6 feb. 2015

Smiska barn är ok enligt påven, så länge man inte förnedrar dem


Påve Franciskus hade ju en ganska bra start, men nu börjar de mörka rötterna synas i allt fler sammanhang. När människor blev mördade i Frankrike tyckte han det var ett lämpligt tillfälle att påpeka att han själv skulle smocka till den som förolämpade hans mamma. Nu handlar det istället om att slå barn, om vilket han hade detta att säga.
One time, I heard a father in a meeting with married couples say 'I sometimes have to smack my children a bit, but never in the face so as to not humiliate them. How beautiful! He knows the sense of dignity! He has to punish them but does it justly and moves on.
Vatikanens damage-control ryckte som vanligt genast ut för att förtydliga vad han egentligen menade.
The Rev. Thomas Rosica, who collaborates with the Vatican press office, said the pope was obviously not speaking about committing violence or cruelty against a child but rather about "helping someone to grow and mature."
Personligen tycker jag det är väldigt magstarkt att någon inom Katolska kyrkan överhuvudtaget dristar sig att komma med rekommendationer för hur man bör behandla barn. Men nu när påven dessutom godkänner föräldrar att slå dem? Det är ett oerhört övergrepp när man är så mycket starkare än ett barn att orsaka barnet fysisk smärta.

Gubbtjyven borde skämmas och gå i pension tillsammans med hela sin moraliskt bankrutta institution.

De här visdomsorden skrev Astrid Lindgren en gång om barnaga.
Och för dem, som nu så ivrigt ropar på hårdare tag och stramare tyglar, skulle jag vilja berätta vad en gammal dam en gång talade om för mig. Hon var ung mor på den tiden när man ännu trodde på det där, "spar på riset och du fördärvar pilten", det vill säga, hon trodde egentligen inte på det, men en gång hade hennes lille pojke gjort någonting, så att hon tyckte att han måste få en risbastu, den första i sitt liv. Hon sa åt honom att han själv skulle gå ut och ta reda på ris åt henne. Den lille pojken gick och var länge borta. Till sist kom han gråtande tillbaka och sa: "Jag hittade inget ris, men här har du en sten som du kan kasta på mej." Då började mamman också gråta, för hon såg plötsligt alltihop med barnets ögon. Barnet hade tänkt att "min mor vill faktiskt göra mig illa, då går det väl lika bra med en sten".
Hon slog armarna om honom, och de grät en stund tillsammans. Och sedan la hon stenen på en hylla i köket, och där fick den ligga kvar som en evig påminnelse om det löfte hon gav sig själv i den stunden: aldrig våld!
(Astrid Lindgren 1978)
Om ni tycker att Påven har fel så kan ni hjälpa till att ändra tillståndet i världen genom Rädda Barnen, som sedan många år tillbaka arbetar för att aga ska förbjudas i hela världen. Här nedanför kan ni se deras "Barnens världskarta" som visar vilka länder i världen som har lagstiftning mot barnaga.Här kan ni läsa New York Times artikel om påvens uttalande.

1 kommentar:

Lennart W sa...

Humor är olika som sagt, kanske inte bara när det gäller Grotesco. Nej, det var nog inte bra av Påven att skämta om att ge sin reseledare en snyting. Det är nog bögarnas fel.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se