17 maj 2015

Aslan gör kaoz med religion

Reza Aslan besökte Jon Stewarts the Daily Show och gjorde kaoz på religion. Visst, han har till stor del rätt; religion handlar huvudsakligen om identitet, vi-och-dom. Sedan adderas heliga texter, tokiga sanningar och ritualer bara för att manifesterade detta - till den grad att en religions anhängare kan förmås döda anhängare av en annan nyans av deras religion. Men glöm inte; religion har också gjort gott.

6 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Förstår inte "kaoz" referensen men det kanske inte var viktigt. Inget konstigt här i alla fall så vitt jag kan se.
Jag har försökt plöja en hel del facklitteratur över åren om hur religion fungerar och uppfattar nog det Aslan säger om identitetstillhörighet och att människor "kommer till de religiösa skrifterna för att tolka in det dom vill" som en accepterad mainstreamposition inom religionsforskning som har starkt empiriskt stöd i t.ex. hur olika kristna falanger alltid har hävdat och fortfarande hävdar tolkningsföreträde för olika ont och gott från exakt samma textavsnitt i sin bibel.
Men det är nog inte kontroversiellt.
Det är den singulärt bokstavliga tolkningen som ibland hävdas här på bloggen med att vända detta upp och ned och argumentera för att t.ex. något i Koranen eller Toran har någon sorts avgörande förklaringsvärde för eländet i Mellanöstern, historielöst och i sig självt som är lite konstig, saknar brett stöd och så vitt jag kan se sällan hävdas i kontemporär seriös debatt av forskare.
Endast på prominent plats i den kanoniska GNU litteraturen.

Patrik Lindenfors sa...

Efter så lång tid... Vi är inte alls bokstavstrogna. Vi hävdar dock att bokstaven kan medföra problem eftersom det finns en stor möjlighet att identitetssökande människor som vill gå tillbaka till källorna råkar på de bloddrypande avsnitten och "goes IS". På grund av detta kan man inte ignorera bokstaven (trots att det är det både tolkande religiösa och sekularister egentligen vill). Man kommer inte runt det här problemet genom att tolka texten än en gång och slå fast vad som är den "sanna" tolkningen (hur många krig över sådana tolkningsdiskussioner behöver världen se innan detta blir uppenbart?). Låt texterna gå samma väg som Iliaden och Odyssén, där gör de inte längre någon skada.

Detta sagt inte som en uppmuntran för ytterligare en oändlig fruktlös diskussion, utan som guide för eventuella kommentarsläsare.

Ulf Gustafsson sa...

Henrik L,

"Kaoz" eftersom det fortfarande finns religiösa som hävdar att deras religion har ett speciellt och unik sanningsinnehåll, vilken hela deras tradition vilar på. Aslan visar inte direkt "respekt" för dessa religiösa.

Att du missat dessa religiösa finns är helt otroligt.

Henrik Larsson sa...

Patrik skrev:
"Vi är inte alls bokstavstrogna"

...och det är en halmgubbe eftersom ingen hävdat det. Den position jag kritiserar är den du sedan beskriver väl i din post. Håller med om att ingen troligen vill prata om det mer. Min eventuella poäng vara bara att Aslan är mainstream som jag uppfattar det.
Men någon som är uppdaterad på detta kanske vill kommentera hur det är med detta. Vore intressant.

Ulf,
Googlade på "kaoz" och hittade ingenting. Resten av din post håller jag med om men förstår inte hur den är en kommentar på mitt inlägg. Men skit samma.

Till er båda.
Jag lovar att inte posta mer i tråden.

Ulf Gustafsson sa...

Henrik L,

Uttrycket "göra kaoz" kommer här ifrån. Inga andra kopplingar dock än själva betydelsen av uttrycket (vilket är ganska öppet för tolkning).
https://youtu.be/esVuKP7k974

Min kommentar syftade på din avslutning:
"Endast på prominent plats i den kanoniska GNU litteraturen."

Den litteraturen angriper just de religiösa som hävdar att deras religion har ett speciellt och unik sanningsinnehåll, vilken hela deras tradition vilar på.

Göran sa...

Tråden blir bara mer och mer förvirrande. Som en förklaring till "gör kaoz" hänvisas till ett Youtube-klipp med någon som kallas Laserturken med snart 2,5 miljoner visningar, ungefär som om det vore roliga timmen för främlingsfientliga?! Att det kan tolkas öppet är uppenbarligen ingen överdrift.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se