14 apr. 2015

"Muslimer klappar på helvetets port"

Inlägg av Lars Torstensson:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evolutionsläran har potential att förändra islam, eftersom den är oförenlig med fundamentalism

Mohamed Omar är poet och samhällsdebattör, f d islamist men numera frihetligt sinnad muslim. På sajten Det goda samhället skriver han:

"Vid sidan om att våldta, halshugga, förslava och bränna människor levande driver Islamiska staten i Irak och Syrien skolor ... Skolornas uppgift är dock inte längre att utbilda eleverna utan att indoktrinera dem i den rätta läran och skydda dem från farlig kunskap." Vetenskapen betraktas som ett hot, liksom konst och musik, historia och litteratur.

"I kalifatets anvisningar förbjuds explicit läran om evolutionen eller människans utveckling." Men det är inte bara extremisterna som fördömer denna."Enligt undersökningar som har gjorts är en majoritet av världens muslimer antingen okunniga om – eller förkastar – evolutionsläran ... därför att den är omöjlig att förena med en bokstavlig läsning av Koranen." Och i islam är bokstavstron en utbredd norm. "I alla moskéer jag har varit, både sunnitiska och shiitiska, är det helt otänkbart att föreslå ett mer liberalt, icke-bokstavstroget förhållande till Koranen. Det är lika med att lämna islam."

En reform av lärorna är enligt Omar helt nödvändig. Att sprida kunskap och försvara vetenskap är också viktigt. “Filosofen Benjamin Höijer uttryckte den vetenskapliga hållningen väl när han utbrast: 'Sök sanningen! Och förde den dig till helvetets portar, så klappa på!' En som vågade klappa på helvetets port var den brittiska imamen och naturvetaren Usama Hasan. Han är den förste någonsin som från en pulpet i en moské försvarat evolutionsläran. Det helvete han mötte på andra sidan dörren var dock inte den eld som väntar de otrogna i nästa liv utan en mobb som krävde hans avrättning.

Usama Hasan överlevde dock och idag är han knuten The Quilliam Foundation, en tankesmedja som motverkar islamisk fundamentalism ...

Usama Hassan förstår alltså att den väg som kreationisterna har valt är en återvändsgränd som gör muslimer till åtlöje."
Tron måste hitta sätt att försona sig med vetenskapen om den ska "vara relevant även i ett kunskapsmässigt högt utvecklat samhälle".

(Detta sammandrag av Omars artikel är gjort av Lars Torstensson.)

121 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Sveriges Unga Muslimer dömer ut evolutionsläran

Här kan vi se hur Sveriges Unga Muslimer, en av landets största muslimska organisationer, på sin hemsida rekommenderar en film - När dimman lyfts - islam i korthet (The fog is lifting) - som på religiösa grunder förkastar evolutionsläran (ca 12 minuter in i filmen):

http://ungamuslimer.se (scrolla ned en bit på sidan)

https://www.youtube.com/watch?v=0jVDjND6NnA&feature=youtu.be

Lars Torstensson sa...

Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan har varit ordförande i Sveriges Unga Muslimer. Man kan undra om han fortfarande anser att evolutionsläran är felaktig ...

Göran sa...

Är inte så säker på att den passagen skulle vara så kontroversiell. Vet vi hur liv uppkommit?

Nils sa...

Ja, hur kunde profeten på 600-talet? Värre är hur kan det islamofila Sverige göra vad det gör på 2000-talet.

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/9-aringar-aer-inga-sexobjekt-inte-pa-badhuset-heller-14957

Det märkliga är att Saudiarabien, trots sin fundamentala och bokstavstrogna wahabism, tvivlar på att allah ordnar allt till det bästa. Trots allt måste de tro på evolution/genetik.

”165 000 förlovningar bröts upp i Saudiarabien under förra året. Anledningen var att landet gör väldigt stora kontroller på de som ska gifta sig. De kollar helt enkelt upp om personerna passar ihop genetiskt.

– Saudiarabien har ju haft en hel del problem med genetiska sjukdomar eftersom att de har en kultur där de gärna gifter sig med släktingar, förklarar vetenskapsbloggaren och forskaren Emma Frans.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6138866

Apropå Omar, djävulen sitter i detaljerna. Häromdagen ringde jag Stockholms domstolar och ville ha epost-adressen till en person som inte var anträffbar. Jag uppfattade inte domänen (dom.se) så telefonisten bokstaverade åt mig: ”David Omar Martin”. Olof Skötkonung har fått ge vika för Omar, Så långt har det gått…

Lars Torstensson sa...

Göran.

Hur livet har uppstått vet vi inte. Men det finns omfattande vetenskapliga belägg för att evolutionsläran stämmer.

Lars Torstensson sa...

Nils.

När invandrarna blir fler blir också från början utländska namn vanligare. Än sen?

Patrik N sa...

Wikipedia: Nils eller Niels, är ett mansnamn, en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekiskt ursprung. Nikolaus är bildat av orden Nike 'seger' och laos 'folk'.

Nils sa...

Lars,

det var faktiskt huvudsakligen ett skämt. Jag är ju medveten om att vi befinner oss i en konisk korridor men tänkte att om jag tar avstamp i Olof Skötkonung kan det väl inte missuppfattas.

Naturligtvis borde jag förstått bättre. Moralpaniken har piskat upp vad som i grunden liknar det angiveriklimat som skapas i diktaturer. Människor blir ängsliga och angelägna om att visa för att de har de har de rätta åsikterna.

Ett övertydligt exempel är "magkänslan" att försvaret inte skulle få medverka vid nationaldagsfirandet. Ett annat typiskt exempel är den reaktion du ger uttryck för. I det paranoida samhällsklimat som råder har människor utvecklat en nervös överkänslighet i jakten på åsikter som kan vara rasistiska och då finns inget tolkningsutrymme.

Lars Torstensson sa...

Nils.

Jag låter förstå att det är naturligt att de utländska namnen blir fler när invandringen ökar, och det får dig att tala om "moralpanik" och diktatoriskt "angiveriklimat".

Vem är det som är paranoid?

Nils sa...

Lars,

tycker att du överreagerar

Krister V sa...

Det är lite intressant att just de antireligiösa "humanisterna" utvecklat en attityd som påminner om avarterna i vissa religiösa samhällen.
De rättrogna vill ha obegränsad invandring (även om de sällan bor i mångfaldsberikade områden) kombinerat med förnekande av den egna historien och traditionerna.
Kättarna däremot ifrågasätter invandringens välsignelser och påstår att även svenskar skulle ha rätt till en nationell identitet.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Du får ha så mycket nationell identitet du önskar, bara du inte tvingar mig och andra göra saker för att uppnå detta.

Eftersom det är så Humanisterna resonerar, så kan det inte vara oss du syftar på med 'de antireligiösa "humanisterna"'. Vilka tänker du på?

Vad är försten en Svensk nationell identitet för dig? Vilka inslag är helt avgörande för denna?

Lars Torstensson sa...

Kaplan vill inte uttala sig om evolutionsläran!

För fem dagar sedan tillsände jag via riksdagens registrator Mehmet Kaplan följande mail med frågor:

"Hej Mehmet,

På Sveriges Unga Muslimers hemsida länkar man till en film, 'När dimman lyfts - islam i korthet', som tar avstånd från evolutionsläran. För några år sedan var du ordförande i Sveriges Unga Muslimer. Jag undrar därför:

1) Varför tror du att SUM intar denna vetenskapsfientliga ståndpunkt?

2) Är du själv motståndare till evolutionsläran?"

Anmärkningsvärt nog ha Kaplan ännu inte svarat. Det verkar alltså som om Sverige har en bostadsminister som inte vill säga vad han tycker om evolutionsläran!

Göran sa...

Lars T, möjligen har han lika stora problem att se din poäng som jag. Ditt något energiska intresse för mp som du visat upp här innebär kanske att du är ett välkänt namn i mps kansli och att deras ambition förmodligen inte är att ta upp din fråga som någon prioritet.

Anders Hesselbom sa...

Mycket bra, Lars T!

Lars Torstensson sa...

Göran.

Om du är vetenskapsfientlig är det ditt problem. Om Kaplan är det - vilket hans agerande hittills tyder på - blir det pinsamt både för miljöpartiet och regeringen.

Det är till Kaplan frågan är ställd, inte till miljöpartiets kansli.

Jag har inte varit aktiv i mp på flera år, så Kaplan kan inte skylla på att jag "besvärar" mp för ofta.

Patrik N sa...

"Anmärkningsvärt nog ha Kaplan ännu inte svarat."

