29 juni 2015

Satir kostade henne jobbet

Kornelia Nilsson publicerade satirteckningen nedan Facebook som kritik av kommunalrådet Niklas Nordström positiva inställning till Natoövningen Arctic challenge exercise, som genomfördes i månadsskiftet maj/juni. Detta resulterade i att hennes chef på Skådebanan, vilka arrangerar Kulturnatten i Luleå, hörde av sig och sa att detta var högst olämpligt och hotade att hon skulle förlora sitt jobb om hon inte tog bort inlägget. Luleå kommun sponsrar arrangemanget med 400 000 kr. Chefen skrev följande:

Niklas är en av våra viktiga finansiärer till Kulturnatten, så om du vill vara kvar och jobba med Kulturnatten får jag be dig ta bort inlägget, annars kommer det att skada Kulturnatten och Skådebanan, eftersom du är en av ’Kulturnattscrewet’. Funkar inte tyvärr. Hälsningar Eva [Norrbottens kuriren]

Chefens agerande är helt oförsvarligt. Rent ut sagt idiotiskt och fegt. Politiker och andra makthavare måste kunna kritiseras och satir är ett av de bästa verktygen för detta. Yttrandefriheten nyttjas inte med garanti att det är helt konsekvensfritt, men konsekvenserna måste gå att försvara med rimliga resonemang.

Den unga timanställda Kornelia Nilsson insåg att hon inte kunde jobba med en chef som agerar så här ryggradslöst och sa upp sig.

4 kommentarer:

Nils sa...

Yttrandefriheten sitter allt trängre, framförallt åsikter som hotar ”mångkulturen”, men det smittar av sig på alla områden.

Det är starkt gjort av Kornelia Nilsson att säga upp sig, vilket inte alla har råd med i en sån situation. Å andra sidan går det i det här fallet att förstå även hennes chef. Har nyligen läst Daniel Suhonens bok om Juholt-affären, Partiledaren som klev in i kylan, och där porträtteras Niklas Nordström som en intrigmakare och fulspelare av rang; en person som tar till nästan vilka medel som helt för att göra sig av med en motståndare. Kornelias chef misstänkte antagligen att även hennes eget jobb kunde hamna i farozonen.

Men som sagt, det blir trängre överallt. Ett exempel är docenten vid Malmös högskola, Göran Adamsson, som gav sig på självmordsuppgiften att kritisera multikulturalism i en bok som jag läst. Visserligen kritiserar han från ett vänsterperspektiv, men det hjälper inte. Mångkulturen är helig och står över all kritik där makten gör sig gällande.

http://lokaltidningen.se/uppsagd-docent-malmo-hogskolas-verksamhet-ar-vansterpolitiserad-/20150701/artikler/712318815/1466

Thomas Svenson sa...

"Niklas är en av våra viktiga finansiärer till Kulturnatten"

Menar har Niklas finansierar ur egen ficka eller är det skenheligheten som lyser igenom här?

Göran sa...

"Har Nicklas finansierat ur egen"
Är nog ett synsätt som är kvar från när sossarna var det statsbärande partiet här "stadsbärande" partiet. "Luleå det är jag"

Nils, kör på bara. Du är verkligen på väg att lyckas. Vad är det som säger att det inte skulle gå att få berättigad kritik mot undertryckande av det fria ordet och skicklig satir mot Nato till att bli kritik mot "multikulturalism"?

Thomas Svenson sa...

Är det inte sådana synsätt som borde uppmärksammas mer. Känns som en klapp på ryggen på Niklas och "en varning" till andra om att "rör inte vår kompis".

Kanske inte konstigt att politiska förändringar, som gör positiv skillnad i människors vardag, har så förbaskat svårt hända.

"Den unga timanställda Kornelia Nilsson insåg att hon inte kunde jobba med en chef som agerar så här ryggradslöst och sa upp sig."

Kanske dags att omvärdera vad civilkurage handlar om.

Kornelia har redan förstått!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se