20 juli 2015

Pewdiepie, en humanist

I den amerikanska humanisttidningen the Humanist har det publicerats en artikel om den svenska youtube-stjärnan Pewdiepie, eller Felix Kjellberg - Pewdiewho? How YouTube’s Biggest Star is a Humanist. I artikeln framförs i huvudsak en förklaring till att han kan kallas humanist: han gör gott utan Gud.
Kjellberg—like many of his Swedish countryfolk—is an atheist [...] But if humanism means “being good without God,” then Kjellberg fits that bill as well. To date, he’s raised and donated over one million dollars to charity.
Utöver detta nämner de att han är tolerant mot de som driver med det han själv håller på med - The star has never had an issue with making a mockery of his own profession - och att han visar humanistiska uppfattningar om tolerans och att man ska försvara sin egen värdighet och rätt att forma sin egen mening.

För er som inte känner till Pewdiepie så arbetar han med att spela mer eller mindre dåliga dataspel och spela in när han kommenterar, skrattar, gråter och skriker under tiden han spelar. Det är som att en extrem sportkommentator som är underhållningen, inte matchen som kommenteras. Detta gör han så bra att han har 38 miljoner prenumeranter och snart 10 miljarder visningar på sin youtubekanal. Ibland svarar han på frågor från sina tittare eller berättar mer om sig själv, som i detta klipp där han ger några seriösa råd om livet.

1 kommentar:

Peter Ydén sa...

Jag gillar verkligen Pewdiepie. Han är den moderna unga youtubekulturen personifierad, och skapar filmer med finess, humor och stil. Han är ett lysande exempel på att det går att jobba med det man tycker om, och verkar inte bry sig speciellt mycket om normer eller vad andra tycker att han borde göra annorlunda.
Många tycker att han är larvig och fjantar sig, men det är nog också det som är poängen. Ibland är det nyttigt att larva sig lite.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se