4 sep. 2015

Hans Rosling läxar upp dansk journalist - det längre klippet (10 minuter)Sevärt. Fakta sparkar rumpa.

11 kommentarer:

Nils sa...

Patrik L,

det var ju bara en tidsfråga innan det skulle dyka upp här. Facebook är nedkletat med klippet. Jag gillar det också för det demonstrerar ypperligt allt som är dåligt med Rosling; Rosling när han är som sämst.

Men det var väl inte därför du postade klippet. Kan du inte berätta vad du tycker är bra med det?

Göran sa...

"Nedkletat" Otroligt märklig inställning, men inte alls oväntad från dig. Rosling kritiserar medias rapportering och uppmanar till läsning av böcker i stället för att få en korrektare bild av verkligheten.
Det vore väl mer på sin plats om du i stället berättade om vilka sakfel du har att invända emot.

Nils sa...

Han har rätt på flera punkter. Han har rätt i att man inte kan använda sig av media om man ska förstå världen. För det behöver vi läsa böcker säger (Julia Caesars böcker?). Han har rätt i att det inte de fattigaste som flyr till Europa.

Men när det kommer till Afrikas framtid och den befolkningsexplosion han arrogant avfärdar, målan han rosenrött. Jag är ingen expert på demografi, men om vi ser en enorm befolkningsökning i Afrika och länder som Pakistan kan det rimligtvis inte stämma att kvinnor nu föder bara två barn. Om kvinnor globalt sett föder två barn leder det till en befolkningsminskning.

Och detta fantastiska Nigeria som mycket riktigt har en stark ekonomisk utveckling, men denna "halvdugliga regering" stal 20 miljarder dollar ur statskassan. Och det fantastiska valet stördes av terrorattentat. Sen avfärdar han Boko Haram som ett negligerbart problem i något litet hörn av Nigeria. En organisation som mördar regeringstjänstemän är alltså bara ett lokalt problem.

Går vi till Wikipedia sägs bl a följande om mänskliga rättigheter:

"Mänskliga rättigheter i Nigeria är bristfälliga och statliga tjänstemän på alla nivåer fortsätter att begå allvarliga övergrepp.[13] Det finns uppskattningsvis 700.000 slavar i Nigeria .[14] Barnäktenskap är fortfarande vanliga i Nigeria.[15]

Enligt den Shariabaserade strafflag som gäller för muslimer i tolv nordliga delstater bestraffas brott som alkoholkonsumtion, homosexualitet, otrohet och stöld strängt, och kan resultera i amputation, prygling, stening och långa fängelsestraff.[16]

Boko Haram ('västerländsk skolning är synd') är en islamistisk terroristgrupp bildad 2002 som har attackerat regeringstjänstemän, dödat kristna, skolbarn och studenter, bränt kyrkor och skolor, kidnappat skolflickor, och attackerat andra muslimer som tros hjälpa den nationella regeringen. Gruppen motiverar sin Jihadistiska kamp för en islamisk stat främst med den nationella regeringens korruption och ökat västerländskt inflytande i landet.[17]

Enligt ett lagförslag från början av 2014 skall samkönade par som gifter sig få 14 år var i fängelse. Vittnen eller någon som hjälper homosexuella par att gifta sig skall dömas till 10 års fängelse. "Offentliga visningar av samkönade amorösa relationer direkt eller indirekt" skall straffas med tio års fängelse.[18]"

Att det kan vara 4 miljarder afrikaner 2100 kommer det enbart att ge enorma möjligheter för Europa till export. En glimrande ekonomisk framtid.

