9 mars 2015

"Oroväckande nog vädrar den religiösa kränktheten morgonluft"

Annika Borg har som gästskribent i Sydsvenskan skrivit ett inlägg som är välkommet i sin tydlighet om vad som krävs av religiösa och andra om man vill leva i ett pluralistiskt och demokratiskt samhälle.
När den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin ville inkludera muslimska aktörer och nämnde att även de muslimska samfunden har ett ansvar i arbetet mot extremism och rekrytering blev hon utskälld av bland andra Sveriges muslimska råd för att kollektivt skuldbelägga muslimer och för att vara rasist. 
Händelsen ger tyvärr anledning att än en gång konstatera att vi inte kommer att kunna fungera ihop eller hålla samman i mångfalden i det demokratiska samhället om vi inte alla ställer upp på vissa grundläggande värderingar. 
Som att ingen del av samhället kan kräva att få vara ett särområde som ska skyddas från kritik.
Jag har som kristen kollektivt skuldbelagts för allt från korstågen och häxprocesserna till pastor Åke Greens predikan, som fördömde homosexualitet. Min tro har släpats i smutsen och Jesus pissats på, Bibeln kallats en sagobok eller avfärdats som farligt våldsförhärligande. 
Jag bejakar fullt ut rätten att håna det jag håller för heligt, att kritisera det jag bekänner och att avkräva mig ansvar.
Läs resterande i Sydsvenskan.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se