2 feb. 2015

När SD griper in: "Skolavslutning i kyrkan redan till sommaren"

Från SVT Nyheter når oss nyheter om en av de minst viktiga debatterna i Sverige idag i en fråga som borde vara en av de enklaste att besluta om i ett nutida samhälle där stat och religion är åtskilt.
Alliansen tänker med stöd av Sverigedemokraterna tillåta skolavslutningar i kyrkan redan till sommaren. Det ska nämligen bli tillåtet med ”enstaka konfessionella inslag”. Det ska också vara okej att nämna Jesus och att sjunga psalmer. – Det är för otydligt vad som egentligen gäller, och det vill vi råda bot på, säger Christer Nylander (FP).
[...]
Men hur blir det med barn som inte delar den kristna tron?
– Alla ska kunna vara med på skolavslutningen, fortsätter Christer Nylander.
[...]
Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) betonar att många tunga remissinstanser ifrågasatt utredningen bakom förslaget – ett förslag som togs fram av den förra regeringen. Flera av remissinstanserna menar att man inte tagit tillräcklig hänsyn till barnperspektivet.
Nej, varför lyssna på remissinstanser och sakkunskap? Inte undra på att skolan backat under FP-tiden. Notera att man är så oerhört angelägen om att driva igenom detta principvidriga beslut att man är villiga att göra upp med SD.

13 kommentarer:

MM sa...

Det handlar inte om att man tycker det är så viktigt att man är beredd att göra upp med Sd. Alliansen är full av nyliberaler (främst i M och C) och dessutom finns det fortfarande (tror jag i alla fall, även om de länge lyst med sin frånvaro) socialliberaler kvar i Fp. För liberaler av dessa slag är detta absolut inte någon hjärtefråga som man är ”oerhört angelägen om”, snarare tvärtom – principiellt är de för delning av stat och religion och mot konfessionstyngda officiella traditioner.

Det är snarare så att de börjar vackla i opinionen och därför vill flirta med mentaliteten hos de människor som röstar på Sd (som de tappat många röster till) utan att för den skull börja bli invandringskritiska. Hur många är det inte som upprörts över att ”Nu ska man ju inte ens få fira skolavslutning i kyrkan längre!”? Finns många röster att hämta (tillbaka) där.

Lennart W sa...

Och så har jag hört att SD även vill ha fint väder på skolavslutningarna. Så tycker man så så är man ju rasist! Hoppas det regnar!

Behöver man påminna om att SD ibland även är överens med regeringen och dess underlag? Denna samsyn gäller t ex
* mot vinster i välfärden
* mot svenskt medlemskap i NATO
Och så har SD en liknande syn på EU som V och iaf delar av MP.

Blir nog lite tramsigt i längden om SDs ställningstaganden ska ses som ett tungt argument, speciellt om det gäller andra frågor än om invandring. Överanvändning av SD-kortet hjälper nog även till att befästa SDs självbild som det enda riktiga oppositionspartiet. Det är de inte värda. Eller är det kanske rena rama verklighetsbeskrivningen?

Camilla Grepe sa...

Man legitimerar "en urgammal tradition" men gör det frivilligt att delta. En pragmatisk kompromiss i en fråga som kidnappats av främlingsfientliga krafter.

Krister V sa...

Och när ska vi i De Tondövas Förbund få gehör för vårt krav på musikfria avslutningar?

Anders Hesselbom sa...

Och varför inte servera burkskinka i gelé med kokt potatis? Det är ju också en gammal tradition.

Camilla Grepe sa...

Man Anders, det fattaru väl att det bara är "urgamla traditioner" som innefattar tvång som är roliga att bråka om. Jö.

Anders Bergdahl sa...

Och om man inte vill äta skinkan så måste man be om att få slippa, så att alla VET att man inte gillar "svenska" traditioner utan är en av dom andra. En av de icke svenska, en som avviker...
Det är ju trevligt att alliansen och SD nu förenad i en kulturkonservativ återställare till en tradition som aldrig funnits..
Kanske borde de som inte vill äta skinka få det inskrivet i passet. Eller, ännu bättre, bära ett märke så man vet viken typ av annan man är... De kan ju gå egna skolor, kanske bo på speciella ställen där de slipper skinka

Lennart W sa...

Uppgjort med SD? Tycker det verkar som att detta bara handlar om att SD har valt att rösta på Alliansens förslag.

Däremot kanske man kan misstänka en annan uppgörelse - mellan FP och KD. Idag blev det ju även känt att FP nog kommer att rösta med regeringen för att ta bort vårdnadsbidraget och att införa en tredje pappamånad. Vilket ju måste slita på samarbetet inom Alliansen med KD som ju i dessa frågor argumenterar för att familjerna måste få välja själva och att det ska ingen politiker lägga sig i. En skada som kanske repareras iaf lite av det här om skolavslutningar.

MM sa...

Lennart W,

Du skriver: ”Och så har jag hört att SD även vill ha fint väder på skolavslutningarna. Så tycker man så så är man ju rasist! Hoppas det regnar!”

Och ärligt talat var det en av de mest offsidekommentarerna jag någonsin fått. Varifrån denna ryggmärgsreflex att anta att man kastar skit på Sd så fort Sd nämns? Jag har ju inte spelat ut något Sd-kort över huvud taget. Jag har inte ens pratat om rasism.

Kan vi inte bara enas om att alla läser en extra gång innan vi svarar på något som har med Sd att göra – svaren man får är ju så ofta helt uppåt väggarna.

