8 mars 2015

Kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, så här har ni lite feministrelaterat. Först en aktuell bild jag har lånat från RFSU:s ordförande Kristina Ljungros FB-vägg som visar varför feminism fortfarande är nödvändigt.


Sen tycker jag ni ska läsa Lena Anderssons lysande betraktelse från gårdagens DN: "Med rinnande mascara i spåret."
Kanske har jag under lång tid tittat mer förstrött på skidor än nu under VM i Falun, för det har gått mig förbi att längdskidåkare på toppnivå numera sminkar sig inför tävling. För trettio år sedan när jag själv tävlade i grenen skulle jag vid åsynen av något dylikt ha tänkt att där har vi att göra med någon utanför tätstriden och med andra prioriteringar i livet. På den tiden var man antingen ute och tränade eller satt och speglade sig. Så icke längre. Nu tränar man och speglar sig.
Vad säger oss denna förändring? Att individen tillåtits bli mer komplex och gränsöverskridande, eller bara det gamla vanliga, att kvinnan vad hon än ägnar sig åt till sist alltid också har att tänka på hur hon blir betraktad?
[...]
Fortfarande sminkar sig inte herrarna inför sina lopp i skidor eller ens i friidrott. Och det är här skon alltid klämmer. Ytan, pyntet och ornamenteringen gäller bara kvinnorna. Alltid, alltid.
[...]
Det är bara kvinnorna själva som kan sluta måla in sig i detta hörn. Och när det är gjort kommer en egen och särskild dag för kvinnor att framstå precis så absurd som den är. I samma stund man betonar särart realiseras den och andra agerar i enlighet. Kvinnodagen är reservatstanken i sin prydno.
För lite absurt är det allt, det här med en speciell dag för halva världens befolkning. Sen kommer man ihåg Saudiarabien.

Feminism handlar för övrigt inte bara om kvinnor. Läs här Wolodarskis artikel om den manliga halvan av befolkningens problem i skolan, något som kommer att medföra ett problem i framtiden.

Till sist en liten påminnelse, från Kent Wistis Fader Dan.


Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se