekt"
så uppfattar jag det inte alls. Han menar helt enkelt att ett samhälle där alla ständigt skulle gå ur vägen för att klampa på sina medmänniskors onda tår skulle vara ganska otrevligt att leva i, vilket givetvis stämmer! Det är dock inte vad jag, eller Erik Helmerson antar jag, tror att FB användaren har gjort. Oavsett vilket så bör FB användaren ha rätt att skriva det han skrivigt.

Ulf Gustafsson sa...

hapazard,

Så kan det vara. Men om Helmerson anser att hans resonemang om "respekt" inte är applicerbart i den aktuella situationen, så var det et misstag att nämna detta.

De exempel Helmerson använde i sin text handlade om konst, religion och hädelse. Jag ville bara uppmärksamma på att "respekt" aldrig används med exemplen att man kan visa hänsyn och undvika uttrycka sin religionsutövning inför andra.

Unknown sa...

Den tragikomiska rättegången kommenteras i Aftonbladet:

"Men var det ens ett bönemöte som filmades? Nej, hävdade advokat Per Oehme. Det var ett soundscheck av högtalaranläggningen.
Vad som är sant vet vi inte. Filmen har raderats, det enda som finns kvar är två frusna bilder."

"Han berättade om hur en uppretad folksamling, kanske så många som tvåhundra, samlades utanför hans port några timmar efter att han publicerat sin status. Några var beväpnade med kniv, stämningen var hätsk, polis tillkallades.
– Det har fortsatt på det sättet. Det har kastats in stenar genom fönstret. Min bil har vandaliserats.
Familjen har tvingats flytta från Nyköping. Hur det har gått med polisutredningarna om skadegörelsen och hoten? Nedlagda, varenda en."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20380577.ab

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se