26 mars 2015

Tro, vetande och humanism i vår tid

Christer Sturmark föreläste i går om tro, vetande och humanism i vår tid, ett tema som även hans nyutkomna bok Upplysning i 21:a århundradet handlar om.

7 kommentarer:

Göran sa...

Där Sturmark går bort sig såväl i intervjusoffan som här är att försöka skylla den påstådda psykosen i utveckligen på religionerna. Orkade lyssna i nästan 18 minuter, men de stora tagen som boken lovar förloras ju helt med den den helt felaktiga förklaringen om religionernas skuld.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Jag uppfattat inte att han gör detta, men han säger att psykosen uppträder inom religionerna.

När någon lämnar ett lagförslag på att homosexuella skall skjutas i USA, är det inte överraskande att argumentet för detta är "Guds vrede".

V sa...

Jag förstår inte han exempel på abstrakt tänkade. (ca 58min)
Varför måste man inte vända på "F"?
Om det är ett "D" på andra sidan så bryts väl regeln?

Daniel W sa...

V,
Du har helt rätt förstås. Förmodligen var det tänkt att alla kort har en bokstav på ena sidan och en siffra på andra sidan.

Ulf Gustafsson sa...

Ja, det skulle framgått att korten har en bokstav på ena sidan och siffra på andra.
Svaret står ej i Sturmarks bok, men finns här:
http://www.sturmark.se/kortspel/

Lennart W sa...

Ulf: Står det i Sturmarks bok att varje kort har en bokstav på ena sidan och en siffra på den andra? Vore skoj om han själv inte riktigt har fattat resonemanget och premisserna för det.
:-)

(Men även det där om bokstäver och siffror är ju en regel som man kan få för sig att vilja kolla..)

Exemplet med smittan (precis innan korten) gör han iaf korrekt. Även om han nog kunde ha kostat på sig att antyda varför det blir så.
(Av 500 personer har EN (0.2%) smittan och får korrekt diagnos på det. Resten har inte smittan men 5% får ändå diagnosen, dvs ca 25 st. Av de 26 som fått diagnosen är det bara en som har smittan, dvs ca 4%.)
Samt påpekat hur relevant det här är för t ex mammografi och varför det är en så dålig idé att göra dessa tester för tidigt när risken är ännu mindre för att verkligen få cancer (men ändå lika hög för feldiagnos).

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

I boken står det tydligt (på två ställen) att det är en bokstav på ena sidan, och siffra på andra.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se