I juni skrev Christian Matthiessen, professor, dr. polit., og Gunnar Viby Mogensen, dr.phil en nyktrare syn på utvecklingen i danska Berlingske:

"Men i Afrika og i dele af Mellemøsten ser situationen helt anderledes ud. Her har udbredelsen af den vestlige medicinske teknologi ganske vist reduceret dødeligheden meget, men det overses hyppigt, at fødselsniveauet stadig er meget højt. Det skyldes for det første, at man endnu kun i begrænset omfang er kommet ind i en økonomisk og social udvikling, som kunne føre til kvindefrigørelse og nye normer for kvindens fertilitetsadfærd. For det andet har især Afrika det alvorlige problem, at 40 procent af befolkningen er under 15 år. Disse mange unge kvinder vil jo nu rykke ind i de fødedygtige aldre, hvorved fødselstallene længe vil forblive høje. Afrikas befolkning er i dag dobbelt så stor som EU`s stagnerende befolkning, men om blot 35 år vil Afrikas folketal være blevet fem gange større end indbyggerantallet i EU til den tid."

I början av klippet kritiserar han programledaren för han bygger sina uppfattningar på statistik. Siffror har ingen med verkligheten att göra säger Rosling (vad säger matematikerna om det?). Men när programledaren avslutningsvis frågar Rosling vad han bygger sina påståenden på svarar Rosling statistik.

Likheterna är slående, arrogansen, gliddningar, missvisande fakta – Rosling är en svensk Aslan.

Krister V sa...

Det var intressant när han visade att man kunde jämföra u-länder med västvärldens historiska förhållanden. Tyvärr inbillar han sig att deras utveckling, trots vitt skilda förutsättningar, kommer att följa samma mönster.

Henrik Larsson sa...

"Rosling är en svensk Aslan"

Ja så kanske man kan utrycka det om man vill.
Jag antar att det som menas med detta är att båda är snubbar som spenderat en lång tid av sitt liv med att lära sig något om
något specifikt och som kan påvisa sin kunskapsnivå både i egen text och i debatt med andra.
Enögt populistiska försök till nedvärdering utan någon substans biter inget vidare på sådant. Lyckligtvis.

Nils sa...

Trots allt har han sina poänger, Hans "Aslan" Rosling. I TED-talket "How Not to Be Ignorant About the World" visar han vad vi länge vetat, att Sverige har världens sämsta medier och att svenskarna är dummare än schimpanser.

En stor del av svenskarna har genomskådat medierna och framväxten av alternativ kommer förhoppningsvis att lyfta oss över schimpansnivå.

Göran sa...

Nej Nils, han menar säkert inte Julia Caesars böcker som i ett fall av någon biblioteksmyndighet beskrivits som:
”’Världsmästarna’ är en 435 sidor lång indignerad insändare om hur Sverige tack vare hycklande politiker med en ’patologisk godhet’ sålt ut vårt land till invandrare som plundrar, våldtar och berövar oss vår kultur. "

Läs gärna hela Niklas Orrenius hela artikel om JC i DN.

Sammanfattar man din länk av hennes krönika så är Afrikas framtid skriven i sten eftersom de är av en låg-IQ-ras. En destruktiv slutsats liksom allt rasistiskt tankegods för övrigt.

SD-politiker kan av förklarliga skäl inte öppet stödja dessa rasistiska åsikter annat än i undantagsfall och när nu Jimmie Åkesson behöver bredda partiet går det inte alls ihop med JCs alster. Det är därför som han spelar en trudelutt inför sitt sommartal för att framstå som en hyvens person. Därför lyckas han även få anhängare som inte är rasister utan bara hänger på snacketq om misshushåll med ekonomiska resurser och dylikt.

Men det är ju uppenbart att du gillar JCs obestridligt rasistiska åsikter. Det får bli en uppgift för andra att bemöta de referenser som du hänvisat till genom JC. Både Dawkins och Pinter fanns ju med där bl a.
Du lär inte byta åsikt men det skulle mer vara för tredje mans skull och för de som vill sprida ljus över vad dessa referenser i själva verket säger. Själv har jag varken intresse eller tid för det.
För övrigt lyckades du inte bemöta ett enda av Roslings påståenden på något som helst relevant sätt och jag är inte förvånad.

