30 sep. 2015

Internationella blasfemidagen!

Idag är det internationella blasfemidagen. En dag att blasfemera, häda och profanera, men också att ge uppmärksamhet till de som straffas eller utsätts för våld för att de ifrågasätter eller skämtar om gudar, det heliga och andra religiösa idéer.

Bild ur nr. 1177
Värst i år har satirtidningen Charlie Hebdo drabbats, i och med terrorattentatet mot den. Reportrar utan gränser har nu gjort en viktig insats och sprider deras arbete genom att ge ut en översättning av nummer 1177. Den utgåva av tidningen som gavs ut samma dag, 7 januari, som attentatet. Denna svenska översättning borde varje person som kommit med ogrundad kritik mot dem för rasism och islamofobi läsa.

En person som dagligen straffas för att nyttjat det fria ordet mot en religiös regim är saudiern Raif Badawi. Glädjande är att han har nominerat till Sacharovpriset, ett pris mot intolerans, fanatism och förtyck som utdelas av Europaparlamentet.

Sedan får inte Lars Vilks glömmas bort. Läs hans blogg där han bevakar konstens frihet och yttrandefrihetens gränsmarker.

Amerikansk Center for Inquiry gör ett bra arbeta för att stödja drabbade individer och uppmärksamma blasfemirätten. Nedan en kort föreläsning av Michael De Dora.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se