Det ENDA jag påstår är att de som anser att det är skandal att man ”inte får fira skolavslutning i kyrkan längre i det här landet” (och de verkar vara ganska många) antagligen är överrepresenterade bland Sd-väljare i förhållande till alliansens väljare – av det enkla skälet att alliansens väljare till större delen är liberala och antingen struntar i religiösa traditioner eller vill se vattentäta skott mellan dem och det politiska systemet – och att alliansen vill försöka sno tillbaka dem på detta sätt.

Att alliansens väljare är mer liberala än Sd:s är okontroversiellt. Få Sd:are skulle ta strid om detta eftersom de inte kallar sig liberaler utan istället socialkonservativa. Det är alltså ingen kränkning av Sd att hävda detta.

Att partier i ett modernt parlamentariskt system triangulerar är inte heller en helt okänd företeelse.

Slutsats: Det vore mer svårförklarligt att hävda M, C och Fp, som med alliansen har lutat åt den nyliberala kanten, hade gått och blivit socialkonservativa i just denna fråga, än att bara anta att de vill locka nya väljare. (Och gå inte igång nu, när jag pratar om nyliberalism är det inte heller i nedsättande termer, utan bara som en politisk-teoretisk bestämning.) Kd är en annan fråga. De har ju tyckt så hela tiden.

Analogt skulle man kunna dra precis samma slutsats om S, Mp eller V hade gjort samma utspel, eftersom inte heller de betitlar sig socialkonservativa och inte heller anser att kristna skolavslutningar är så hemskt viktiga. Det relevanta är alltså inte om man tycker samma sak som Sd, utan om man tycker det efter att Sd tyckt det och (antagligen) vunnit röster på det eller inte.

Det är ju sympatiskt – eller rättare sagt: Mindre osympatiskt – att alliansen inte tar till rent invandringskritiska utspel för att göra ett sådant försök att locka tillbaka sina gamla väljare. Vilket nog stärker det jag skrev om liberalism/nyliberalism, även om förslaget vi nu diskuterar naggar liberalismen i kanten. (Men inte mer än vad socialismen naggats i kanten av exempelvis socialdemokraterna, antar jag.)

Enny Signatur sa...

Skolavslutning i kyrkan redan till sommaren? Det förekommer sedan länge och den tolkning som Skolverket gjort av nu rådande lag är att det inte finns något hinder mot att använda kyrkan som lokal. Skillnaden mellan de nuvarande reglerna och de föreslagna är att idag får inga konfessionella inslag förekomma medan med det nya ska "enstaka konfessionella inslag" få förekomma. Ospecificerat vilka. Men trosbekännelse och bön ingår inte, enligt uttalande från de politiker som står bakom förslaget, och "alla" ska kunna delta i avslutningen. Syftet med denna omformulering är att "klargöra" (hör och häpna!) vad som är tillåtet och inte.

Blev det urtydligt tycker ni? Skolverket tycker inte det i sitt remissvar. De tycker tvärtom att det blev väldigt mycket mera otydligt. Jag är benägen att hålla med.

Anders Hesselbom sa...

Helt allvarligt så är nationalstatsargumentet ("detta är vår kultur") rasistiskt även när någon annan än SD drar det. Lite Helle Klein-varning på det.

Lars Torstensson sa...

Skolan får rätt att missionera :-(

Humanisterna har påpekat i ett remissvar: "Det är djupt problematiskt och stötande att utbildningsdepartementet lägger ett förslag som innebär att vissa elever ska behöva skylta med sin ideologiska eller religiösa övertygelse för sina kamrater och lärare. Ideologisk och religiös övertygelse är något som bör få vara vars och ens privatsak."

Det stämmer förvisso. Emellertid är detta inte bara problematiskt utan också grundlagsstridigt. Regeringsformen 2:2 fastslår: "Varje medborgare" - alltså även skolbarn - är "gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga" i religiös sammankomst. Men också mot tvång att "giva till känna sin åskådning" i religiöst hänseende. Även om man gör en konfessionell skolavslutning frivillig så strider den alltså mot grundlagen, eftersom elever som ogillar kristendomen tvingas röja sin inställning genom att utebli.

Vidare finns det anledning att uppmärksamma sanningsfrågan, som Humanisterna inte alls berör. När skolan arrangerar en andakt ger den sken av att kunna garantera att det som sägs under andakten är sant, eftersom skolans uppgift är att förmedla tillförlitlig kunskap. Givetvis kan den inte det. Att Gud finns, och att Jesus är människornas frälsare, är ju rena spekulationer. Skolandakter innebär därför att skolan vilseleder eleverna. Den ljuger för dem. Och detta är förkastligt och oetiskt även om samtliga elever skulle vara bekännande kristna!

Kristna inslag i det allmänna skolväsendet ökar också risken för att muslimer sätter sina barn i muslimska friskolor, där de skolas in i fundamentalism, och där kvinnliga och homosexuella elever kan bli diskriminerade. Friskolornas företrädare får möjlighet att säga ungefär så här till föräldrarna: "Som goda muslimer kan ni inte sätta era barn i den allmänna skolan, för den är kristen." Sålunda motverkas integrationen.

Bl a Nalin Pekgul har yppat sådana betänkligheter.

Lennart W sa...

MM: Min första kommentar handlade ffa om bloggposten. Om det nu faktiskt inte är så att något parti har suttit ned i direkta förhandlingar med SD så ÄR det bara tramsigt att påskina det så fort SD råkar hålla med om något. Och kontraproduktivt för alla. Som sagt, det finns ju även områden där SD håller med den rödgröna röran.

Din rekommendation om att först läsa ordentligt innan man kommenterar är bra. Försök gärna efterleva det själv.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se