Hoppas verkligen att han inte svarar utan att han istället ägnar sin arbetstid till att lösa frågor på bostadsmarknaden.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Jag tror att de flesta svenskar till skillnad från dig vill ha ministrar som klart står för en upplyst och vetenskaplig hållning, eftersom vetenskapsfientlighet visar på en omdömeslöshet och en förvillarmentalitet som kan säga något om deras allmänna lämplighet.

Anders Hesselbom sa...

Patrik N representerar en kunskapsfientlig extremism som bygger på föreställningen att ett förtroendeingivande svar på 8 sekunder får bostadsmarknaden att fallera.

Patrik N sa...

Lars,

"Jag tror att de flesta svenskar till skillnad från dig vill ha ministrar som klart står för en upplyst och vetenskaplig hållning[...]"

Du hittar på min åsikt i frågan, Lars. Den slutsats du drar kan inte dras utifrån min kommentar om vad jag önskar att Kaplan ska ägna sin arbetstid till. Ditt uttalande står därmed i strid med en upplyst och vetenskaplig hållning.

Lennart W sa...

Har nog ändå en känsla av att det inte alls är säkert att den som svarar "rätt" på Humanisters frågor om t ex evolution också är den som är mest lämpade att bli bostadsminister. Eller att "fel" svar gör en sådan minister mindre kompetent på något sätt för det område som denne faktiskt har under sitt ansvar. Eller någon annan minister öht med ett möjligt undantag för den minister som ansvarar för forskning.

Men Humanister gillar ju vetenskap! Så var så goda, slå mig nu ordentligt på fingrarna med den gedigna forskning som ligger till grund för er idé! Gärna med länk till relevant vetenskaplig artikel.

Eller är det kanske bara som jag fruktar, att detta bara är något som ni hoppas och tror? Hoppas ni inser att vi ju inte kan tillsätta ministrar på SÅÅÅ lösa boliner som vad någon Humanist bara tror.

Lennart W sa...

Förtydligande: Den idé jag talar om är alltså att "rätt" svar om evolution har någon koppling öht till bostadsministrars kompetens för den posten. Det är den idén jag efterlyser det vetenskapliga underlaget till.

Btw är det i rekord-ickereligiösa Sverige som bostadsmarknaden fungerar sällsynt dåligt. Av vilket man möjligen kan dra slutsatsen att mer ickereligiösa länder inte bara därför har en mer rationell bostadspolitik...

(Och ursäkta mitt klotter på er fina blogg.)

Göran sa...

Kan man inte formulera en vettig fråga så lär det inte komma något svar heller.
Snacket om vetenskapsfientlighet liknar mest tungomålstalande.

Patrik N sa...

Anders,

"Patrik N representerar en kunskapsfientlig extremism som bygger på föreställningen att ett förtroendeingivande svar på 8 sekunder får bostadsmarknaden att fallera."

Det har du förstås helt rätt i, du har alltid rätt. Men jag hoppas trots det verkligen att Kaplan inte svarar på Lars T:s fråga utan att Kaplan istället ägnar sin arbetstid åt att lösa verkliga frågor på bostadsmarknaden. Kaplan behöver sin arbetstid, varje sekund är dyrbar för honom och än så länge har han ju (Kaplan, alltså) inte åstadkommit särskilt mycket.

Ministrar ska ägna sin tid åt annat än att svara på irrelevanta frågor från människor som hakat upp sig på religionsfrågor som de filtrerar allt de ser genom (må vara ur en ateistisk position).

Anders Hesselbom sa...

Glömde att fakta har ateistisk bias.

Patrik N sa...

"Glömde att fakta har ateistisk bias."

Obegripligt. För mig i alla fall. Vad menar du?

Lars Torstensson sa...

Göran.

Kaplan har fått inte en vettig fråga utan två.

Du skriver:

>Snacket om vetenskapsfientlighet liknar mest tungomålstalande.

Är du kreationist?

Lars Torstensson sa...

Även en ministers karaktärsegenskaper bör skärskådas

Lennart W.

Det är en allmän uppfattning - inte endast bland humanister - att det inte bara är en persons fackkunskaper som gör henom lämplig eller olämlig för en ministerutnämning, utan också hens allmänna karaktärsegenskaper. En person som beslagits med att uttala rasistiska åsikter skulle t ex knappast bli utnämnd, även om hen hade mycket goda kunskaper inom sitt specialområde.

Kaplan har varit representant för fundamentalistiska islamiska sammanslutningar, och i denna egenskap varit med och gett homofobiska, kvinnofientliga och antisemitiska talare en plattform. Bl a muslimen och socialdemokraten Nalin Pekgul har beskyllt regeringen för att genom att ge Kaplan en ministerpost legitimera islamisk extremism, och svika toleranta muslimer.

I detta sammanhang har även Kaplans syn på evolutionsläran sitt intresse.

Dessutom brukar det anses önskvärt att politiker har en öppen inställning, och klart och ärligt redovisar sina åsikter för allmänheten och väljarna. Kaplans tystnad i denna fråga visar att han brister även i detta avseende, och det ger honom "demokratiska minuspoäng".

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Du hoppas att Kaplan ska fortsätta att hemlighålla sin åsikt i denna fråga. Därigenom visar du att du tycker det är OK att han inte klart står för en upplyst och vetenskaplig inställning till evolutionen.

Du skriver också:

>Ministrar ska ägna sin tid åt annat än att svara på irrelevanta frågor från människor som hakat upp sig på religionsfrågor ...

Jag kan upplysa dig om att Kaplan har ägnat en hel del tid åt att besvara sådana frågor, mest från journalister, som bedömt dem som relevanta utifrån den kritik som finns mot Kaplan. När han inte kommer undan svarar han nämligen.

Men du tycker förstås att han borde ha duckat i stället, och visat sig svarslös? Bättre fly än illa fäkta? :->

En minister som agerar så demonstrerar bara sin egen ynklighet.

Nils sa...

I och för sig kan man dela Patrik Ns önskan om att Kaplan skulle ägna sig mer åt bostadsfrågan, men han är helt enkelt inte särskilt intresserad.


http://www.uvell.se/2014/12/26/vad-gör-mehmet-kaplan--24743326

Patrik N sa...

Lars,

"Du hoppas att Kaplan ska fortsätta att hemlighålla sin åsikt i denna fråga."

Ja.

"Därigenom visar du att du tycker det är OK att han inte klart står för en upplyst och vetenskaplig inställning till evolutionen."

Nej.

"Jag kan upplysa dig om att Kaplan har ägnat en hel del tid åt att besvara sådana frågor, mest från journalister, som bedömt dem som relevanta utifrån den kritik som finns mot Kaplan. När han inte kommer undan svarar han nämligen."

Det är synd. Han borde ägna sig åt sitt jobb istället.

"Men du tycker förstås att han borde ha duckat i stället, och visat sig svarslös? Bättre fly än illa fäkta? :->"

Ja.

"En minister som agerar så demonstrerar bara sin egen ynklighet."

Nej.

Patrik N sa...

Nils,

"I och för sig kan man dela Patrik Ns önskan om att Kaplan skulle ägna sig mer åt bostadsfrågan, men han är helt enkelt inte särskilt intresserad."

Du har helt rätt, Kaplan behöver ägna sig åt sitt arbete, inte åt att svara på frågor om sånt som råkar intressera just Lars T mot bakgrund av Lars väldigt stora intresse för muslimer och för Miljöpartiet.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Dina kommentarer visar att du inte har förstått vad det innebär att vara minister. Eller vilka problem en minister med islamistiska kopplingar medför. Eller vilken kritik ministern därigenom har dragit på regeringen.

Patrik N sa...

Lars,

Det är bara den yttersta högerextremismen i Sverige som fortsätter att driva tesen om Kaplans "islamistiska kopplingar". Det är inget som du som humanist borde ägna dg åt.

Nils sa...

Det är bara den yttersta vänsterextremismen som framhärdar i pseudoargumentet att svar på en enkel fråga skulle hindra en minister från att utföra sitt arbete.

Kaplan är inkompetent, men har en hel stab av medhjälpare, varav minst en pressekreterare, så att svara på en fråga från en medborgare är närmast en demokratisk skyldighet och avklarat på en svinblink.

Ulf Gustafsson sa...

Vill bara inflika att jag inte ändrat åsikt om Kaplan-fallet sedan jag skrev detta för sju månader sedan:
http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/10/att-vara-islamist-eller-inte-det-ar-ar.html

Lars T, kan inte tänka mig att ett svar på dina frågor skulle vara speciellt upplysande. Förmodar det kommer ett politikersvar som kan tolkas hursom.

