10 mars 2015

Sharia är lika med massivt kvinnoförtryck

I måndags skulle utrikesminister Margot Wallström tala inför Arabförbundet. Talet ställdes in i sista stund, efter protester från Saudiarabien. Anledningen till detta var att landets ledare ogillade tidigare uttalanden från Wallström. Arabförbundet kom senare med ett gemensamt uttalande, som försvar av deras agerande:
"Ministrarna har yttrat sitt fördömande av och sin förvåning för utfärdandet av sådana uttalanden som är oförenliga med faktumet att kungadöme Saudiarabiens konstitution är baserad på Sharia." 
"Sharia har garanterat mänskliga rättigheter och räddat människors liv, ägodelar, heder och värdighet. Ministrarna anser att kommentarerna är oansvariga och oacceptabla"
Vilka uttalanden de syftar på är oklart. I februari sa dock utrikesministern några bra saker i en riksdagsdebatt:
Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån någon feministisk politik. Framför allt så kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare och har en kungafamilj med absolut makt så är det klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur.
Hur Saudiarabien och Arabförbundets agerande och uttalanden är tänkt att gynna dessa regimer är outgrundligt. Istället har de gjort klart att, enligt dem, är Sharia lika med massivt kvinnoförtryck, avrättande av de som lämnar Islam, långa fängelsestraff och piskning av de som startar en liberal blogg. Om dessa ledare tror Saudiarabien bidrar på något positivt sätt till mänskliga rättigheter, så är de lurade. Kanske av omvärldens tystnad.

Därför är det bra att statsminister Stefan Löfven på tisdagen uppgav att Sverige säger upp det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien. Svenska staten skall minimera sina samarbeten med totalitära regimer.

12 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Om man förstår konsekvenserna av sina uttalande och tar dem, så kan man säkert komma fram till att Margot W gjorde rätt.

Men hade det inte varit bättre hon hade fått prata på konferensen och gått den mjuka vägen fram.

Har man att göra med diktaturer så måste man försöka förstå dem och påverka dem.

Nu står hon där och är ovän med nästan alla.

Är det bra?

För våra företag är det ju inte bra. Just de företagen som drar in pengar till vår offentliga sektor. pengar som vi sedan satsar på skola, migration, vård...

Visst om ALLA kan acceptera sämre villkor här hemma, så klart vi inte ska handla med diktaturer.

Kina nästa?
USA...

Det är lätt att vara god Ulf, men det är svårt att förstå konsekvenserna av det.
'Gör du?

Krister V sa...

Håller med Ostronmannen. Ganska svårt att kunna åstadkomma något utan att använda diplomati.

Tyskland har valt en annan väg, att kombinera handel med kritik och förhandlingar. Dessutom kan de diskutera förnyelsebar energi och strategier mot IS.

http://www.dw.de/gabriel-badawi-case-strains-german-saudi-ties/a-18302663

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Eventuell påverkan (rena spekulationer?) av finansieringen av offentlig sektor väger lätt för mig i jämförelse med faktisk förhållanden i Saudiarabien: människor piskas och halshuggs i Saudiarabien, kvinnor har knappt några mänskliga rättigheter.

Jag tror inte den saudiska regimen påverkas något av "den mjuka vägen". De har suttit år i FN:s människorättsråd och endast obstruerat kritik av den egna regimen.

Krister V sa...

Per Gudmundsson i SvD står för den bästa sammanfattningen av utrikesministerns insatser:

"Aldrig förr har Israel och Arabförbundet kunnat enas. Samarbetsregeringen levererar."

Ostronmannen sa...

Du kan ha rätt Ulf. Demma kris, som uppmärksammas internationellt också, kan kanske göra så att fler vägar haka på och trycka på Saudi.

Men tänk in det blir tvärtom. Sverige blir Paria. Svenska företag i år arabvärlden blir Paria. Sany i Ryssland. Israel och USA.

Visst kan det göra ont att vara god, men det får svenskarna då ta.

Jag vet inte om du kan se dess konsekvenser. Det blir alltså mindre pengar till en växande befolkning. Betydligt sämre än samma nivå till en växande befolkning.

Tex 10%'större utgifter med 90% av pengarna.

Nästa konsekvens av detta blir lån och eller skattehöjningar samtidigt med kommer att leda till uteblivna investeringar.
Spiralen eskalerar snabbt neråt.
Svenska företag som missar på grund av bristande diplomati, flyttar självklart utomlands och spiralen når djupare och djupare.

Är det värt det?
Kanske. Men det är våra barn som får det sämre.
Och framför allt kommer de som har det sämst. att drabbats hårdast.
Jag antar Ulf att du vill att vi ska sluta handla med Kina också, samt många arabiska länder, eller Blue bara Saudi en symbol?

Ostronmannen sa...

Ulf, du skrev rena spekulationer. Nej, det är ganska logisk. Säger du upp ett avtal på 11 miljarder då blir det sämre intäkter till staten.

Om inte så kan vi Lika gärna sluta handla överhuvudtaget eftersom du tror att pengarna skapad av staten själv.

Detta leder till en fråga. Är du kommunist?

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Läs vad jag skriver i mitt inlägg, så slipper du spekulera om mina åsikter. (Spekulationer verkar i och för sig vara din favorit gren.)

Vad har du fått uppgiften om att avtal värda 11 miljarder sägs upp ifrån?

Försvarsministern: "– Det militära samarbetet pågår i praktiken inte. Våra myndigheter har inga projekt ihop med myndigheter i Saudiarabien."
http://www.svt.se/nyheter/sverige/forsvarsministern-om-att-saudiavtalet-inte-forlangs
(Se detta som ett i mitt tycke bra exempel på hur man belägger det man påstår.)

Lars Torstensson sa...

Humanisterna gjorde redan för två år sedan ett uttalande mot den svenska vapenexporten till Saudiarabien och andra diktaturstater.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Det har du rätt i. Det var ett kongressbeslut, utifrån en motion skriven av dig, om kommer ihåg rätt.

Lennart W sa...

Återstår att se om regeringens agerande så här långt verkligen gynnar Sveriges möjligheter till att verka för MR i världen. Möjligheterna att påverka i Mellanöstern ser iaf just nu ut att ha minskat när vi nu har lyckats reta upp alla aktörer där. Och hur går det med vår kandidatur till säkerhetsrådet 2017-2018? För att bli invald där måste vi ha stöd från inte bara från fredliga och demokratiska länder.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Vad vet vi om hur Sveriges tidigare agerande påverkat MR i rätt riktning? Det senaste tio åren kan jag inte säga att vi gjort något större intryck.

En positiv MR-historia jag minns är Sveriges agerande mot Apartheid regimen i Sydafrika. Den gav länge ett positivt omdöme om Sverige, från sydafrikanska människorättsaktivister.

Jag börjar ifrågasätta om det är positivt att sitta i Säkerhetsrådet. Rådets handlingsförlamning smittar ner alla dess medlemmar och frågan är om det är lättare att bryta denna inifrån.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6115484

Sägsom det är sa...

Håller med det ursprungliga inlägget. Sharia är självklart extremt kvinnoförtryckande. Någon måste våga börja vara obekväm, om man går för "mjukt" fram bortser mottagaren gärna från det underliggande inbakade budskapet. Det är viktigt att fler länder/personer vågar stå upp rakryggade för det moderna samhället. Tillsammans leder trycket då till snabbare förändring.

Att sen Margot Wallström i efterhand föll för det mediala trycket(näringslivets) och slätade över vad hon sagt och menade att det inte var någon som helst kritik mot Islam, det var riktigt dumt och pinsamt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se