16 maj 2015

"Saleel al-Sawarem" - the remixBehöver ni lite dansmusik så här på lördagen? Ovanstående video är IS största "hit" remixad av den egyptiske programmeraren Karem Farok. Jag fick tipset via en artikel i SvD - Med humorn som vapen - som skriver följande.
En del av IS dragningskraft är hur de lyckats bygga upp en bild av en apokalyptisk, helig kamp. Ett verktyg är musikproduktion – vilket i IS fall innebär texter om självuppoffran av bombastiska manskörer. Deras största hit ”Saleel al-Sawarem” har spridits som en löpeld, vilket oroade den unge egyptiske programmeraren Karem Farok.Farok bestämde sig för att anfall var bästa försvar – och remixade ”Saleel al-Sawarem” till en danshit, omöjlig att ta seriöst. Snart uppstod en trend där unga araber började göra sina egna videor genom att kombinera Faroks och andras remixer av ”Saleel al-Sawarem” med fuldans, scener från gamla egyptiska komedier och magdansöser.
Det finns inte ord för att beskriva min beundran för Mellanösterns satiriker som tagit sig an IS med löjet som vapen. Som Richard Dawkins formulerat det: "Mock them! Ridicule them!" Det är det vassaste vapnet mot religiös extremism överallt.

1 kommentar:

Henrik Larsson sa...

Haha.
Ja, detta är ett bra exempel på en sorts mock and ridicule som fungerar bra, eftersom den siktar in sig på och träffar något specifikt (i detta fall inte bara Islam utan även faktisk politisk maktstruktur i form av IS) och inte använder den stora penseln för att bunta ihop och kladda ner en majoritet (alla religiösa) av världens människor med ett förlöjligande av deras irrationella drömmar utan någon rimlig empatisk insikt i det mänskliga tillståndet eller ens basala sociala demografier. Jag önskar att det var det Dawkins menade när han (tror jag?) lanserade begreppet MOR. Men det är bortom all tvivel att hans variant advocerar en annan bredare variant som inbegriper...ja en hel del är det. Förutom i huvudsak Abrahamiterna ju även trädgårdstomtarna, barnsagorna och feministerna träffats av hans obevekligt vassa och stringenta kritik i form av MOR.
Och visst innehåller sagorna mycket irrationellt skräp. Ungefär som scientismen gör.

Men som sagt, detta är ett bra exempel på satir som slår uppåt och träffar mer kirurgiskt utan så mycket collateral damage på oanande medmänniskor. Ett bra exempel. Förbered deras visumansökningar snarast.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se