25 feb. 2015

"Mänsklig sköld runt synagoga i Stockholm"


Efter terrordådet i Köpenhamn valde norska muslimer att visa sitt motstånd mot antisemitism genom att bilda en mänsklig sköld kring synagogan i Oslo. Nu tar Facebookgruppen Gränslöst Mänsklig ett liknande initiativ i Stockholm. Expressen skriver vidare.
I helgen deltog över 1300 personer i solidaritetsmanifestationen utanför synagogan i Oslo.
Efter terrordåden i Köpenhamn och Paris valde nio unga, muslimer att visa sitt stöd.
– Det är inte en markering för att beklaga, det är en markering för att visa att vi står tillsammans med dem. Norska judar är rädda för att träda fram. De är rädda för oss muslimer. Vi vill visa att vi känner samma fruktan, och att vi ska stå tillsammans med dem, sade en av initiativtagarna Hajrah Arshad, till Dagbladet.
Nu kommer ett liknande initiativ från Gränslöst Mänsklig.
På fredag kommer de att bilda en "fredens ring" kring Stockholms Stora synagoga på Raoul Wallenbergs torg.
"Islam är att skydda våra bröder och systrar, oavsett vilken religiös trosuppfattning man har. Islam är att bekämpa allt hat och aldrig sjunka till samma nivå som hatarna. Islam är att skydda och försvara varandra", skriver gruppen på Facebook.
Terrorattackerna i Paris och Köpenhamn krävde båda två judiska liv.
"I dagsläget lever judar under ständigt hot här i Europa. Vi berömmer initiativet som togs i Norge för att bilda "fredens ring". Om de kan så kan vi också göra det i Sverige!", skriver Gränslöst Mänsklig.
De inbjuder nu flera att delta i manifestationen, och skriver att "muslimer vill visa att vi starkt fördömer all typ av extremism och tar avstånd från all typ hat och judehat".
Manifestationen äger rum den 27 februari, klockan 16.30 på Raoul Wallenbergs Torg.
Läs mer här.

4 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Kommer Humanisterna att vara med och bilda den mänskliga skölden?

Patrik Lindenfors sa...

Jag har inte hört talas om detta förrän alldeles nyss, så jag vet inte. Personligen har jag tyvärr ingen möjlighet, men uppmanar gärna så många som möjligt att gå dit och delta.

Ulf Lundberg sa...

Om detta skedde där jag bor, skulle jag delta.

Lennart W sa...

Bra initiativ men dålig tajming att lägga det mitt i skidsemestern.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se