12 aug. 2015

Bangladesh sekularister behöver mer stöd än någonsin

Ni har förmodligen redan hört att för fem dagar sedan mördades ytterligare en bloggare i Bangladesh. Niloy Neel mördades och styckades med macheter i sitt hem, samtidigt som hans familj befann sig i lägenheten, av ett gäng islamister. Ansar Al Islam, en del av al-Qaida på den indiska subkontinenten, har tagit på sig terrorhandlingen.

Niloy var 26 år, skribent på bloggen Mukto-Mona, organisatör för the Science and Rationalist Association Bangladesh och deltog aktivt i den bangladeshiska proteströrelsen för sekularisering och mot islamisternas ökande inflytande i landet. Han ledde protester för att författarinnan och hedeniuspristagaren Taslima Nasreen skulle få återvända till landet. Efter en protestdemonstration 15 maj mot mordet på Ananta Bijoy Das förföljdes Niloy, men när han ville rapporterade detta till polisen ville de inte ta emot hans anmälan. Istället uppmanades han lämna landet.
Niloy Neel till höger i bild.
Niloy är den fjärde humanisten, sekularisten, fritänkaren som har mördats i Bangladesh i år. Samtliga dessa återfanns på den dödslista med 84 bloggare som islamisterna upprättade 2013. Det uppges att tio personer på listan hittills har mördats.

Dessa mord har fått internationell uppmärksamhet: IHEU kräver att det globala civilsamhället och demokratiska regeringar att stå upp för bloggarnas rätt till religions-, åsikts- och yttrandefrihet. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer mordet och kräver att de skyldig ställs inför rätta. En representant från tyska ambassaden i Dhaka uppmanar till tolerans och kräver att Bangladesh regering skyddar bloggarna. Amnesty skriver att det är oacceptabelt att man dödas för att man yttrar sin åsikt.

Ändå är situationen för bloggare som är uttalade ateister eller kritiserar islamisterna värre än någonsin. Nya dödshot, bloggarnas familjer utsätts för våld och trakasserier och stödet från polis och Bangladesh regering är närmast obefintligt. Polisen har vare sig skyddat bloggarna eller lyckats arresterad deras mördare.

Snarare motarbetas dessa människorättsaktivister från officiellt håll. Efter mordet på Niloy meddelade Bangladesh högste polischef att det är straffbart med upp till 14 års fängelse att "såra religiösa känslor". Vad den mördade Niloy gjort eller skriv som motiverade detta uttalande, mer än att blivit avrättad av islamister, framgick inte. Ministrar i regeringen bekräftade i ett möte att bloggare som "förolämpar religion" ska arresteras.

Bloggarna jagas från två håll: Från staten som använder blasfemilagar för att tysta dem och från islamisterna som tystar dem med macheter. Det sekulära demokratiska Bangladesh som vanns vid inbördeskriget 1971, håller nu på att förloras. I stort har islamisterna redan vunnit.

Bloggarna och aktivisterna i Gonojagaran Mancha-rörelsen ("Nationellt uppvaknande") ger dock inte upp. De fortsätter protestera inom och utanför landet. "Tankefängelset måste trotsas" skrev en debattör i the Daily Star efter mordet på Niloy. "Words cannot be killed" skrev Trisha Ahmed, efter mordet på hennes far Avijit Roy i mars.
Protest i Dhaka den 7 augusti mot mordet
Sverige kan hjälpa bloggarna, demokratin och yttrandefriheten genom att tillsammans med andra länder och internationella organisationer sätta press på Bangladesh regering. Sverige kan också rädda livet på dessa aktivister genom att ge dem en tillfällig fristad.

I dag lever flera bloggare på islamisternas dödslista i Sverige. Någon är svensk medborgare, andra är här för att studera eller har sökt asyl. DN publicerade i förra vecka en ingående artikel om ett par som sökt asyl. En av dem, Subrata, satt fängslade våren 2013, när Bangladesh försökte "lugna" islamisterna och arresterade fyra bloggare.

Vi humanister kan hjälpa dem och andra sekularister i Bangladesh genom att uppmärksamma och sprida information om deras situation. Vi kan stötta dem som väljer att fly sitt hemland, för att rädda sina liv. Vi måste möta upp deras förväntningar. "Vi hade läst på och fått uppfattningen om att Sverige är ett fritt land, utan religiösa tvång", sa Sumya till DN.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se