5 maj 2015

Varför är det pinsamt att tro på gud? - P5 STHLMI Sverige sitter många kristna i garderoben. Varför? Enligt professor David Thurfjell är förklaringen att kyrkan har förlorat makten över sitt eget ord.

David Thurfjell är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och har tittat närmare på varifrån sekulära svenskars attityder till religion kommer. 23 procent av svenskarna uppger att de tror på Gud. Bara Estland har lägre andel. Där är det bara 16 procent som uppger att de är troende.

– Att vara kristen känns pinsamt och främmande. I stället letar man efter andra ord att sätta på detta. Andlighet är ett sådant ord, säger David Thurfjell som skrivit boken "Det gudlösa folket".

Programledarna Mia Bryngelson och Gurgin Bakircioglu reder ut frågan i sitt premiärprogram i P4 Stockholm och P5 STHLM - varför är det pinsamt att tro på Gud?

Enligt professor David Thurfjell har kyrkan har förlorat makten över sitt eget ord. Kristendom förknippas istället ofta till väckelserörelsen.

– Deras idé av vad som är kristendom har liksom vunnit allmänt erkännande.

På samma sätt har personer som Knutbypastorn Helge Fossmo och pastor Åke Green gjort att kristna inte vill kalla sig kristna.

– Det är det som är problemet. Jag vet präster som varje alltid måste förklara att de inte är Helge Fossmo och inte är emot homosexualitet.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se