Nils sa...

Göran,

det är sedan länge känt vilka kort dina kortlek består av, så det finns ingen anledning att kommentera.


I övrigt måste jag revidera min uppfattning om Rosling en aning. Hans framträdande i Aktuellt igår var bra – förutom ett grovt fel om kostnaderna. Borta var den överdrivna arrogansen, man skulle tom påstå att det präglades av en viss ödmjukhet.

I inslaget påstod han att invandringen bara kostar 8 miljarder och som tas ut biståndsbudgeten. För det här året har regeringen budgeterat 35 miljarder.

I Aktuellt och i en intervju i ETC framhåller han – liksom jag har gjort – hyckleriet med att erbjuda syrier uppehållstillstånd bara de anlitar smugglare för att ta sig.

"Samtidigt gör vi allt vi kan för att stoppa flyktingarna från att komma hit. Vi förfasar oss över ”flyktingsmugglare” – de är ju för tusan hjältar många av dem."

Fast hjältar? Smugglingen sköts av brottssyndikat som vill tjäna pengar. De smugglar inte av människokärlek. Det handlar snarare om mördare.

"– Bara man inte hycklar, till exempel genom att kritisera ungrarna för att de bygger ett stängsel men inte låtsas om att Sverige redan på 1990-talet införde transportöransvar och därmed såg till att vår mur byggdes vid incheckningsdiskarna runtom i världen. Det skriver ingen svensk journalist om."

Sen får han frågan vad som skulle hända om man befriade resebolagen från transportöransvaret.

"– Sverigedemokraterna skulle få femtio procent av rösterna. Förutom det skulle det bli fullt på Arlanda ett tag. Sverige följer ju konventionerna och ger alla från Syrien rätt till asyl så som läget är idag. Samtidigt försöker vi förhindra dem från att komma hit. Föreslå fri invandring istället och gå till val på det. Det vore ärligare än att säga att var och en som lyckas ta sig över gränsen ska få fullständiga rättigheter."

Sån ärlighet kan inte annat än uppskattas.

Göran sa...

Där är vi överens Nils. Vi vet var vi har varandra. Du har ju varit modig/dumdristig nog att hålla med om Julia Caesars obestridligt rasistiska åsikter. Lycka till, om jag ska vara lite sarkastisk.
Bra att du reviderat din åsikt om Rosling.

Krister V sa...

Rosling sa i en intervju i GP:

"Brasilien vet vart de ska – de ska bli som Sverige. Moçambique vet vart de ska, de ska bli som Brasilien. Men vart Sverige ska, det vet vi inte."

Den som inte är lika enögt positiv undrar om inte Sverige också är på väg mot Brasilien...

Nils sa...

Roslings framträdande i Aktuellt är belysande ur två aspekter. För det första visar det hur rätt han har om att svenska journalister och medier är värdelösa om man vill förstå världen. Och för det andra att om man framträder med oneliners tillräckligt ofta får man förr eller senare korten synade.

Nu var naturligtvis syftet att gulla med Rosling, men det måste finnas gränser. Att låta den grova felaktigheten om kostnaderna för invandring passera är journalistiskt haveri. Nästan lika illa att svälja Rosling syn på människosmugglarna som "hjälpare" (hjältar i intervjun i ETC).

Det uttalandet har Rosling nu fått äta upp, men det var först dagen efter som Elfsberg tog tag i det genom att fråga Margot Wallström. Hon svarade att bilden är mer komplex än så, men det var framförallt befälhavaren på kustbevakningens Poseidon som berättade vilka hänsynslösa brottslingar det rör sig om. Hur de spikat igen dörrar och fönster på en smugglingsbåt så att 52 människor kvävdes till döds.

Däremot står den felaktiga uppgiften om invandringens kostnader oemotsagd. Är det någon som inbillar sig en felaktig uppgift i samma sammanhang från Jimmie Åkesson skulle fått stå okorrigerad?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se