3 sep. 2015

Internet som hot och löfte

Det är inte lätt att skriva läsvärda blogginlägg om varierade ämnen i dessa dagar. Medmänniskor drunknar i Medelhavet när de flyr undan fattigdom och terror. Det pågår på fullt allvar teologiska diskussioner om vilka man kan hålla som sexslavar och huruvida Gud kan förlåta aborter lite extra en stund. Människor vänder sig mer och mer till anonyma ryktesspridare för sin information ... och blir föga förvånande desinformerade. För att kunna göra något åt världens alla problem så är korrekt information ett måste, så det här sistnämnda är ett allvarligt problem, även i det stora perspektivet. Hur hanterar vi den nyuppkomna informationssituationen, där traditionella kvalitetskontrollerade medier spelar allt mindre roll?

Vet inte.

Det nya informationslandskapet förändrar allt. Det är bara att hålla jämna steg. Här har ni ett framtidsscenario att fundera över. Men glöm inte - människor drunknar i Medelhavet. Just nu.


4 kommentarer:

Nils sa...

Som han säger oroas vi alltmer för hur uppgifter om vårt privatliv används.

"Hur hanterar vi den nyuppkomna informationssituationen, där traditionella kvalitetskontrollerade medier spelar allt mindre roll?"

Uttrycket "kvalitetskontrollerade medier" är direkt skrattretande, just dessa medier är bidragande till att allt fler söker sig till "the dark net".

Att de "kvalitetskontrollerade medierna" äntligen fått konkurrens kan bli demokratins räddning.

Ostronmannen sa...

När de som står för det fria ordet enbart när det är samma som deras egen åsikt är steget inte långt till...

Det expressen gjorde borde skapa ramaskri hos alla. Men det är ganska tyst från de flera håll.
Att smutskasta och avslöja en äldre dams identitet bara för att man inte delar hennes åsikter är så skrämmande.
Inte ett sakligt argument om vad hon skrev utan mest om att hon var sjuk var dt andra ledet.

Detta exempel hoppas jag i framtiden ska användas i skolor mm som Hur illa det var och hur nära det var att alla kritiska röster tystades.
Eller kommer det att användas av makten att det var så vi fick ett så fint samhälle, där alla tycker likadant. Där alla jobbar och är lycklig eftersom bara den känslan får existera.

Undrar om Humanisterna vågar stå upp för kvinnan? Eller har pkismen slitit sönder deras förut så öppna hjärtan?

Lennart W sa...

Avpixlare blir väldigt upprörda när de själva blir avpixlade. Patetiskt på riktigt ju. "Julia Caesar" får *precis* vad hon förtjänar. Hon har själv publicerat namn på andra genom åren och i samband med det här gick publicerade hon Orrenius mobilnummer. Ska det verkligen vara så j-kla svårt att acceptera att andra minsann också kan spela mot en med samma spelregler som man själv tillämpar? Tanten är inte heller någon stackars oskyldig privatperson. Hon är en av de tongivande debattörerna på s k invandringskritiska sajter. Som sådan är hon faktiskt en person med makt och inflytande som bör granskas, iaf minst lika mycket som andra media som t ex Expressen och DN.

Ostronmannen sa...

Gäller det alla anonyma som har åsikter, Lennart? Eller bara den du inte håller med?
Hennes inflytande?
Aldrig läst henne, och fr flera har inte det heller. Hon har nog lite fler läsare än denna blogg har.
Vem bestämmer vilka anonyma som ska fram?
Gud, Expressen och vänstern?

Vad leder sånt här till tror du?
Bättre samtal, eller mer frustration?

Ska jag dras från ut anonymiteten också tycker du?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se