Lennart W sa...

Kan ingen fråga Kaplan vad han tycker om strängteorin? Vore ju märkligt om vår bostadsminister inte vill uttala sig om forskningsläget i teoretisk fysik. Hela fysikerkåren väntar med spänning på svar! Eller är han inkompetent?!? Uteblivet svar ger demokratiska minuspoäng!!!

(Varning: det ovanstående kan innehålla spår av ironi.)

Patrik Lindenfors sa...

Du kanske har levt i en isolerad låda hela ditt liv, Lennart. Annars kan du omöjligt ha missat att skapelsetro kontra evolution är en av de signalfrågor man kan använda för att känna igen bokstavstroende fundamentalister. Det är därför frågan är viktigt att få besvarad. Till skillnad från exempelvis hans åsikter om strängteorin. Detta sagt utan någon som helst ironi.

Patrik N sa...

Det är märkligt att människor, inklusive Kaplan, inte kan få ha sin tro privat. Nej, istället ska Lars T och Patrik L som de rena tankarnas väktare undersöka om inte Kaplan kanske ändå är bokstavstroende muslimsk fundamentalist. Och det sinnrika lackmustestet ska vara Kaplans inställning till evolutionsteorin..?

Herregud.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Om ministrar har tro som är helt verklighetsfrånvänd är detta helt centralt att få veta. Vem vill ha verklighetsfrånvända ministrar? Det är en bisarr tanke att försvara.

Lars Torstensson sa...

Patrik L.

Ja, självfallet ska en minister inte ställa sig bakom rena villfarelser!

Men uppenbarligen är detta inte självklart för alla ...

Lars Torstensson sa...

Kaplan och fundamentalismen

Patrik N.

Privat får Kaplan tycka och tro vad som helst. Men det är inte lämpligt att han som regeringsledamot tycker och tror vad som helst.

Koranen innehåller, vid sidan av mildare texter, även ett starkt hat mot oliktänkande. En svensk regeringsledamot bör inte backa upp detta hat.

Mehmet Kaplan har varit vald representant för två olika fundamentalistiska islamförbund. Förbund som anser att alla koranord, även de hatiska, är gudomliga.

Veterligen har Kaplan aldrig tagit avstånd från fundamentalismen. Det är en del av det som gör hans deltagande i regeringen problematiskt.

Lars Torstensson sa...

S-kvinnan Nalin Pekgul högerextremist?

Patrik N skriver:

>Det är bara den yttersta högerextremismen i Sverige som fortsätter att driva tesen om Kaplans "islamistiska kopplingar".

Enligt din definition är alltså s-kvinnan Nalin Pekgul högerextremist! Liksom socialantropologen Aje Carlbom, som kritiserar Pekgul i den högerextrema tidningen Dagens samhälle! :-))

Det visar att det är du själv som i denna fråga har en extremistisk syn.

Och att Kaplan har gett en plattform åt islamister, och därigenom bidragit till att de i vissa kretsar anses "rumsrena", är ett faktum.

Det radioprogram som Ulf G länkar till ovan måste vidare vara prövande för dig att ta del av. Det visar nämligen att Kaplan har avsatt flera minuter av sin dyrbara ministertid till irrelevanta kommentarer om religionsfrågor. Hur ansvarslöst är inte detta, och hur oprofessionellt! :->

Lars Torstensson sa...

Ulf G skriver:

>Lars T, kan inte tänka mig att ett svar på dina frågor skulle vara speciellt upplysande. Förmodar det kommer ett politikersvar som kan tolkas hursom.

Och därför är det fel att kräva klarhet, öppenhet och vetenskaplighet av politiker? Eller är det bara muslimska politiker som vi ska behandla med sådan flathet? :->

Patrik N sa...

Patrik L,

"Om ministrar har tro som är helt verklighetsfrånvänd är detta helt centralt att få veta. Vem vill ha verklighetsfrånvända ministrar? Det är en bisarr tanke att försvara."

Du anser, antar jag, att all tro är både verklighetsfrånvänd och per definition skadlig. Om så, så innebär det att det för dig är en bisarr tanke att en troende människa skulle kunna inneha en ministerpost i Sverige. Eller är det bara viss tro som diskvalificerar för dig? Dvs det du kallar "helt verklighetsfrånvänd" tro. Bara "verklighetsfrånvänd" kanske är ok?

Lars T,

"S-kvinnan" Pekguls anklagelse mot Kaplan om hans påstådda islamism föll mer än platt när den levererades och det framstod snart som klart att den var både överilad och hysterisk. Det är bara hos den yttersta högern på sidor som Fria Tider mfl som åsikten lever kvar. Ja, och hos dig förstås som inte tycks ha släppt den ännu.

Göran sa...

Tankefrihet verkar inte vara humanisternas bästa gren, snarare inkvisatoriska utfrågningar om det tänks rätt inom alla vetenskapliga teorier eller läror som det numera tydligen heter.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"Och därför är det fel att kräva klarhet, öppenhet och vetenskaplighet av politiker?"

Det vore mycket bra om alla politiker vara klar, öppna och vetenskapliga. Men detta är inte ett rimligt krav på ett ideologiskt styrt yrke.

Att du är så fokuserad på Kaplan, när andra politiker beter sig likadant kan inte vara sunt.

"Eller är det bara muslimska politiker som vi ska behandla med sådan flathet?"

Den frågan gör din fixering på Kaplan nästan obehaglig. Elisabeth Svantesson granskades på denna blogg, men vi släppte frågan efter en tid, utan att hon bevisat sin klarhet, öppenhet och vetenskaplighet.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Tro är mer eller mindre verklighetsfrånvänd, det vet du att jag anser. Viss tro är nästan inte alls verklighetsfrånvänd. Viss tro är galet verklighetsfrånvänd. Frågan är om Kaplan placerar sig i den senare kategorin eller inte. Har vi någonsin bråkat om Anders Borgs kristenhet? Nej, för den är inte helt galet verklighetsfrånvänd. Däremot bråkade vi om Elisabeth Svantesson. Vi bråkade inte om Nalin Pekgul, men om Mehmet Kaplan. Det är inte jättesvårt att förstå.

Göran,
Mehmet Kaplan får tro och tycka vad han vill. Frågan gäller om han är lämplig som minister eller inte, inte om han har rätt att yttra sig.

Göran sa...

Patrik L,
ditt parti mp, (eller om det numera är ditt fd parti?) har ju bedömt att så är fallet. Jag har ingen anledning att tro att de just i detta fall skulle ha mer fel än i andra fall.
Kanske vi ska bedöma det efter hans handlingar som fallet är med andra ministrar?

Patrik N sa...

Måste verkligen ansluta mig till Ulfs syn på Lars T:s fixering på Kaplan. Den kan inte vara sund och den ger ett om inte obehagligt så i alla fall ett lite...märkligt...intryck. Måhända är det kombinationen Mp + muslim (två av Lars favorittargets) som jagar igång Lars. Tur att inte Kaplan också är verksam inom RFSL.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

De islamistiska kopplingar hos Mehmet Kaplan som jag har beskrivit har han själv erkänt. Tror du att han ljuger? Och Nalin Pekgul har på intet vis tagit tillbaka sin kritik. Hon menar att Kaplan har en dubbel agenda.

Att han har talat med kluven tunga har jag själv kunnat konstatera, när jag var aktiv i mp, och även beskrivit här.

Jag har också påvisat hur partiet under en period avvisade praktiskt taget all kritik av islam och islamism, eftersom man ansåg att den var fördomsfull och rasistisk, och därigenom förbrukade en hel del av sin trovärdighet som rättighetsförsvarare.

Denna islamofobi-fobi är fortfarande märkbar här och där i samhällsdebatten.

Vidare har jag påtalat hur en omfattande vetenskapsfientlighet tidvis har grasserat i miljöpartiet. Det stöter förstås alla vänner av pseudovetenskap och flum! :->

Lars Torstensson sa...


Göran.

Att miljöpartiet har bedömt Kaplan som lämplig som minister säger inte så mycket. De bedömde honom som lämplig som riksdagskandidat även när han var presstalesman för Sveriges Muslimska Råd, och i denna egenskap hade att försvara islamisk fundamentalism och homofobi.

Och en av hans handlingar är, som jag har visat, att hemlighålla vad han idag anser om evolutionsläran. Trots att han, som Mohamed Omar påpekar, skulle kunna medverka till en välbehövlig reformering av islam, om han tog ställning för denna lära, som alla upplysta människor accepterar.

