16 juni 2015

Sensus samarbetar med Institut där El-Mekki är instruktör

Kamal El-Mekki, vars föreläsning i Rinkeby Folkets hus ställdes in med motiveringen att "han i det offentliga uttryckt icke-demokratiska åsikter" och "uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella", skulle även deltagit i arrangemang på Kista Träff under Ramadan.

Dessa arrangemang ställdes som en konsekvens in under gårdagen. Abdulkader Habib, rektor på Kista Folkhögskola (medgrundare till Muslim Aid Sweden) och styrelseledamot för Kista Träff, säger till svt:
Vi ställer in föreläsningen efter att vi har fått starka reaktioner från våra vänner, som har läst och kollat upp vad Kamal el-Mekki står för. 
Vi har inte vetat om hans åsikter i detalj och nu försöker vi ta reda på mer.
En annan medarrangör var Sensus studieförbund, vilket styrs av ett flertal kända medlemsorganisationer, bland andra Svensk kyrkan. Sensus har idag meddelat:
De planerade ramadanföreläsningarna med Kamal el-Mekki är inställda. Efter den information som kommit fram om Kamal el-Mekkis uttalanden har Sensus Stockholm-Gotland valt att inte stå kvar som medarrangör till de planerade föreläsningarna.
Arrangören AlMaghrib Institute Sweden anser dock att El-Mekki blivit orättvist bedömd:
Med anledning av det uppmärksammade blogginlägget där vår gäst Kamal ElMekki får ta emot en hel del lösa anklaganden om sin ställning till kvinnor, slaveri och införandet av sharialagar i väst, så finner vi det ytterst viktigt att klargöra situationen och dementera argumenten som onekligen grundar sig på lösa antaganden där man har dragit videoklipp ur sin kontext. Man har dessutom förknippat ElMekki med åsikter som han själv inte uppger sig ha, varken på de videoklipp som är länkade eller i någon annan källa som kan uppges.
Att de försvarar Kamal el-Mekki är inte förvånande då han är en av Institutets instruktörer. En annan instruktör är Yasir Qadhi. Att ta avstånd från personer som dessa, är att ta avstånd från sig själva för AlMaghrib Institute.

Detta är ingen organisation man vill samarbeta med om man står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, men detta tillfälle var inte första gången för studieförbundet Sensus. Vid ett av de tidigare tillfällena, också på Kista Träff, var de samarrangörer när en annan av AlMaghribs instruktörer talade, Abdulbary Yahya.

hans blogg kan bland annat följande läsas:
The hidden agenda behind all this call to the acceptance of homosexuality and gay marriages is to distance people from religion. By accepting homosexuality as normal you are questioning the validity of all the Abrahamic faiths.
Ja, han är lika nedvärderande mot homosexuella som El-Mekki, men Sensus reagerade inte, eftersom ingen uppmärksammade detta för en och en halv månad sedan.

Yahya talade vid föreläsningen om vad som är tillåtet att att säga i sociala media. Det är tillåtet att skriva de lögner och dumheter han påstår, dock ska inte studieförbund som finansieras med statligt stöd hjälpa till att sprida detta budskap.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se