19 feb. 2015

Skillnaden

8 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

De verkligt omdömeslösa är de som låter sig berusas av föreställningen om sin egen godhet.

Lennart W sa...

Chansen/risken att råka på en satanist som agerar på ett visst sätt kan möjligen påverkas iaf lite av det finns typ miljoner ggr färre såna än kristna. Bara en vild gissning liksom.

Sen har väl satanister och spaghettimonsterföljare egentligen precis samma agenda som Gervais. Klart att ingen sån förolämpar en själsfrände. (Satanism och spaghettimonstret har ju en hög status även på den här bloggen.)

Lennart W sa...

Ok, hade inte alla rätt där om t ex antal. Kan vara 100 000 enl Wikipedia. Och även om det finns "teistisk satanism" så skriver de även så här:

LaVeyan Satanism, as codified in The Satanic Bible and overseen by the Church of Satan, was founded in 1966 by Anton Szandor LaVey. It is an atheistic and materialistic religion that champions individualism, epicureanism, secularism, and egoism, and propagates a worldview of naturalism, Social Darwinism, and Lex Talionis.

Josef C sa...

Grejen är ju inte att satanister tror på satan.

Men vi vänder på det. I somras spelade ett hatfullt antikristet(satanistiskt) band på Liseberg som hånar kristendomen.

SÅ, satanister bevisligen hånar kristna för att de tror på Gud. Jag har dock svårt att tro att någon kristen skulle lägga ner speltid på Liseberg på att håna satanister. Finns ju lixom ingen mening att håna förloraren, bättre att njuta av segerns sötma.

För att göra en liknelse, ser ni någon OS-guldvinnare lipa att vinden var fel, konkurrenterna dopade och att hon/han var förkyld? Nej det förlorarens roll.

Men om ni blir trötta på att gå med röda ögon och vätskebrist av allt gråtande, så kan jag kommendera att byta till det vinnande laget. Det är nämligen tillåtet.

Erik M sa...

Josef C,

"SÅ, satanister bevisligen hånar kristna för att de tror på Gud. Jag har dock svårt att tro att någon kristen skulle lägga ner speltid på Liseberg på att håna satanister. Finns ju lixom ingen mening att håna förloraren, bättre att njuta av segerns sötma.

För det första, du inser väl att du just hånade satan och därigenom gjorde det du just sade att kristna inte gör?

För det andra, när du säger att kristna inte skulle lägga ned tid för att håna förloraren eftersom man vet att man är en vinnare så vill jag göra dig uppmärksam på några låttexter i kristen metal.

Vi har t.ex. det kristna metal-bandet Strypers "From Wrong to Right" med texten:

"I've changed my ways from wrong to right. The devil never pays, no, he robs just like a thief in the night. So many bands give the devil all the glory. It's hard to understand, we want to change the story. We want to rock one way, on and on. You'll see the light someday. All say Jesus is the way.

Satan is a fool and it's so insane. Some people think he's cool, you play with fire, you'll feel the pain. Why lose when you can win? Give God a try. The devil's not your friend, the truth is not a lie. I've changed my ways from wrong to right. Evil never pays, no, the truth is not a lie".Är texter som denna ett bevis för att kristna enligt din egen logik inte har tillräckligt stor tilltro till sin egen gud för att i hånfri värdighet "njuta segerns sötma"? Kanske är ni, enigt din logik, inte är helt säkra på att ni är med i det vinnande laget?

Jocke Mejsel sa...

För att vara fånigt övertydlig, grejen är att ateistiska satanister tror varken på gud eller på satan. ALL tro på övernaturliga väsen är förkastlig enl. ateistisk satanism (Church of Satan). Däremot hyllar man vissa egenskaper som tillskrivs den bibliska satan. Man är inte heller främmande för blasfemier.

Men att t ex social darwinism och Lex Talionis (förenklat en "öga-for-öga" mentalitet), skulle vara förenligt med Humanisternas värderingar känns inte som en korrekt slutsats. Jag måste läst fel satanistisk litteratur och på en helt annan humanistiskt blogg än den här :-)

Ett sekulärt samhälle är det enda gemensamma mål jag kan se att Satanister och Humanister faktist delar och skulle komma överens om.

Josef C sa...

Erik,
"För det första, du inser väl att du just hånade satan och därigenom gjorde det du just sade att kristna inte gör?"

Får dra en liknelse igen så du förstår.

OS-guldvinnaren står på pallen och får hyllningar. Men längst fram så står det en av de som inte hade vad som krävdes och lipar. Lipsillen lipar över vinnarens skor, dräkt, att han/hon är dopad osv. Vinnaren tröttnar till slut och förklarar för lipsillen:
-Det är jag som har guldmedaljen!

Klart att det biter. Byt lag. Alternativt kan ni ju gå någon kurs i hur man blir en bättre förlorare.

Angående stryper så tror jag följande, de borde nog byta miljö. För du har en liten poäng, även ifall du vänt på det. Är man som kristen centrerad på att sjunga om satan, då får jag inte känslan utav att man är en vinnare utan i fel sällskap.

Tyvärr är dock många kristna väldigt lättlurade. Och det finns många vargar utklädda till lam. Ibland ser ju vargarna till och med ut som vargar, ändå tror kristna på att de är lam för att det säger det.

http://www.reuters.com/article/2014/05/17/us-usa-crime-singer-idUSBREA4G00720140517

Eller för att säga det på ett annat sätt. Pengar drar till sig ohyra. En naturlag inom kristendomen.

MM sa...

Bara några korta kommentarer till Josef C,

Det är upplyftande att se att vi trots alla meningsskiljaktigheter ändå har saker gemensamt. Jag är nämligen helt överens med dig om att "många kristna är väldigt lättlurade".

Men det är skillnad på en idrottstävling och frågor om sant/falskt. Tror du att den analogin håller på något plan så kommer du – jag kan ju hålla mig inom sportanalogiernas värld – förlora på walk over. Du gick liksom till helt fel ställe. Spelade fotboll i vattenpolobassängen.

Vad du gör – förutom denna argumentationsanalytiska och vetenskapsteoretiska harakiri – är också att säga att vinnaren har rätt och att vi andra borde sälla oss till vinnaren istället för att först fråga vad som är rätt och fel och sen välja sida. En inte helt sympatisk inställning. Du kan nog själv dra konsekvenserna av den inställningen om du funderar lite.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se