19 feb. 2015

"Vi ska vara rädda om konsten att häda och beundra den som vågar"

En vaken artikel av Elisabeth Åsbrink från dagens DN Kultur:
Varför kan vi inte leva i fred, varför måste folk skapa konflikt och provocera? Varför måste Femen, Pussy Riot, Lars Vilks och franska satirtecknare vara så jobbiga? Frågorna återkommer dessa dagar, i taxin, i fikarummet, på Facebook.
Ibland tänker jag att vi lever i ett samhälle så sekulariserat att vi glömt vad helighet är. Och eftersom inget är okränkbart, har vi heller ingen förståelse för den ädla konsten att häda.
Blasfemi är att gå emot rådande normer, att genom ord, bild eller forskning ändra det som anses grundläggande och livsavgörande.
Provocerande? Respektlöst? Jobbigt? Absolut.
[...]
Att testa det heligas gränser är nödvändigt för mänsklig och kulturell utveckling, minst lika viktigt som all musik och konst som någonsin skapats till Guds ära.
Den 22 juni 1633 stod en sextionioårig man på knä inför påven, skyldig till blasfemi. Straffet blev livstids husarrest, och offentlig bekännelse:
”Jag, Galileo Galilei (…) lovar att jag alltid trott och alltid kommer att tro på vad den heliga katolska kyrkan är, lär ut, predikar, och jag har ålagts att överge det falska påståendet om att solen står i centrum utan att röra sig, och kommer aldrig att upprätthålla, försvara eller lära ut denna falska doktrin på något sätt.”
Den som utmanar den rådande smaken, det rådande tankesystemet – den konstnär eller forskare som går emot vår dagliga ström av oskrivna lagar – kanske inte gör världen lugnare och fredligare. Konstens estetiska kvalitet är kanske inte alltid god. Tillvaron blir kanske jobbigare, mer komplicerad och otrygg.
Men vi ska vara rädda om den ädla konsten att häda, och beundra dem som vågar utföra den. Utan blasfemi skulle vi fortfarande tro att solen och stjärnorna kretsar runt jordklotet, och fortfarande insistera på att vi människor är centrum av unviersum.
Läs hela artikeln här.

18 kommentarer:

Göran sa...

Har ingen aning om vem denne Åsbrink är men GW är en favorit och hans säger det förbjudna som jag också gör.
Så in your face;


http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/leif-gw-persson-vara-minst-betydande-/

Ulf Lundberg sa...

Göran.
..."och hans säger det förbjudna som jag också gör."

Det där kallas hybris.

Göran sa...

Här är ett utdrag ur GWs krönika;
""Både Vilks och Ohlson Wallin tillhör samtidens minst betydande konstnärer och ytterst handlar det om att överleva.
Med Vilks är det så enkelt att han inte kan rita. Han klarar av att teckna en huvudfoting, men mer än så är det inte och vad porträttet av Mohammed som rondellhund beträffar har även jycken anledning att känna sig kränkt.
Ohlson Wallin är en vanlig reklam- fotograf i högen och om man som "konstnär" ska kunna leva på sådant så krävs det rejäla doser av Martyrskap och åtminstone en helig fråga som inte låter sig debatteras.
Dessutom är de två riktiga fegisar.
Det är av det skälet som Ohlson Wallin aktar sig noga för att ersätta Jesus med Hitler - trots att den senare än en betydligt större ikon bland de läderbögar som står för uppvaktningen - medan Lars Vilks åker på konferens i New York för att i sällskap med diverse islamofober och vanliga rasister varna för det senaste hotet från Öst mot vårt Heliga Västerland.
Ständigt omgiven av de poliser som skyddar hans rätt att uttrycka sig och till en årlig kostnad på tjugo miljoner för landets skattebetalare. Med tanke på budskapet är det faktiskt inte värt de pengarna.

Varför inte bara promenera ner till Rosengård, Rinkeby eller Hammarkullen, och ta det direkt med dem som han retar sig på. Man till man, och "åk hem med er, era dumma jävlar".
Att han sedan skulle få fraktas därifrån på bår är en annan historia men den har i vart fall inget med vår yttrandefrihet att göra."

Anders Bergdahl sa...

GÖRAN

Vilks är en mycket duktig teckanare och du och GW har inte koll...

Titta på detta av Vilks, kritiken är inte ny.. du ligger ett par år efter och verkar inte orka göra efterforskningar.

http://www.vilks.net/2010/12/21/del-1132-provokationens-potential/

Någre fler av Vilks teckningar..

http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2010/12/vinterlandskMIND.jpg
http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2011/01/prof-hockey-TECKmind.jpg

http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2010/12/vilks-luva-klMIND.jpg
http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2010/12/kubTECKmind.jpg

Lars Torstensson sa...

Elisabeth Ohlson Wallin har - trots ständiga mordhot - i sin bildkonst skildrat hur kristendom, judendom och islam används för att förtrycka hbt-personer. Framför allt i utställningen Jerusalem, som visades på Världskulturmuseet 2010. Hon har åskådliggjort hedersförtrycket och Katolska kyrkans kvinnoförtryck. Utställningen Ecce Homo hade stor betydelse för Svenska kyrkans omsvängning i synen på homosexualitet. Den har visats i Uppsala Domkyrka, riksdagen och flera europeiska huvudstäder - t o m det katolska Rom - och överallt skapat omfattande och nyttig debatt.

