30 mars 2015

Ytterligare en bloggare mördad i Bangladesh

Washiqur Rahman
I morse mördades ytterligare en bloggare som angripit islamism med ord. Wahiqur (Oyasiqur) Rahman höggs våldsamt ner på väg till arbetet, några hundra meter från sitt hem i Dhaka, Bangladesh. Två studenter är anhållna för mordet, som förmodligen utfördes av tre personer.

Rahman hade de senaste veckorna hedrat Avijit Roy, som mördades 25 februari, på sin facebooksida med budskapet #IamAvijit och #WordsCannotBeKilled, hashtaggen som introducerades av Roys dotter efter mordet på hennes far.

Rahman skrev bland annat satiriska inlägg på bloggen dhormockery.com. (Texterna på bloggen är skrivna på bangla, men det finns bilder också.) Därifrån kommer "Käftsmällar till svar på förolämpande kommentarer från ateister" [min översättning från engelska]:
Förolämpande fråga 21: Islam säger sig vara 'det bästa och kompletta sättet att leva'. Innebär det att slaveri är legitimt i evighet? 
En käftsmäll till svar: Förstå, Islam är en human religion. Slaveri var inte förbjudet tack vare förhållandena på den tiden. Men meningen med 'qiyas & ijma' (konsensus och omtolkning) i Islam, betyder att alla sedvänjor kan överges. 
Förolämpande fråga 22: Varför är då inte muslimer överens om jämlikt arv för flickor, genom 'qiyas & ijma'? 
En käftsmäll till svar: Förstå, Islam är ett 'perfekt och komplett sätt att leva'. Dess 'levnadsregler' har formulerats för mänsklighetens övergripande välbefinnande. Islam har i grunden givit kvinnorna den högsta äran. Men du vill överge Allahs lag för inkonsekventa jordliga fördelar. Det är inte acceptabelt.
Den 26 mars skrev Rahman följande:
Idag är det Bangladesh befrielsedag 
Mullorna har frihet, extremisterna har frihet. muslimerna har frihet, de korrumperade har frihet, politiska ledare har frihet, de som hyllar de politiska ledarna har frihet, våldtäktsmän har frihet, militären är fri, det så kallade civilsamhället är fritt, intellektuella som stödjer islamister, de har också frihet, religiösa ledare har frihet, textilfabriksägarna har frihet, färjebolagsägarna har frihet. 
Inte fria: bönderna och arbetarna
Inte fria: ursprungsbefolkningen och minoriteter
Inte fria: Fritänkare
Inte fria: Alla de som bara vill vara människor...
Ord kan inte dödas.

Bob Churchill, kommunikationschef på International Humanist and Ethical Union kommenterar det inträffade:
"We are deeply saddened that yet another rationalist voice has been so brutally silenced in this vile backlash against atheist bloggers. Our thoughts are with Washiqur’s family and we stand in solidarity with the many individual thinkers and writers from Bangladesh who exercise their right to discuss religion - Islam in particular - frankly and critically. This is a human right, freedom of expression, and it should be respected and protected in Bangladesh, as it should be respected and protected everywhere."
Via IHEU och Dhaka Tribune

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se