10 juli 2015

”Förorten behöver en feministisk politik”

Tara Twana, Humanisternas förbundsstyrelse, har ihop med företrädare för en rad andra organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter skrivit en uppmaning till den sittande regeringen:
Undertecknade organisationer är oroade över den vändning diskussionen om våld mot kvinnor i våra segregerade förorter har tagit. Vi menar att hedersrelaterat våld och religiös extremism finns inom alla religioner och alltid ska motarbetas. Men vi är oroade över hur politiska partier, organisationer och enskilda gjort allt de kan för att motbevisa existensen av den problematik som pekats ut som specifik för segregerade förorter av bland andra vi som undertecknar och många andra starka kvinnor. 
Att motverka religiös fundamentalism handlar inte, vilket somliga tycks tro, om att kritisera utsatta grupper. För oss i kvinnorörelsen är det självklart att bekämpa fundamentalism och patriarkala fundamentalistiska traditioner, oavsett religion. Genom att bekämpa fundamentalism stöttar vi alla troende som vill leva sekulärt i samexistens med svensk lagstiftning. 
Vi menar att det är nödvändigt att se över stödet till trossamfunden. Stödet till trossamfund är skattepengar, cirka 70 miljoner per år. Vi menar att trossamfund som inte aktivt tar ställning för kvinnors mänskliga rättigheter och demokrati inte ska finansieras via skattsedeln. Kravet handlar inte om att motarbeta trossamfund eller att deras verksamhet, men vi vill säkerställa att våra skattepengar inte går till att både finansiera och motverka den groende fundamentalismen i våra segregerade förorter.
Läs vidare i SvD.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se