19 apr. 2015

"Hänsynslöst hyckleri om prästpredikan i skolan"

Per Garthon skrev i Aftonbladet ett debattinlägg om ändringen av skollagen för att öppna för religiösa skolavslutningar. Garthon riktar sin kritik direkt mot det parti han tidigare varit medlem i, Folkpartiet:
Nu ska det åter bli fritt fram för psalmsång och prästpredikan vid skolavslutningar, meddelar folkpartisten Christer Nylander (Lunchekot 16 april). Han skäms inte för att detta medeltida återtåg blir möjligt bara med stöd av SD. Inte heller för att det är det ultimata sveket för ett parti som en gång gick i täten för en sekulär demokrati, där utövning av alla religioner är en privatsak som staten ska förhålla sig neutral inför. 
[...] 
Tills nyligen trodde jag faktiskt att Folkpartiet skulle hålla sig för goda för att missbruka religionen för kortsiktig maktpolitik. Jag misstog mig. Nu skjuter man i valförlustförtvivlan hänsynslöst på islam för att försöka vinna väljare från SD. Islam lär dock klara sig, däremot är det inte säkert att den svenska sekulära demokratin klarar sig oskadd undan ett sådant förräderi från den liberala ideologi som en gång var dess vagga.

1 kommentar:

Camilla Grepe sa...

Vet inte Garthon att hundratals skolor haft religiösa avslutningar redan innan lagändringen?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se