Lars Torstensson sa...


Ulf G.

Att jag bara tar upp Mehmet Kaplan i den här tråden, som alltså handlar om islam och evolutionsläran, beror på att jag inte känner till någon annan ledande politiker som platsar i den. Om du gör det - tala gärna om det för mig!

Om Elisabeth Svantesson skrev du uttryckligen: "Jag önskar att ministern är tydlig med var hon står åsiktsmässigt." "Problemet ligger i att hon tiger."

Men att Kaplan tiger om sina åsikter tycker du är OK!

Lars Torstensson sa...

Patrik L.

Din fixering vid försvaret av evolutionsläran är inte sund. Du måste förstå att ideologiska övertygelser kan sätta den ur spel! :-))

Patrik N sa...

Lars,

"De islamistiska kopplingar hos Mehmet Kaplan som jag har beskrivit har han själv erkänt. Tror du att han ljuger?"

Jag håller öppet för allt. Alltid. Men har du källa på att han erkänner "islamistiska kopplingar"?

Krister V sa...

Patrik N får gärna förklara varför Pekguls anklagelser "föll mer än platt när den levererades" och varför det "framstod snart som klart att den var både överilad och hysterisk".

Kaplans egna "försvar" är i alla fall bara en patetisk vädjan till islamofobi-fobin:
http://www.di.se/artiklar/2014/10/16/debatt-jag-ar-inte-fienden/

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"Men att Kaplan tiger om sina åsikter tycker du är OK!"

De har jag faktiskt inte skrivit.

Jag har skrivit att jag inte tror du kommer få ett vettigt svar och att det är hög tid att släppa frågan (tills något mer framkommer).

Nils sa...

"Jag har skrivit att jag inte tror du kommer få ett vettigt svar"

Du menar ungefär som Anna Kinberg Batra svarade i SVTs partiledarintervju på frågan om hon liksom Reinfeld vill "öppna sitt hjärta"?

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Du skrev att det vore bra om alla politiker var klara, öppna och vetenskapliga, men att det inte är "rimligt" att kräva detta av politiker, eftersom de har "ett ideologiskt styrt yrke". Och så nämnde du särskilt Mehmet Kaplan.

När det gäller Svantesson var det inte tal om att detta krav skulle vara orimligt. Tvärtom var hennes ovilja att efterkomma det ett "problem".

Lars Torstensson sa...

Islamistiska Kaplankopplingar

Patrik N.

Här är några exempel på Kaplans islamistiska kopplingar:

I ett inlägg i Sydsvenskan förra året skriver Mats Skogkär:

"I april 2008 anordnade Kaplan ett möte i riksdagen på temat "Yttrande- och religionsfrihet – broar till förståelse?". Bland de inbjudna talarna fanns representanter från Europeiska fatwarådet och Federation of Islamic Organizations in Europe, FIOE. Båda organisationerna är en del av Muslimska brödraskapets internationella nätverk. Brödraskapet kan beskrivas som själva prototypen för en islamistisk organisation. Vice ordförande i FIOE är för övrigt moderate riksdagsmannen Abdirisak Waberi, tidigare ordförande i Islamiska förbundet.

Efter att han 2011 bjudit in antisemiten och terroristsympatisören Yvonne Ridley till riksdagen bad Kaplan om ursäkt för att han "brustit" i sin bakgrundskontroll.

"Person ska inte bjudas in till Riksdagen av mig om hen inte tagit avstånd från uttalanden som kan tolkas som antisemitiska (el islamofoba)", skrev Kaplan på Twitter.

Värt att notera är detta "som kan tolkas" – Kaplan håller öppet för att det skulle vara oklart huruvida Ridley verkligen uttalat sig antisemitiskt.

I vida islamistiska kretsar är Yvonne Ridley något av en celebritet. Att Kaplan med sin bakgrund skulle vara ovetande om vem hon är och vad hon står för förefaller minst sagt osannolikt."

I och med att Kaplan bad om ursäkt för sin inbjudan bekräftade han att han gjorde den.

Han har inte heller förnekat att han arrangerade mötet 2008 med bl a flera islamister. Det är att betrakta som ett indirekt erkännande.

Skogkär skriver också: "Kaplan har en bakgrund i islamistiska organisationer, umgås i islamistiska kretsar, har återkommande förringat islamistisk extremism och försvarat radikaler."

http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/mats-skogkar/en-minister-markligt-vag-om-islamister

Patrik N sa...

Lars,

Jag får inte intryck av att Kaplan "erkänner islamistiska kopplingar" utifrån vad du anför.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"Du skrev att det vore bra om alla politiker var klara, öppna och vetenskapliga, men att det inte är "rimligt" att kräva detta av politiker, eftersom de har "ett ideologiskt styrt yrke". Och så nämnde du särskilt Mehmet Kaplan."

Nej, jag nämnde inte särskilt Kaplan. Det är det du gör.

Jag skrev: "Att du är så fokuserad på Kaplan, när andra politiker beter sig likadant kan inte vara sunt."

"När det gäller Svantesson var det inte tal om att detta krav skulle vara orimligt. Tvärtom var hennes ovilja att efterkomma det ett "problem"."

1. Jag förväntade mig inte något svar av Svantesson. Frågan om hennes ställningstagande var retorisk.
2. Nu har jag släppt det.

Lennart W sa...

Lars Torstensson och Patrik Lindenfors vill inte uttala sig om den vetenskapliga grunden för sina krav!

För fem dagar sedan tillsände jag Lars Torstensson en fråga på denna blogg om den vetenskapliga grunden till att tro eller tro eller icketro på evolutionsteorin skulle ha någon som helst relevans för kompetensen som bostadsminister. Gärna med länk till relevant artikel i en vetenskaplig tidsskrift. Trots all denna tid har jag inte fått något annat svar än svammel om vad de själva tycker krävs för att vara trovärdig.

Det ligger nära till hands att tro att Humanisterna nog helt enkelt inte förstår det här med vetenskap och varför det är bra att stödja sig på om beslut (om t ex tillsättning av ministrar) som påverkar oss alla. Eller är de bara ännu mer upptagna än ministrar för att kunna ta sig tid och ge raka relevanta svar på raka frågor?

Lennart W sa...

Min föregående kommentar kan innehålla spår av parodi på en tidigare kommentar. Kör hårt Lars, jag gillar din stil.
:-)

Patrik Lindenfors sa...

Höhö.

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Jag tyckte att du fick ett tydligt svar, men eftersom du inte är nöjd ska jag försöka förtydliga ännu mer.

Kaplan behöver inte bli sämre på just bostadspolitik om han dissar evolutionsläran. Men en minister bör också uppvisa en viss nivå av omdöme och allmänbildning. Är hen dessutom profilerad i religiösa frågor bör hen stå för en någorlunda upplyst religion och inte för en extrem religion, som bejakar uppenbara orimligheter. Om hen inte vill stå upp för evolutionsläran håller hen inte måttet i dessa avseenden.

Detta tycker du, eller låtsas tycka, är "svammel"! Man ska tydligen enligt dig inte kräva omdöme, allmänbildning eller upplysning av en minister! Det får stå för dig. Själv sätter jag ribban högre. Man får vara glad att det inte är du som tillsätter ministrar ... :->

I stället efterlyser du "den vetenskapliga grunden" för dessa krav. Det är en orimlig efterlysning, eftersom det inte går att vetenskapligt bevisa att en politiker ska vara omdömesgill, allmänbildad o s v. Det finns människor som föredrar omdömeslösa, obildade ministrar.

Vad som ska gälla i dessa frågor handlar om vilka värderingar man har, inte vad vetenskapen säger.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Jag tror inte heller att Kaplan kommer att svara, när han inte har gjort det hittills. Såvida inte någon ställer honom mot väggen under en frågestund, när han inte kommer undan. Icke desto mindre kan man dra slutsatser även av hans ovilja att svara, och det har sitt intresse att diskutera detta.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Varför menar du att Kaplan skulle be om ursäkt för sin inbjudan till Yvonne Ridley om han inte hade gjort den?

Varför skulle han avstå från att dementera de andra islamistiska kopplingar som olika skribenter har påvisat att han har gjort, om det verkligen var så att han inte hade gjort dem?

Lennart W sa...

Lars: Du och Patrik L TYCKER att en bostadsminister måste tro på evolutionsteorin för att vara lämplig. I USA finns det andra som TYCKER att en president måste vara religiös för att vara lämplig. Vad mig anbelangar är ni precis lika galna.

