12 apr. 2015

Ett extremland, på ett bra sätt

UR Samtid sände i mars ett program från Institutet för framtidsstudier om World Value Survey (som kommit med nya data i år) med ett speciellt fokus på Sverige, ett extremland långt upp till höger i Welzel-Ingleharts kulturkarta.

Det är intressant att se, under de 30 år som data insamlats, att många länder har rört sig i riktning mot Sverige.

Något annat intressant om Sverige är också att SD-väljare tydligt skiljer ut sig från övriga. Det är inte de som ligger högst upp till höger. Detta kan framstå som lite motsägelsefullt, men det är de av svenskarna som har mest lika värderingar som de som råder i afrikanska-islamiska länder, som minst vill att människor från dessa länder kommer till Sverige.

Avslutningsvis i programmet visas data från Mellanöstern, bland annat om hur hög orosnivå för terroristattacker människor som lever i länder där har.

4 kommentarer:

Nils sa...

Det blir snart ändring på det. 2040-2050 är etniska svenskar i minoritet och då kommer SDs värderingar att var mer i linje med majoriteten, vilket naturligtvis innebär konflikt.

Juggvard Ekvard sa...

Jag tror det är lite kulturkrock samt brist på tydliga förebilder på nätet som gör att unga har fått en bakåtgående trend vad gäller värderingar & attityder.

Med tanke på vad som slogs fast av föreläsningen så är Sverige ett extremt men väldigt litet(sett till population) land i världen, när unga som sedan tenderar att spendera allt längre tid av sina liv online och interagerar med folk från andra länder där helt olika attityder och värderingar råder i deras samhällen är det kanske inte så väldigt överraskande att dem blir påverkade av den nya omgivningen.

Patrik N sa...

Nils,

Definiera "etnisk svensk" så vi vet vad du pratar om.

Juggvard Ekvard sa...

Vet inte om jag kan editera mitt tidigare inlägg men jag vill iallafall förtydliga det.

Dvs. att jag ser det som en bidragande och inte avgörande faktor för trenden, för tittar man t.ex. på Fi som många unga väljer att rösta på så visar det på motsatsen. Sannoligen kan framtiden see en mer polariserad inrikespolitik.

Bild på ändring i partisympati bland 4 åldersgrupper.
http://d3.dn-static.se/UploadedImages/2014/9/11/744740b3-b317-4573-964f-370f4bb9a1a5/original.jpg?id=1163810

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se