Att den barnatroende Leif G W Persson tycker att Ohlson Wallin är feg, och att hennes konst är betydelselös, säger nog mer om honom än om henne ...

Göran sa...

Tyvärr Anders, har konstvänner som kan betydligt bättre men de har inte uppnått samma kändisskap som Vilks orättvist nog.

Ger mig där på att du inte kan uppbringa en konstkritiker värd namnet som kan intyga att han är en stor konstnär.
Kan du det?

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Vilks och Ohlson Wallins betydelse som samhällskritiker låter jag de som hatar, hotar och vill döda dem avgöra, med sina handlingar.

Lars Torstensson sa...

Elisabeth Åsbrink är mest känd för boken Och i Wienerwald står träden kvar, om nazisternas judeförföljelser, som fick ett Augustpris 2011.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_%C3%85sbrink

Anders Bergdahl sa...

Men Göran, först citerar du GW som anser att Vilks inte kan teckna mer än en huvudfoting, sedan när du ser att Vilks är en rätt duktig tecknare så duger inte det heller.
Teckning är ett hantverk, inte alla konstnärer kan teckna och många duktiga tecknare är inte konstnärer.
Vad kännetecknar en duktig konstnär?
Omskriven, kontroversiell, provocerande är tre indikationer på att en person är en konstnär, Vilks stämmer in i den bilden, eller hur.
Att många gillar en persons konst är något annat...
Vad du eller andra anser om Vilks konst eller om du ens är i närheten att förstå spelar mindre roll.
Vad tycker du om Wolgers stöld av bänk på Liljevalchs?
Är duchamps pissoar bra konst för dig?
daimen Hirst har då någon åsikt?
Mamma Andersson, von hauswolf, jochum Nordström vad gör dessa till mer eller mindre bra?

Lars Torstensson sa...

Vilks har ibland uppträtt omdömeslöst, men han har också med sina rondellhundar "stuckit hål på profetens uppblåsthet" och tagit ned honom på jorden. Han har motverkat den okritiska och underdåniga inställning till Muhammed som är förhärskande i islamiska länder, och ofta officiellt påbjuden, och som är en viktig orsak till att religiöst förtryck, och religiösa fördomar, är så starka i islam.

Göran sa...

Anders B, du försöker med en von oben-attityd och snobbism verka esoterisk inom konstområdet. För mig blir det mest patetiskt. Vi kanske bara ska konstatera att vi har väldigt olika syn på konst.
För mig är varken omskriven, kontroversiell eller provocerande någon indikator på en konstnär.

Göran sa...

Ulf, har verkligen Olsson fått några dödshot?
Hur som helst så är inte det hat som Vilks lyckats med att åstadkomma något som helst bevis för att han skulle vara en betydande konstnär.
Han värderar tydligen uppskattningen från rasister mer än sitt eget liv. Det hade kunna varit berömvärt om det verkligen hade ett etiskt syfte. Men GW har säkert rätt att det är ytterst en fråga om att överleva vilket kan tyckas ologiskt men så verkar inte heller logik vara något som är Vilks hemmaplan.
Att humanister gillar honom har säkert andra bevelsegrunder, typ min fiendes fiende är min vän.
Lars T, tack för upplysningen om artikelförfattaren. Det förklarar åtminstone Nils antydan till skepticism.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Om vi anser Vilks är en betydande konstnär eller inte är ointressant för sakfrågan. (Han kommer ingå när vårtids svenska konsthistoria skrivs, avsett vad vi tycker.)

Att han har avgivit betydande samhällskritik bekräftas att hans konst resulterar i hat, hot och att människor har mördat för att undvika fortsatt ifrågasättande. När människor reagerar så finns det betydelsefulla idéer i samhället som utmanas.

Om Vilks idag varit bortglömd och suttit ensam och ritat muhammedteckningar i tysthet, då hade han varit obetydlig.

Att Vilks ses ihop med rasister, är djupt olyckligt, men har inget med hans konst att göra. Om han inte hatats och hotats från 2007, och inte de flest fryst ut honom p.g.a. rädsla eller ideologiskt-hjärnsläpp, då hade han haft fler forum att verka i och kanske valt annorlunda.

Om hatbrev och mordhot till Ohlson Wallin:
http://www.gp.se/ekonomi/1.151611-hon-visar-mod-genom-kameralinsen?

Nils sa...

Ulf,

”Att Vilks ses ihop med rasister”

Så kan du skriva för att begreppet rasist är så godtyckligt definierat. Jag tycker det är betydligt värre att förekomma i samma sammanhang som en mytoman och vänsterfascist som Henrik Arnstad, som humanisterna i Värmland nyligen bjöd in.

Vilks är allt annat än feg, men Ohlson Wallin vågade inte följa med när hennes bilder skulle visas i, om jag minns rätt, Tjeckien.

