27 juni 2015

"Har du hört en apa säga halleluja?"


Insändare i Barometern år 2015 (!).
Från Humanisterna Kalmars forum på Facebook

4 kommentarer:

Josef C sa...

Men i det hela har han rätt. Gud skapade världen och gav människan bibeln.

Lagarna i bibeln har gett oss landet Sverige, ett land som alla (förmodligen iaf) här inne kan hålla med om har varit ett väldigt bra land att växa upp i.

Så, i vanlig ordning kör vi uteslutningsmetoden.

1) Gud finns och har skapat världen - människan som författat insändaren har rätt.
Ja, då är världens mest korkade människa förmodligen en individ som postar evolutionära bloggar på internet.

2) Gud finns inte.
Det borde alltså innebära att bibeln bara är en slags manual för en slumpvis religion. Men Bibeln är skriven utav Judar som bevisligen är några av världens smartaste människor. Och när vi hedningar följde manualen så byggde vi starka, bra länder som i det hela uppfattades som goda samhällen. Att därför gå ifrån den manual som gett oss det samhälle som gett oss allt som vi haft är bara korkat.

På frukten känner du trädet heter det. Så om ett tag när landet Sverige förändras och alla börjar skylla på allt alla, så vill jag bara att ni alla tänker på följande citat:
"Why do things that happen to stupid people keep happening to me"


All ära till skaparen denna söndag.

Erik M sa...

Josef C,

"Lagarna i bibeln har gett oss landet Sverige, ett land som alla (förmodligen iaf) här inne kan hålla med om har varit ett väldigt bra land att växa upp i."

Vilka specifika lagar tänker du på då?


"Och när vi hedningar följde manualen så byggde vi starka, bra länder som i det hela uppfattades som goda samhällen."

Nja, på den tiden då man försökte följa manualens bokstavliga besked så hade vi slaveri, feodalism, enväldig kungamakt, grymma straff, förtryck av kvinnor, barn och minoriteter och religiös förföljelse. Inte så att det nödvändigtvis var bättre innan dess, men det var först när vi långsamt började ifrågasätta bibeln eller tolka den mindre bokstavligt som vi började få demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter i någon större skala. Så bibeln är uppenbarligen inte någon pålitlig guide till bättre samhällen.


"Men Bibeln är skriven utav Judar som bevisligen är några av världens smartaste människor."

Marx, Engels, Freud och Ayn Rand, Christopher Hitchens och Steven Pinker är etniska judar som skrev böcker de med. Så även om man godtar ditt argument så betyder det inte nödvändigtvis att man måste välja just bibeln. (Och det är inte helt ovidkommande att judendomen förkastar Nya Testamentet. Borde inte det enligt din logik innebära att det är irrationellt att följa NT, en bok som några av världens smartaste människor inte tror på)?


"På frukten känner du trädet heter det. Så om ett tag när landet Sverige förändras och alla börjar skylla på allt alla, så vill jag bara att ni alla tänker på följande citat:"

Sverige har varit ett av världens mest sekulariserade länder under lång tid. Nästan all statistik pekar även på att Sverige och andra sekulariserade länder tenderar att vara några av de bästa länderna att leva i, oavsett hur man mäter. Samtidigt är många av de fattigaste och osäkraste länderna i världen även starkt religiösa. Så sammantaget, om man som du föreslår ska titta på frukter och träd, så talar de snarast till sekularismens fördel och mot religion.


"Så om ett tag när landet Sverige förändras och alla börjar skylla på allt alla..."

Vilka förändringar tänker du på då och varför är du så säker på att de kommer att komma och vara till det sämre? Och borde man inte titta på trädens frukter nu, inte på hur man antar att de kommer att se ut i framtiden?


"All ära till skaparen denna söndag."

Nja, jag föreslår istället att man ärar de människor som faktiskt gjorde något konstruktivt för att skapa de demokratiska samhällen som vi har idag. Oavsett om de trodde på en skapare eller ej så var det i slutändan deras arbete som gjorde att vi kunde ta oss ifrån gamla tiders diktaturer och skapa något som är, om än långt ifrån perfekt, ändå är betydligt bättre än vad vi hade för bara något århundrade sedan.

Josef C sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5677843

Erik M sa...

Josef C,

Som jag skrev ovan, Sverige är lång ifrån ett felfritt samhälle, och ingen vettig människa skulle förneka att det fortfarande sker fasansfulla övergrepp här. Det jag menade var dock att Sverige på många sätt är ett bättre land nu än vad det var tidigare och att Sverige knappast var ett bättre land när vi var mer religiösa.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thirty_Years'_War
https://en.wikipedia.org/wiki/Deluge_(history)
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svensk_slavhandel
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Dödsstraff_i_Sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Antikatolicism_i_Sverige#Lagst.C3.B6dd_antikatolicism_1599-1781
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Konventikelplakatet
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Statare
https://sv.wikipedia.org/wiki/Aga#Sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kroppsstraff

Eller se det såhär: det är oförlåtligt att det finns slaveri i dagens Sverige. Men du måste erkänna att det även var rätt dåligt tidigare, då staten aktivt byggde slavfort i Västafrika. Så jag vet inte om jag kan skriva under på din tes att det skulle ha blivit värre, vilket var vad jag upplevde att du påstod. Du verkar vilja att vi ska byta ett träd med en hel del dåliga frukter mot ett äldre träd med många fler, mycket sämre frukter och sluta använda metoder som bevisligen gjort trädet bättre.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se