Bevisad kompetens är det enda som räknas. Där kompetenskraven enbart har att göra med vad som faktiskt krävs för det jobbet. Detta är den rationella ståndpunkten. Du och Patrik L är lika irrationella som de amerikaner som bara kan tänka sig en religiös president.

För övrigt var det ju en kommentator här förr som gång på gång framförde irrelevanta krav på lärare. I alla ämnen, inte bara om biologi och sånt där det iaf skulle kunna tänkas ha en poäng. Den kommentatorn blev portad härifrån. Förstår fortfarande inte varför. Han tänker ju bara som er själva i den här frågan. MEN det är ju er blogg och självklart gör ni hur ni vill med den utan skyldighet att förklara något för någon.

Patrik N sa...

Lars,

"Varför menar du att Kaplan skulle be om ursäkt för sin inbjudan till Yvonne Ridley om han inte hade gjort den?

Varför skulle han avstå från att dementera de andra islamistiska kopplingar som olika skribenter har påvisat att han har gjort, om det verkligen var så att han inte hade gjort dem?"

Frågan är om Kaplan, som du påstår, "erkänt islamistiska kopplingar" eller inte? Det är ju du som menar att Ridley utgör en islamistisk koppling för att sedan lägga denna koppling Kaplan till last.
Du, Lars, har en hangup på muslimer och på Kaplan som inte är sund.

För övrigt håller jag helt med Lennarts kommentar 00:31. Humanisterna, här representerad av bloggen, är precis samma sak som "motståndarsidan", den är precis lika galen men har inte förmåga att se det eftersom man menar sig företräda "det goda" till skillnad från "de andra" som förstås är onda. Humanisterna skulle kunna utgöra en god kraft som arbetade för goda spelregler för alla lag och för sportmanship de olika lagen emellan men i själva verket är man bara ett lag bland andra som vill knipa bucklan lika mycket som alla andra lag. Det skulle behövas någon annan kraft som fyller det vacuum som finns just nu. Några som skulle vara inriktade på samarbete (har inte nån skrivit en bok om samarbete, förresten?) istället för på ständig konfrontation.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W och Patrik N,

Mycket håller jag med er om i vad ni skriver här, men inte i detta.

För en politiker gäller inte detta:
"Bevisad kompetens är det enda som räknas. Där kompetenskraven enbart har att göra med vad som faktiskt krävs för det jobbet."

En politiker, även en minister, kan inte fullt ut liknas med en tjänsteman eller en lärare.

En politiker är också en idégenererare utifrån sina ideologiska ställningstaganden. En politiker skall både lyssna på opinionen, sina väljare, och driva opinion.

En minister har inte heller bara inflytande över sitt sakområde, utan också ett visst inflytande regeringens arbete som helhet.

I er iver att kritisera Humanister/Humanisterna lämnar ni ibland argumentation byggd på rationalitet bakom er.

Patrik N sa...

Ulf,

Jag kan hålla med om din invändning gällande kompetensen.

"I er iver att kritisera Humanister/Humanisterna lämnar ni ibland argumentation byggd på rationalitet bakom er."

Det är nog sant. Möjligen råkar du ut för samma sak i din iver att försvara föreningen. Om vi släppte vår iver skulle vi nog alla tre mötas rätt nära varandra.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Nu ska vi inte släta över några åsiktsskillnader. Vissa av oss tycker det är viktigt att få veta om vi har en islamist i regeringen, andra inte.

Lars Torstensson sa...

En minister bör också visa politiskt och moraliskt omdöme

Lennart W.

Du skriver:

>Du och Patrik L TYCKER att en bostadsminister måste tro på evolutionsteorin för att vara lämplig. I USA finns det andra som TYCKER att en president måste vara religiös för att vara lämplig. Vad mig anbelangar är ni precis lika galna.

Det visar bara att även du brister i omdöme, och ställer upp alldeles för låga lämplighetskriterier för ministrar.

Det är förstås ganska inskränkt att generellt säga nej till icke-religiösa på höga politiska förtroendeposter. Men att dissa kreationister på sådana poster är inte galet eller orimligt, eftersom det finns omfattande belägg för att evolutionsläran stämmer. Man visar därför vetenskapsförakt om man dissar den. Det gör man däremot inte om man dissar ateismen, eftersom det inte går att bevisa att ateismen stämmer.

Du skriver också

>Bevisad kompetens är det enda som räknas. Där kompetenskraven enbart har att göra med vad som faktiskt krävs för det jobbet.

Du har fel, som Ulf G också låter förstå. Bevisad fackkompetens är inte nog. En ministerpost är en politisk tjänst, och en minister bör därför också stå för den politiska ideologi hen representerar, och hen bör ha goda moraliska och intellektuella egenskaper. Det är irrationellt att frångå dessa krav, om man vill se trovärdiga och ansvarsfulla ledare för ett land.

När det gäller lärare blir kraven nog delvis annorlunda.

Miljöpartiet uppger officiellt att man förlitar sig på vetenskapen. Att då utse en politiker som intar en så tvivelaktig hållning till vetenskapen att han inte vill försvara evolutionsläran, det är att sända dubbla budskap, och bereda väg för ovederhäftighet och flum. Observera att Kaplan har varit ordförande för ett fundamentalistiskt samfund som på sin hemsida försvarar kreationism!

Miljöpartiet säger sig också vara en stark förespråkare för mänskliga rättigheter. En viktig orsak till att Kaplan tagits in i regeringen är att han som muslim ska verka för att förbättra muslimernas ställning i samhället, och ge dem en politisk förebild. Evolutionsläran har, som Mohamed Omar framåller, potential att tränga tillbaka fundamentalismen i islam, och därigenom också motverka föraktet för kvinnor, hbt-människor och oliktänkande i denna religion. När Kaplan slirar i frågan om kreationism sviker han alltså samtidigt toleranta muslimer, och han hjälper bakåtsträvarna i islam. Tvärt emot vad han sagt att han skulle göra.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Att motarbeta extrem islam, som utgör en av vår tids viktigare förtryckande krafter, är mycket sunt. Den bör motarbetas även när en politiker som Mehmet Kaplan visar extrema tendenser. Det är vad jag gör i denna tråd, som främst är ägnad den vidsynte muslimen Mohamed Omars angelägna strävan att reformera islam, och eliminera dess barbariska sidor. Att misstänkliggöra denna strävan och främja islamismen är däremot osunt. Det är vad du gör när du ifrågasätter att Yvonne Ridley utgör en "islamistisk koppling".

Bl a Expo Idag har dokumenterat hennes rätt omfattande och islamistiskt färgade "samröre med judehatare" och andra extremister:

http://expo.se/2013/yvonne-ridley-i-samrore-med-judehatare_5840.html

Varför tror du själv att Kaplan bad om ursäkt för att han inbjöd Ridley?

Du antyder att du står för "de andra". Men i det här inlägget hjälper du snarare de extrema bland "de andra", som förtrycker många av sina trosfränder.

Och när du kallar det "galet" att försvara upplysningstänkande visar du själv galenskap.

Humanisterna samarbetar gärna med alla goda krafter. Men onda krafter och rena förvillelser måste humant sinnade människor ta avstånd ifrån.

Patrik N sa...

Lars,

"Att då utse en politiker som intar en så tvivelaktig hållning till vetenskapen att han inte vill försvara evolutionsläran,"

Vill han inte det? På vilken grund drar du den slutsatsen? På att han inte besvarat ditt mail?

"En viktig orsak till att Kaplan tagits in i regeringen är att han som muslim ska verka för att förbättra muslimernas ställning i samhället, och ge dem en politisk förebild."

...öh?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

"Vissa av oss tycker det är viktigt att få veta om vi har en islamist i regeringen"

Vad menar du med "islamist" här?

Anser du det är rimligt att misstänka att Kaplan är islamist av 'Muslimska brödraskapet'-typen eller värre?

Patrik Lindenfors sa...

Ulf,
Ja, det är det som är oron. Och det finns befogad anledning därtill, ganska bra sammanfattad på hans Wikipediasida. http://sv.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Kaplan Läs även vad Pekgul har skrivit om honom.

Patrik N sa...

Jag vill veta om ni har högerextremister i styrelsen för Förbundet Humanisterna. Har ni det? Om ni inte har det så hoppas jag att ni går ut med ett pressmeddelande och gör det tydligt.

Patrik Lindenfors sa...

Vi har inga högerextremister i styrelsen för Humanisterna. Det behövs inget pressmeddelande för att kommunicera detta utan räcker med ett kortfattat svar över nätet.

