19 aug. 2015

Opionsbildarna tiger om Saudiarabiens medeltid

Veckans uteblivna ramaskri från opinionsbildarna oroar. I måndags meddelade Stockholms handelskammare att ett nytt affärsråd mellan Sverige och Saudiarabien lanseras i oktober. Rådet skall ”ytterligare stärka relationerna efter den diplomatiska krisen tidigare i år”. Att det inte blir starka protester när svenskt näringsliv vill samarbeta med denna diktatur visar på en inkonsekvent och moralisk kollaps utan motstycke, när nu äntligen faran med islamistisk extremism börjar bli allmänt accepterad.

Det känns nästa onödigt att ta upp alla de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås av den saudiska regimen. Alla vet om dem: Den liberale skribenten Raif Badawi sitter fortfarande fängslad, regimen använder regelmässigt barbariska straffmetoder, ateism jämställs med terrorism och värst, i denna ofullständiga uppräkning, den systematiska könsapartheid som råder i landet.

Att staten sedan i våras aktivt deltar i inbördeskriget i Yemen, ett krig som delvis är en bricka i religionskriget mellan sunni- och shiaislam, har bara ökat allvaret sedan utrikesminister Wallström i mars sa det alla borde säga: Medeltida! De flygbombningar som Saudiarabien genomfört under sommaren betecknas av Amnesty som krigsbrott.

Att vi blundar för detta är en pinsam inkonsekvens, när vi samtidigt inte ens med tång vill ta i länder med ett liknande brottsregister. Ett exempel är Iran, mot vilka vi har långtgående handelssanktion, just med bakgrund i brott mot mänskliga rättigheter. Vi fryser även tillgångar för personer och organisationer som är ansvariga för de kränkningar som pågår i landet. 

Att vi blundar för den saudiska regimens ovärdiga människosyn är en moralisk kollaps, när vi samtidigt beskriver ISIS - Islamiska statens – framfart i Syrien och Irak som det största hotet i vår samtid. Den stat som ISIS vill skapa är deras speciella nyans av Saudiarabien. En totalitär stat, en teokrati, med grymma straff, ingen religionsfrihet och könsapartheid.

Saudiarabien är en inspirationskälla för ISIS, Boko Haram och annan storskalig islamistisk extremism. Saudiarabien visar att extremisternas idé om ett samhällsbygge kan fungera i praktiken och att en sådan stat får respekt av världssamfundet.

De som försvarar handelsavtal med diktaturer brukar argumentera för att handel är ett sätt att överföra idéer. Under de 80 år de wahhabistiska fundamentalisterna regerat i Saudiarabien har dock inte mycket förändrats i deras teokratiska ideologi. Demokrati och mänskliga rättigheter för kvinnor och homosexuella finns inte på kartan. Istället är det mycket som talar för att den salafistiska missionen, fredlig såväl militant, runt om i världen finansieras till stor del från Saudiarabien. De resurser som handeln skapar bidrar till att deras idéer sprids, inte våra.

Stockholms handelskammare väljer att illustrera veckans nyhet med den gröna saudiska flaggan sammansvetsad med den svenska. Det gröna i flaggan skiftar dock i svart på näthinnan. Ett handelsråd med Saudiarabien är det samma som ett handelsråd med Islamiska staten. Det är endast tid som skiljer dem åt. När väl ISIS fått kontroll över ett territorium och stabilitet infunnit sig, så kommer de svenska handelsmännen börja resa dit. Om det tar 10 eller 80 år spelar mindre roll. Förhållandena för människor i dessa stater kommer vara i stort de samma.

I ett läge där förslagen på hur ISIS ska bekämpas är få, är det mycket förvånande att nästan ingen föreslår att deras största inspirationskälla ska bekämpas. Handelssanktioner mot Saudiarabien vore ett första steg. Protester mot de militära samarbetena USA och Storbritannien har med denna terrorstat nästa steg.

När man tänker på en islamistisk stat borde något som liknar Nordkorea dyka upp. Inte ett land som sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter och som får svenska politiker och opinionsbildare att skälva så fort de säger något. Alla som förfäras över och protesterar mot ISIS barbari, borde göra det samma över Saudiarabiens. Att detta inte sker oroar.
Illustration från Stockholms handelskammare

1 kommentar:

Gunnar Englund sa...

Man kan också konstatera en påtaglig undfallenhet från svenska kyrkans sida. I dagens (19/8) debattartikel i DN av 5 företrädare för svenska kyrkan nämns inte Saudiarabien eller wahabism med ett enda ord.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se