24 feb. 2015

"Vi behöver en ny upplysning - på global nivå"

Emma Wikberg, har skrivit en debattartikel i det aktuella ämnet yttrandefrihet - "Terrorn visar behovet av en ny upplysning". Inlägget avslutas:
[Å]ter till frågan om vad som egentligen är viktigt. I den ena vågskålen ligger en värld där yttrandefriheten som vi känner den idag gäller, i den andra en värld där yttrandefrihetens gränser definieras av vad vissa utvalda individer (företrädesvis de med k-pistar) tycker är roligt och inte. Personligen tror jag att människor mår bäst i en värld där den individuella friheten är stor. Risken att bli upprörd, förlöjligad, bortgjord eller irriterad i nötningarna mot andra och deras frihet, är ett mycket litet pris att betala för rätten att tycka som man vill, klä sig som man vill, älska vem man vill och uppröra vem man vill. Dessutom är respekten för andras känslor så mycket mer värd när den på intet vis är påbjuden. 
Vi slösar värdefull tid på att trassla in oss i diskussioner om huruvida Lars Vilks eller Charlie Hebdo sysslar med ”trevlig” konst, och vi gör ingen en tjänst när vi försöker skydda ”de andra” från vår yttrandefrihet. Vi borde ägna vår kraft åt att sprida det sekulära, fria samhälle vi ofta tycks ta för givet, så att fler än vi får åtnjuta det.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se