Patrik N sa...

"Vi har inga högerextremister i styrelsen för Humanisterna. Det behövs inget pressmeddelande för att kommunicera detta utan räcker med ett kortfattat svar över nätet."

Det här svaret gör mig oerhört tveksam, vad är det ni döljer..?

Patrik Lindenfors sa...

Inget, det är därför jag svarar.

Lars Torstensson sa...

Patrik L.

Om du misstänker Kaplan för extrema böjelser måste du givetvis vara högerextremist, precis som Aje Carlbom, Nalin Pekgul, Mats Skogkär m fl! :-))

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Kaplan vill uppenbarligen inte säga vad han tycker om evolutionsläran, och följaktligen inte heller försvara den.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

"Ja, det är det som är oron. Och det finns befogad anledning därtill..."

Menar du med den kommentaren att det är rimligt att misstänka att Kaplan är islamist av 'Muslimska brödraskapet'-typen eller värre?

Patrik N sa...

"Kaplan vill uppenbarligen inte säga vad han tycker om evolutionsläran, och följaktligen inte heller försvara den."

Nej, snälla Lars, det enda du vet är att han inte besvarat ditt mail. Att han inte gjort det kan bero på fler orsaker än att han inte vill "försvara" evolutions"läran".

Patrik Lindenfors sa...

Ulf,
Ja. Men ingen stor anledning, bara en lite misstanke som han lätt kan avfärda. Med tanke på det som står på Wikipedia och framförts i debattartiklar. Alla har rätt att ångra sig, så även Kaplan.

Patrik N sa...

"Ja. Men ingen stor anledning, bara en lite misstanke som han lätt kan avfärda."

Men hur ska du kunna lita på hans svar? Om han är islamist av Brödraskapet-kaliber så skulle han ju till och med kunna...ja, kanske...rentav ljuga?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Men det är ingen rimlig misstanke. Den är inte rimlig för den bortse från avsaknaden av evidens som skulle kunna finnas om han delade ideologi med Muslimska brödraskapet (MB).

Kaplan satt i Miljöpartiets partistyrelse 2003-2011.
Skrev han då någon motion eller propagerade för något förslag som skulle göra MP:s politik mera lika MB:s ideologi?

Kaplan har varit riksdagsledamot 2006-2014.
Har han skrivit någon motion som stämmer överens med MB:s religiösa ideologi?

Kaplan har MP:s gruppledare i Riksdagen 2010-2014:
Verkade han då någon gång för att MP:s politik i Riksdagen mer skulle likna MB:s?

Under de 12 år Kaplan varit ledande inom MP har han då sagt något som avviker från MP:s åsikter och kan kopplas till MB:s ideologi, som någon "motståndare" inom partiet utnyttjat för att underminera hans position inom partiet?

När Kaplan i november 2014 intervjuas i säger han bl.a. "jag har varit tydlig med att politik och religion är två olika saker."
Är han oärlig här? (Att religion och politik hör ihop är ett kännetecken för islamism.)

Dessa avsaknad av evidens kan lätt kullkastas med ett eller flera ja på mina frågor.

Om så inte är fallet och man vill fortsätta misstänka att Kaplan är islamist av MB-typen, så har man en idé om att han verkat 12 år i MP-ledning med en plan om att senare börja göra det han inte gjort hittills. För mig låter en sådan idé som en konspirationsteori.

Ett rimligare antagande är att hans åsikter i stort stämmer överens med MP:s.

Patrik Lindenfors sa...

Det finns massa saker Kaplan inte gjort, det är det han har gjort som är intressantare. Har du läst på Wikipedia och vad Pekgul skriver? Där sammanfattas evidensläget.

Patrik N sa...

Notera hur likt MP och MB är :)

Göran sa...

Pekguls åsikter = evidensläget? Nja..

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Det är ju teoretiskt tänkbart att Kaplan avstår från att försvara evolutionsläran trots att han egentligen vill göra det. Men varför skulle han agera så inkonsekvent?

Kaplan borde visa sig som en upplyst och vederhäftig politiker och stå upp för denna lära. Särskilt som han tidigare har främjat kreationismen - men veterligen aldrig avsvurit sig den - och denna villfarelse är utbredd i den religion som han vill göra mer accepterad. Och med tanke på att det kommer appeller från vidsynta muslimer som Mohamed Omar om att kunskap om evolutionslärans trovärdighet behövs för en framgångsrik kamp mot extremismen i islam.

Lars Torstensson sa...

Patrik N skriver:

>Notera hur likt MP och MB är :)

Det är en händelse som ser ut som en tanke! ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Ja, jag har läst på Wikipedia och vad Pekgul skriver.

Hur många år till skall Kaplan behöva jobba inom Miljöpartiet, innan det är rimligt att tro att han är MP-politiker och inte mullvad? 5, 10, 50 år?

Hur många intervjuer likt den han gjorde för DN november 2014 skall han behöva göra innan det är rimligare att han talar sanning än ljuger? 5, 10, 50?
http://www.dn.se/nyheter/politik/kaplan-svepande-anklagelser-politik-och-religion-hor-inte-ihop/

Patrik Lindenfors sa...

Ulf,
Jag tror du har rätt.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

I denna fråga föreligger en viss språklig förvirring. Termer som fundamentalism, islamism, proislamism, jihadism och extremism används huller om buller, och olika skribenter menar olika saker med dessa begrepp. Bäst är kanske att tala om extremism, som täcker allt.

Du menar att det saknas evidens för att Kaplan skulle gilla Muslimska Brödraskapet. Men jag har redan framhållit ovan att Kaplan inbjudit representanter från Europeiska fatwarådet och Federation of Islamic Organizations in Europe, två organisationer som ingår i Muslimska Brödraskapets internationella nätverk, att tala i riksdagen, och därigenom gett dem en plattform. Varför skulle han inbjuda dem om han ogillade dem?

Nalin Pekgul har gett fler liknande exempel.

Du skriver också:

>Under de 12 år Kaplan varit ledande inom MP har han då sagt något som avviker från MP:s åsikter och kan kopplas till MB:s ideologi ...

Han har som presstalesman för Sveriges Muslimska Råd försvarat rådets ideologiska hållning. Den inbegriper bl a homofobi, som även MB stödjer. För detta fick han också kritik, både intern och extern. Mp kallade sig nämligen Queerpartiet De Gröna, och det stämde ju dåligt med muslimrådets starkt fördomsfulla inställning till homosexualitet.

När islamister hindrade unga muslimer Rinkeby från att anordna fester med musik - ett agerande helt i MB:s anda - så urskuldade Kaplan dem i radion med att festarrangörerna inte hade polistillstånd. Det var en ren lögn, som mp givetvis inte stödde. Men ingen konfronterade Kaplan med att han ljög. Islamisterna kunde sedan med stärkt självförtroende fortsätta att trakassera ungdomarna, i synnerhet unga kvinnor med kort kjol.

>Skrev han ... någon motion eller propagerade för något förslag som skulle göra MP:s politik mera lik MB:s ideologi?

Han inbjöd antisemiten Yvonne Ridley att tala i riksdagen, och han fick mp att ställa upp på detta.

>När Kaplan i november 2014 intervjuas säger han bl.a. "jag har varit tydlig med att politik och religion är två olika saker." Är han oärlig här?

Han har verkat för att samhällsstöd ska ges till fundamentalistiska, islamiska sammanslutningar som främjar homofobi och kvinnoförakt. Det är inte att skilja mellan religion och politik.

> hans åsikter i stort stämmer överens med MP:s.

Men Mp:s linje är inget värn mot extremism, eftersom även mp har främjat fundamentalism och islamism, om också i mindre omfattning.

Vi kan alltså konstatera att Kaplan i ord tar avstånd från islamismen, samtidigt som han i handling gång på gång har främjat islamism och fundamentalism. Det är därför som Nalin Pekgul säger att hans islamistiska agenda är dold.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"I denna fråga föreligger en viss språklig förvirring.
[...]
Du menar att det saknas evidens för att Kaplan skulle gilla Muslimska Brödraskapet."


Uppenbarligen! Inte bara språklig förvirring, du verkar inte förstått ett jota av vad jag skriver.

Du kräver tydlighet av Kaplan. Börja med att ställa detta krav på dig själv i vårt samtal.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Du kastar sten i glashus.

Jag påstår inte att Kaplan är otydlig i sina uttalanden om extremism. Men det han säger stämmer ofta dåligt med det han gör.

Det har jag visat med all tydlighet ...

