3 maj 2015

Sexuella minoriteter i Östeuropa

Florin Buhuceanu, chef för Accept Romania, talar om sexuella minoriteter i Östeuropa vid the Humanist Eastern European Conference som genomfördes i Bukarest i förra veckan.

2 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Här är en sammanfattning av Bohuceanus anförande, för dem som inte lyssna till det i dess helhet:

Han beskriver hbt-befolkningens utsatta ställning i Östeuropa, där homofobin är kompakt. Antigayaktivisterna har nästan alla politiker och de mäktiga ortodoxa kyrkorna på sin sida. De har gott om pengar, och får ibland stöd från USA. De framställer sig som krigare i en kamp mellan gott och ond, med uppgiften är att rädda samhället, och traditionella, moraliska värden. Homosexualiteten utmålas som ondska, och som en förolämpning mot den nationella identiteten. Antidiskriminering ses som ett angrepp på religionsfriheten! Ortodoxa patriarker försvarar t o m våld mot fredliga hbt-demonstranter, och inte sällan samarbetar kristna med neofascistiska grupper.

Pesident Putin är denna rörelses ikon, och antigaylagar liknande dem som gäller i Ryssland står på agendan i flera östeuropeiska stater.

För att få en ändring till stånd behöver hbt-folket sluta allianser med andra rörelser - även vidsynta religiösa sådana - för att kunna vinna över dem som inte har tagit ställning på sin sida. En större synlighet behövs också. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter är ett viktigt dokument att stödja sig på.

Lars Torstensson sa...

Jag ¨har fått in en länk till detta föredrag på mailinglistan euro-queer, så det får nog många åhörare.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se