8 aug. 2015

Yuval Noah Harari: What explains the rise of humans?Yuval Hariri har skrivit en av årets mest uppmärksammade populärvetenskapliga böcker: Sapiens: A Brief History of Humankind. Boken är mycket läsvärd (fast han har fått Humanismen spektakulärt om bakfoten - eller som Guardians recensent formulerar det: "Liberal humanism, he says, "is a religion". It "does not deny the existence of God"; "all humanists worship humanity"; "a huge gulf is opening between the tenets of liberal humanism and the latest findings of the life sciences". This is silly." Inte bara "silly" utan rakt av felaktigt. Men i övrigt är boken läsvärd.). I det här föredraget går Hariri igenom nyckelorsaken om varför människor lyckats kolonisera och bemästra jorden så mycket bättre än något annat djur någonsin: vårt unika samarbete. Något jag själv poängterade i min bok Samarbete, dock inte med riktigt samma publika framgång som Hariri...

7 kommentarer:

Göran sa...

Har inte denna varit uppe tidigare? Eller så lyssnade jag på föredraget i samband med att hans namn var uppe tidigare, Håller inte med om att det skulle vara samarbetet som är den avgörande skillnaden. Det är en skillnad en stor sådan, men det finns mycket som gör människan unik jämfört med djuren.
Ett rätt otäckt framtidsscenario ger han i slutet när han får frågan om en ny klass som kommer ersätta arbetarklassen; the useless som måste underhållas med droger och videospel. Kanske en lösning som ligger nära till hands med ett materialistiskt synsätt.

Angela sa...

Hur då 'ersätta arbetarklassen'? Menar han att det kommer bli för många arbetare? Om inte, vilka ska sköta deras sysslor? Robotar klarar inte allt och någonting måste väl ett land också producera för sin överlevnads skull. Jag bara väntar på att människor ska tröttna på datorspel och annat tjafs och så kommer nån och säger att det ska bli en samhällsklass med bara sådana. Ur led är tiden!

Nils sa...

Det finns mycket positivt att säga om Harari. Han är en fantastisk pedagog och han är inte postmodernist (det finns en objektiv verklighet) och han är uppfriskande uppriktig (cynisk?) om mänskligheten.

rambergsvandraren sa...

Jag tycker han låter väldigt relativistisk när det kommer till idéer och etiska principer, då han ju verkar godta endast det rent materiella som verkligt/objektivt ("ett berg är objektivt"). Det är väl därför allt från religion till mänskliga rättigheter och rättsväsendet i hans syn blir mänskliga fantasifoster.

Sen undrar jag om det inte är lite väl enkelt att bara peka på vår samarbetsförmåga som orsaken till att vi lagt planeten under oss? Homo sapiens har ju funnits på denna planet ett tag nu och hela tiden haft samma grundläggande förmåga till samarbete, så varför har vi inte "koloniserat" jorden förrän så alldeles nyligen? Här tänker jag att det är förmåga att ackumulera kunskap som är en viktig pusselbit, och inte bara vilken kunskap som helst utan kunskap om världen och hur vi kan bemästra den.

Patrik Lindenfors sa...

Ramsbergsvandraren,
Du har helt rätt. Men förmågan att ackumulera information är i sin tur beroende av samarbete (bland annat). Vi har skrivit om det i den här artikeln, se speciellt modellen på slutet för en trolig förklaring av varför det tog så lång tid för människans kulturutveckling att verkligen sparka igång.
http://www.zoologi.su.se/research/lindenfors/publications/Lind_et_al_2013.pdf

rambergsvandraren sa...

Oj, vad intressant! Tack!

Lennart W sa...

Intressant bok, som Nils verkar ha varit först här att tipsa om (fast själv blev jag nyfiken när jag såg och hörde Hariri i "en bok, en författare" på svt), kanske speciellt de första kapitlen.

Håller också med andra som skriver här om att han har fel i allt som är negativt om min livsåskådning. ;-)

Här hade han nog iaf varit portad. Snacka om att kleta brunt va? Hitler var humanizt!?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se