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Nu är du bortom sans.
När kastade jag sten i glashus? Citat, tack.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

När du påstår att mina skriverier tyder på att jag inte har "förstått ett jota" av vad du skriver.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Det har du inte heller när du skriver:
"Du menar att det saknas evidens för att Kaplan skulle gilla Muslimska Brödraskapet."

Jag skrev att det i hans arbete för Miljöparitet saknas evidens för att delar ideologi med Muslimska brödraskapet.

1. Det är inget generellt uttalande
2. "dela ideologi" betyder inte "gilla"

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Angående de fakta du lägger fram i kommentaren 01:55.

"Han inbjöd antisemiten Yvonne Ridley att tala i riksdagen"

Ja, det var riktigt värdelöst gjort och något nu Kaplan ångrar.
Detta är dock inget belägg för att Kaplan driver MB-ideologi. Vad talade hon om?

Jag tror det var att ”Terrorhotet bidrar till islamofobin”, som hon talade om vid andra möten vid det aktuella Sverigebesöket.
http://troochpolitik.se/?p=2272

Detta är en välkänd tankesnurra som propagerats av många på vänsterkanten under flera år och det är inte underligt att Kaplan deltar i detta, eftersom även SUM och andra muslimska organisationer drivit på detta.

Detta går att kritisera, men inte inte använda som belägg för att Kaplan är islamist av MB-typ.

Återkommer om det andra du skriver.

Patrik N sa...

"Detta går att kritisera, men inte inte använda som belägg för att Kaplan är islamist av MB-typ."

Exakt så.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

forts.

"Han har som presstalesman för Sveriges Muslimska Råd försvarat rådets ideologiska hållning. Den inbegriper bl a homofobi, som även MB stödjer."

Homofobi är en hållning som stöds av en majoritet av muslimerna. Svagt belägg för att det skulle vara specifikt MB-ideologi.

När du själv frågade honom om detta, som talesperson svarade han att organisationen inte har en homofobhållning. Han skönmålade nog, men inte försvarade han då homofobi.
Har Kaplan själv uttalat sig homofobt?

"När islamister hindrade unga muslimer Rinkeby från att anordna fester med musik - ett agerande helt i MB:s anda - så urskuldade Kaplan dem i radion med att festarrangörerna inte hade polistillstånd. Det var en ren lögn"

Jag lyssnade på radioinslaget nu. Inte urskuldar han. Han fördömer det tydligt. Absolut inte enligt MB-ideologi.

Vad har du för belägg för att han ljuger?
Från intervjun verkar det som att han återger vad han hört. Godtrogen kanske.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3155777

"Han har verkat för att samhällsstöd ska ges till fundamentalistiska, islamiska sammanslutningar som främjar homofobi och kvinnoförakt."

Det har han gjort tillsammans med en stor majoritet av riksdagsledamöterna, vilka upprätthåller dagens statsstöd till trossamfund. Är alla dessa riksdagsledamöter inspirerade av MB-ideologi?

Hågge sa...

Trädens debattörer har tyvärr tappat självkritisk hållning och därmed relevans för undertecknad. Jag föreslår att ni fortsätter debatten över en kopp kaffe. Min egen uppfattning om Kaplan är att han inte hjälper mig att
förstå hans ideologi.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Jag påstår givetvis inte att Kaplan och Miljöpartiet har samma ideologi som Muslimska Brödraskapet. Men de har ibland handlat på ett sätt som varit ägnat att gynna islamism och annan extremism.

Yvonne Ridley propagerade inte för antisemitism när hon talade i riksdagen. Men hon har som sagt agerat judehatiskt i andra sammanhang, och hennes extremism är välkänd. Genom att inbjuda henne gav Kaplan och mp henne legitimitet och prestige, som också kom hennes islamism till godo. Och den prestigen försvinner inte för att Kaplan i efterhand säger sig ångra inbjudan.

Vad jag vet har Kaplan inte uttalat sig homofobiskt, men han har främjat homofobin genom att ställa upp som presstalesman och ordförande för homofobiska förbund. Homofobin är förstås inte exklusiv för Muslimska Brödraskapet, utan utbredd i islam, men hållningen att bara sex mellan gifta män och kvinnor ska tillåtas är ändå extrem i vårt samhälle. Att Kaplan försökte mörka att även Sveriges Muslimska Råd tyckte så visar inte på gayvänlighet utan på ohederlighet.

När det gäller danstillställningen i Rinkeby så är Kaplan onekligen överens med Pekgul i mycket av kritiken dem som protesterar mot dansen, men han urskuldar protesterna så tillvida att han insinuerar att de protesterande har lagen på sin sida. Att Kaplan här far med osanning är en uppgift från Nalin Pekgul, men Kaplan har veterligen aldrig dementerat den.

Kaplans och mp:s förord för samhällsstöd till fundamentalistiska islamiska samfund visar inte på MB-ideologi särskilt - även om man kan anta att MB välkomnar det - men däremot på en uppfattning oförenlig med försvar för åtskillnad mellan stat och religion. Ett försvar som Kaplan alltså sagt sig omfatta.

Lars Torstensson sa...

Kreationism och miljöpolitisk trovärdighet

Hågge.

Miljöpartiets hjärtefråga är miljöpolitiken. Inte minst vill man slå vakt om naturen och hindra att djur- och växtarter försvinner. För att kunna göra detta på ett trovärdigt sätt bör man ha kunskap om hur naturen fungerar, hur arter uppstår och hur utvecklingen sker. När Miljöpartiet utser en minister med ett kreationistiskt förflutet, som inte vill röja hur han idag ser på evolutionsläran, så motverkar man den bild som man vill ge av sitt parti som kunnigt och vederhäftigt.

Det är inte konstigt att du tycker att Kaplans hållning är svårbegriplig utifrån den ideologi han företräder.

Lars Torstensson sa...

Islamguiden sågar evolutionsläran

Till Islamguiden på nätet kan fromma muslimer vända sig när de vill veta vad som enligt denna guide gäller i olika teologiska frågor. Ett av dess råd lyder: "Skrota evolutionsteorin." Den utmålas som gudlös och missvisande.

http://www.islamguiden.com/evolutionsteori1.shtml#.VUDoXKxvkfQ

Islamguiden meddelar dessutom att Koranen är "ypperst i alla avseenden", och även står över vetenskapen: "Vetenskap som inte stämmer med Koranen saknar grund."

http://www.islamguiden.com/koranen.shtml#.VUHlraxvkfQ

Enligt Wikipedia har guiden 40 000 besökare per månad.

Kanske är Mehmet Kaplan en av dem som låter sig vilseledas av dess kreationism?

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Du argumenterar på sätt som inte jag förknippar med vetenskaplig skepticism.

"Jag påstår givetvis inte att Kaplan och Miljöpartiet har samma ideologi som Muslimska Brödraskapet. Men de har ibland handlat på ett sätt som varit ägnat att gynna islamism och annan extremism."

Så, vad är det du påstår? Var nu konkret så det går att syna dina påståenden. Vad menar du med islamism här? Är den att jämföra med Kristdemokraternas sammanblandning av politik och religion? Extremism, förespråka tuffare abortlagar?

"Vad jag vet har Kaplan inte uttalat sig homofobiskt, men han har främjat homofobin genom att ställa upp som presstalesman och ordförande för homofobiska förbund."

Har du funderat på att det kan ha funnits olika åsikter om denna fråga i det förbund han representerade. Har de ett idéprogram som stödjer homofobi? Kaplan kan ha svarat vad han önskade var förbundets gemensamma åsikt. Det är inte att "mörka".

"Att Kaplan här far med osanning är en uppgift från Nalin Pekgul, men Kaplan har veterligen aldrig dementerat den."

Din uppgift borde vara att granska Pekguls uttalande, inte svälja det dogmatiskt.

"Kaplans och mp:s förord för samhällsstöd till fundamentalistiska islamiska samfund visar inte på MB-ideologi särskilt - även om man kan anta att MB välkomnar det - men däremot på en uppfattning oförenlig med försvar för åtskillnad mellan stat och religion. Ett försvar som Kaplan alltså sagt sig omfatta."

Här ignorerade du det jag skrev, utan upprepade dig själv dogmatiskt. Jag skrev: "Det har han gjort tillsammans med en stor majoritet av riksdagsledamöterna, vilka upprätthåller dagens statsstöd till trossamfund." Stödjer alla de islamism och extremism?

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Jag vänder mig mot att miljöpartiet och/eller Kaplan och islamförbund som han representerat har inbjudit islamistiska hatpredikanter, och gett dem en plattform. Därigenom har de främjat islamismen. Det har jag redan klargjort.

