27 apr. 2015

Lars Åberg intervjuar Ayaan Hirsi Ali i Göteborgsposten


Lars Åberg har intervjuat Ayaan Hirsi Ali, ett samtal som publiceras i Göteborgsposten.
Hon ger inte mycket för teorierna om att ungdomar i Europa ansluter sig till IS på grund av diskriminering och socialt utanförskap. När hon gång på gång betonar idéernas avgörande betydelse påminns jag om hur ovana vi är i vårt sekulära hörn av världen att stöta på religiös övertygelse eller fanatism.
– De flesta europeiska intellektuella tycks lida av uppfattningen att allting har ekonomiska och materiella förklaringar. Men det är inte bara religiösa idéer som kan motivera förföljelse och massmord. Under nazitiden hörde tyskarna till de bättre utbildade folken och ändå kunde de ansluta sig till de utopiska föreställningarna. Också idéer och värderingar fulla av gift kan ge individen en mening med livet. För medinamuslimerna framstår ett 1 400 år gammalt minne som sanningen om en epok fylld av ära och rättvisa.

6 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Ett tänkvärt citat ur artikeln:

"Det förblir ett mysterium hur vänstern och socialdemokratin, och i Sverige också Miljöpartiet, kunde bestämma sig för att religionskritik riktad mot islam var suspekt och därför oönskad i den progressiva familjen."

Kristian sa...

Detta med att man ska tala om för muslimer hur de ska tolka sin religion känns ju lite dödfött tycker jag. Det var ju inte så det gick till med kristendomen heller, att ett gäng religionskritiker sa till dem att "Hörninini, nu får ni allt ta och börja tolka så här istället!" Jaha, säger ni det, ja då får vi väl ändra oss då...

I stället för att diskutera tolkningar som det alltid kommer att råda oenighet om, borde man fokusera på det som människor faktiskt borde kunna komma överens om - även om de har helt olika religiösa uppfattningar, nämligen religionsfrihet. Det är sedan det som är grunden för att förändring ska kunna ske, inte minst när det gäller att skilja religion från politik.

Patrik N sa...

"Detta med att man ska tala om för muslimer hur de ska tolka sin religion känns ju lite dödfött tycker jag. Det var ju inte så det gick till med kristendomen heller, att ett gäng religionskritiker sa till dem att "Hörninini, nu får ni allt ta och börja tolka så här istället!" Jaha, säger ni det, ja då får vi väl ändra oss då... "

Det är inte alls dödfött, det är precis så det ska gå till, det är så människor påverkar varandra.

Unknown sa...

Kristian,
Förstår inte motsättningen mot hennes föreslagna punkter:
Hur mycket plats finns det för andra religioner än den ofelbara läran?
Varför skulle man tolerera det som är haram (orätt)?
Hur skiljer man religion från politik utan att avskaffa sharia?

Kristian sa...

Det är inte så att jag tycker att det vore dåligt om det skedde en förändring på dessa punkter.

Men jag är pessimistisk till om approachen är en effektiv väg att gå. Jag tror mer på att genom fokus på religionsfrihet bereda vägen för förändring som kommer inifrån.

Skulle det visa sig att jag har fel, dvs att det blir framgångsrikt att säga "tolka så här istället", så gärna för mig. Men jag tror inte det blir så.

Nils sa...

Lars T,

ja det är tänkvärt, men ett förklarat mysterium. Jag har läst, minst inte var, att det var Trotskijsterna i Storbritannien på 1980-talet som först omfamnade islam. Dels hade arbetarklassen vänt marxismen ryggen och dels såg man islamisterna som de enda verkliga antiimperialisterna som bekämpade den store satan USA.

Att vänstern, socialdemokraterna och miljöpartiet går i ledband beror på att vi blivit som USA, det finns bara två politiska riktningar. Liberalerna har slagit sig ihop med vänstern och resten är höger.

Ett typiskt exempel är Göran Greider, som om man räknar bort afa, får sägas befinna sig så långt åt vänster man kan komma i Sverige idag. Han skriver sina radikala ledare i Dalademokraten men går hem lika bra i DN som i SVTs tyckarsoffor. Nu senast fick han i uppdrag av DN att recensera Lambertz bok. DN som enligt Lambertz behandlat honom mest negativt.

I övrigt håller jag med Kristian, vi ska inte ägna oss åt att tolka religioner. Det är det som gör att människor kan få för sig att kalla islam en "fredens religion".

I studio ett i eftermiddags kunde vi höra en kristen nigerian berätta hur representanter för denna "fredens religion" slängde överbord och dränkte kristna medpassagerare på en smuggelbåt.

Apropå höger, Patrik N har för vana att i så gott som alla trådar här på bloggen ropa på vargen. Hanne Kjöller har skrivit en tänkvärd krönika om såna.

http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-spraklig-marsch-hogerut/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se