30 sep. 2015

"All kritik av religion uppfattas ju som attacker"

Brittiska författaren Ian McEwan var på årets bokmässa. På resan dit intervjuades han av DN:
Religioners konflikt med modern lagstiftning är en viktig del av ”Domaren” Har du fått kritik för att vara okänslig i fråga om tro? 
– Ja, all kritik av religion uppfattas ju som attacker. 
Det vet jag inte, men du är ju rättvis på det viset att alla de stora religionernas konflikter med moderniteten lyfts fram. 
– Det jag vill visa är hur lite religionerna har att säga om moral i dag. Man kan ju inte förvänta sig att texter skrivna mot slutet av järnåldern kan vara till större nytta som moraliska rättesnören för oss nu. Kyrkorna visar inte vägen, de kommer haltande efteråt och får anpassa sig när man till exempel erkänner homosexuellas rättigheter. Påven sade något erkännande häromdagen, 30 år efteråt… 
Men påven verkar ändå vara en hygglig kille, jämförelsevis… 
– Han är en hygglig kille, killen i sätet framför oss är en hygglig kille, vi är alla nice guys, det räcker inte! Men allvarligt talat, det gör mig faktiskt inget om jag anses ”attackera” religiösa övertygelser. Tänk på alla avslöjanden om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan, jag förstår inte hur vi ens kan drömma om att de skulle ha någon moralisk auktoritet.
Romanen "Domaren" handlar om en hovrättsdomare som är specialiserad på familjerättsfrågor och dömer i fall där det måste prioriteras mellan barns välfärd och religiösa föräldrars fri- och rättigheter.

McEwan, som är ambassadör för British Humanist Association, intervjuades också i SVT:s Babel. Se denna intervju i inledningen av avsnitt 6.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se