När det gäller konst har Göran den typisk antiintellektuella inställningen att han avfärdar allt som han inte omedelbart begriper och tycker är vackert. Gissar att det är de gamla oljetrycken med bibliska motiv som är måttstocken.

Anders Bergdahl sa...

SOm Vilks ibland vinklar det är kontakten med rasisterna en del av konstprojektet..

Att tro att den lille teckningen är "konstverket" är att helt ha missat vad detta handlar om, och att missa vad nutida konst handlar om, eller är...
...jag kan inte annat än konstatera att rondellhunden är sveriges mest omskrivna konstprojekt någonsin.. sedan kan vi tycka vad vi vill om det men den faktan kan inte förnekas.

Karl Heinz Stockhausen tyckte strax innan sin död att 9/11 var det största allkonstverket någonsin. DÖr klev han, tyccker jag, över gränsen, jag tror inte självmordsbombarna såg sig som konstnärer.

MEN om man tänker efter, den nutida konstnären vill ofta belysa ett problem och provocera fram en reaktion och debatt. Själmosrdbombare har ungefär samma syfte.. det är kanske bara en fråga om hur konsekvent man vågar följa en ideologi..
Är det en icke våldsbejakande idelogi kan jag dra det hur långt som helst eftersom kränking av andra genom våld inte blir aktuellt.
ANser man att våld är legetimt som verktyg för ideologin så blir gränsen en annan.

Frågan blir, kan vi finna en universell, eller i alla fall en mänsklig, etik som på intersubjektiv grund kan utesluta våld som utrycksmedel.
Hur skulle dessa etiska sanningar då kunna uttryckas???

Henrik Larsson sa...

Anders B.

"SOm Vilks ibland vinklar det är kontakten med rasisterna en del av konstprojektet"

Kommer han undan med det tycker du?
Om han gör det, varför? Varför inte andra som också klumpigt flirtat med rasister som t.ex. Marcus Birro?
Om Birro benämnde sitt rasistflirtande som en "del i ett konstverk", funkar det för dig då?
Naturligtvis förutsatt att han är skicklig på att rita och kan rita mer än huvudfotingar.
Om man säger ordet "konst" är man då friskriven från ansvar och relevansen kan lösas i en subjektiv dispyt om huruvida konstnärens "skicklighet" är tillräcklig? Så går det kanske när konsten låser in sig i elfenbenstornet och läser sitt sponsringkontrakt med Swedbank.

Sedan är det nog du som inte är riktigt uppdaterad eftersom Vilks har ändrat sig på sistone och pysslar numer öppet med "ideologikritik" (P1 morgon mitten på Februari) när han ritar hundar. Senare i samma program sade han även att att hans rondellhund egentligen är ”neutral”.

Inte säker på hur detta skall tolkas (det är nog ingen) men neutrala hundar = ideologikritik i form av mer eller mindre skickligt ritade sådana verkar alltså vara strategin. Och naturligtvis åka på rasistkonferenser som en del i konstens utövande. Som vilken politiker som helst åker på konferens och käkar lax för att tjäna det allmänna. Ja, gulla på med Vilks om ni vill, men för egen del är nog tålamodet slut.
Cynikern i mig tänker nog mer att det gäller som bekant att vara relevant och bli omtalad. Och debatterad på bloggar.
Men jag har ingen insider på Vilks och är egentligen inte särskilt intresserad så inget mer från mig i frågan. Undrar bara lite över hur ni motiverar ert stöd till karln. Hoppas dock att även andra konstnärer nu får ta plats på scenen med annan relevans.

Denna utställning lär vara sevärd:
http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/the-other-camera/

"The Other Camera visar det sydafrikanska samhället inifrån: det dagliga livet med arbete och fritid, familj och vänner, fångat av fotografer som själva är en del av miljön de skildrar." Ingen provokation kanske, men helt klart relevant och vackert.

Anders Bergdahl sa...

Jag "stödjer" inte Vilks men jag stödjer hans rätt att teckna och publicera vad han vill hur han vill.
Man kan inte avfärda Vilks med att hans rondellhund är ful, eller att han inte är "skicklig", men den publiciteten är han bra på något.

Ideologikritik är alltid bra alla ideologier skall kritiseras..
Var skiljer Vilks från Birro, Vilks låter inte kränkt, han kan inte ställa ut eller föreläsa, man har försökt att ta hans liv, men han spelar inte ut offerkortet.

Vilks har också en del intressant att säga om konst och konstteori. Jag gillar hans trä skulpturer... Ofta tänkvärda.
Dock tror jag att han tappat greppet om rondellshundsprojektet och just nu verkar han driva lite fritt... Det intressanta i hans verk går inte att köpa, det är en extrenprocesskonst...

Angela sa...

Leif GW Persson som konstkritiker, en ny sida hos honom eller har jag missat det fram till nu?

I sitt hem har GW 150 stycken jakttroféer bestående av råbockshuvuden! Eftersom de sitter på väggen ska det väl föreställa någon slags konst; konsten att jaga? Lägg därtill ett antal beställda målningar av familjen samt ett porträtt av honom själv målat av Slas. Tja!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se