Vad jag vet är homofobin inte stadfäst i Sveriges Muslimska Råds eller Sveriges Unga Muslimers program; den är nog så självklar att det inte behövs. Men ledande representanter för dessa förbund har redovisat att förbunden är emot homosexualitet. En presstalesman är skyldig att stå för sitt förbunds linje, och Kaplan har veterligen aldrig framfört någon reservation mot dess homofientlighet.

När det gäller den ifrågasatta danstillställningen så uppger Pekgul att Folkets hus nästa dag kunde visa att polistillstånd till den fanns, och att Kaplan alltså ljög, när han förnekade detta. I den artikel där Kaplan bemöter Pekgul förnekar han inte hennes uppgift. Rimligtvis betyder det att hon har rätt.

De riksdagsledamöter som i likhet med Kaplan upprätthåller dagens statsstöd till fundamentalistiska trossamfund stödjer alla i handling fundamentalism, och det vill jag påstå är en form av extremism.

Lars Torstensson sa...


Nalin Pekgul dissar fundamentalistkramande politiker

Här hör vi Nalin Pekgul tala på en konferens om inkluderande demokrati i april. Hon beskriver hur svenska politiker främjar extremism och intolerans genom att ösa pengar över fundamentalistiska organisationer - som vill pådyvla andra sin egen inskränkta tolkning av islam - inbjuda och besöka deras ledare och sprida bilden att det är dessa som är legitima företrädare för sin religion. Följden har blivit att muslimer i vissa stadsdelar inte vågar klä sig som de vill, eftersom de då utsätts för hån och trakasserier. Något som Pekgul har personlig erfarenhet av. Hon utpekar Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén och Sveriges Unga Muslimer som särskilt hatiska och reaktionära.

https://www.youtube.com/watch?v=6VMqan5G1cY&index=3&list=PLYvTiqsV1a2W7icuR8FM1g43zkvD8qd2d

Lars Torstensson sa...

Länken fungerar inte. Jag försöker i stället med en länk till konferensens första inlägg. Nalin Pekguls är nr 3, och man kan klicka på det i högermenyn.

https://www.youtube.com/watch?v=rL_MFQMBASY&list=PLYvTiqsV1a2W7icuR8FM1g43zkvD8qd2d

Lars Torstensson sa...

Den länken ville sig inte heller. Jag förstår inte varför.

Gå i stället till Youtube och skriv in "inkluderande demokrati" i sökrutan.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"Jag vänder mig mot att miljöpartiet och/eller Kaplan och islamförbund som han representerat har inbjudit islamistiska hatpredikanter, och gett dem en plattform. Därigenom har de främjat islamismen. Det har jag redan klargjort.

[...]

De riksdagsledamöter som i likhet med Kaplan upprätthåller dagens statsstöd till fundamentalistiska trossamfund stödjer alla i handling fundamentalism, och det vill jag påstå är en form av extremism."


Jag inledde detta meningsutbyte med fråga efter belägg för att Kaplan är islamist och med förtydligande om vilken typ av islamist som avsågs.

Du har retirerat till att han har främjat islamism, och stödjer fundamentalism och extremism ihop med en majoritet av Sveriges riksdag. Din fokus på Kaplan blir mer och mer oförståelig.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

Du skriver:

>Jag inledde detta meningsutbyte med fråga efter belägg för att Kaplan är islamist och med förtydligande om vilken typ av islamist som avsågs.

Du inledde meningsutbytet med att urskulda Kaplan för hans vägran att tala om vad han anser om evolutionsläran.

>Du har retirerat till att han har främjat islamism, och stödjer fundamentalism och extremism ihop med en majoritet av Sveriges riksdag.

Jag har faktiskt inte sagt att Kaplan är islamist. Jag har konstaterat att han har representerat fundamentalistiska muslimska organisationer, och inbjudit islamistiska hatpredikanter. Därigenom menar jag att han har främjat extrem islam, och gjort sig skyldig till "islamistiska kopplingar". Det är Nalin Pekgul m fl, som jag visserligen hänvisat till, som kallar honom islamist.

Majoriteten i riksdagen stödjer ekonomiskt fundamentalistiska islamfamfund, men Kaplan har även stött dem ideologiskt.

>Din fokus på Kaplan blir mer och mer oförståelig.

Jag tycker det är mycket begripligt. Kaplan är den ende muslimen som också är minister, och han vill inte avslöja sin åsikt om evolutionsläran, trots denna lära är väl belagd, och har potential att tränga tillbaka extremismen i islam. Det är anmärkningsvärt. Jag diskuterar vad det betyder.

Lars Torstensson sa...


Är då Kaplan islamist, och i så fall av vilken schattering?

Det är svårt att säga, eftersom islamism som jag påpekar ovan kan betyda olika saker, och eftersom Kaplan dessutom ibland säger en sak i ord, samtidigt som hans handlingar säger något annat.

Jag brukar reservera termen islamist för våldsbejakande muslimer, och Kaplan har veterligen aldrig själv bejakat islamistiskt våld.

Exakt hur Nalin Pekgul definierar islamism vet jag inte säkert, men jag får intrycket att hon menar den religiösa riktning som vill segregera muslimer från icke-muslimer.

På den konferens om integration som jag länkar till ovan kritiserar Pekgul de stora islamiska organisationerna för att framställa sin rätt extrema variant av islam som den som gäller för alla muslimer. De vill att muslimer ska leva sina liv utanför det "gudlösa" mainstreamsamhället. De står för homofobi och kvinnoförakt. De kräver att kvinnorna ska stanna i hemmet och sköta hushållet, och försvårar därigenom för dem att komma in i samhället. De vill ha egna skolor, där barnen indoktrineras i islam, specialregler av olika slag, och t o m egna vårdcentraler.

Det verkar vara den agendan som svarar mot Pekguls bild av islamism. Och det är alltså en agenda som Kaplan har stått för, eftersom han har varit representant för dessa organisationer.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

"Du inledde meningsutbytet med att urskulda Kaplan för hans vägran att tala om vad han anser om evolutionsläran."

Nej, jag inledde det meningsutbyte om islamism med en kommentar 2015-04-29 13:05:
"Vad menar du med "islamist" här?"

Varför skall jag tro på något du skriver om vad andra säger och skriver, när du är så dålig på att återge vad jag skriver?

Jag skriver: Din fokus på Kaplan blir mer och mer oförståelig.

Du svarar: "Jag tycker det är mycket begripligt. Kaplan är den ende muslimen som också är minister"

Förstår du inte själv vad du skriver? Jag förstår i alla fall varför Humanisterna kan framstå som främlingsfientliga.

Lars Torstensson sa...

Ulf G.

I det första inlägget av din hand i denna tråd där du diskuterar Kaplan skriver du så här:

>Lars T, kan inte tänka mig att ett svar på dina frågor skulle vara speciellt upplysande. Förmodar det kommer ett politikersvar som kan tolkas hursom.

Inlägget är gjort redan 2015-04-25, alltså flera dar före den kommentar som du hänvisar till i föregående inlägg.

Och om du återger fortsättningen av ditt sista citat av mig, i stället för att kapa det mitt i, så blir det uppenbart att din insinuation om främlingsfientlighet är gripen ur luften.

Ulf Gustafsson sa...

Lars T,

Ja, jag skrev så tidigare. Det var inget urskuldande, bara ett krasst konstaterande om hur politiker brukar uttrycka sig. Vi redde ut detta i efterföljande kommentarer.

I min kommentar 2015-04-29 13:05, startade jag dock ett nytt meningsutbyte om vilken sorts islamist Kaplan påstods vara, vilket du hakade på 2015-04-30 01:55.

Din kommentar blir inte bättre om den citeras i sin helhet:
"Jag tycker det är mycket begripligt. Kaplan är den ende muslimen som också är minister, och han vill inte avslöja sin åsikt om evolutionsläran, trots denna lära är väl belagd, och har potential att tränga tillbaka extremismen i islam."

Lars Torstensson sa...


Ulf G.

Du lät förstå att Kaplans undanglidande hållning är den gängse bland politiker, och att Kaplan därför inte är mer klandervärd än andra. I själva verket är det mycket få politiker som inte vill tala om vad de anser om evolutionsläran, efter att först ha förkastat den.

Och eftersom bloggposten handlar om islam och evolutionsläran så är det inte så relevant att här dryfta de icke-muslimska ministrarna. Av vilka dessutom ingen veterligen har ifrågasatt evolutionsteorin.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se