15 sep. 2015

Leve för demokratin!

Idag är det FN:s internationella dag för demokrati. FN:s deklaration om dagen inleds:
Demokrati är ett universellt värde baserat på det fria yttrycket av folks vilja för att bestämma deras egna politiska, ekonomiska och kulturella system, och deras full deltagande i alla aspekter av deras liv.
Författaren E.M. Forester lyfter två skäl att fira denna dag:
  • Demokrati medger pluralism
  • Demokrati tillåter kritik
Bild via @andrewcopson 

23 kommentarer:

Nils sa...

Med tanke på det som händer i omvärlden måste det här inlägget vara Ulf Gustafssons svar på Friggebos "We shall over come".

Demokrati medger pluralism; demokrati tillåter kritik!?!?!?!????

Ja, jag säger då det. När människor som har "fel" åsikter stigmatiseras, åsiktskorridoren dagligen bekräftas, SD-politiker får sina hem vandaliserade och utesluts ur fackföreningar osv, då ägnar du dig åt drömmerier och besvärjelser.

De som en gång var förtryckta är nu förtryckare och HBTQ-terrorn slår till omedelbart mot allt som inte är normkritiskt.

http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3930551.ece

Patrik N sa...

Men Nils, tänk nu vad Polarn och Pyrets kunder hade kunnat råka ut för! De riskerade ju faktiskt att få se foton på Instagram som tagits av en person vars värderingar de inte håller med om! Det fattar ju vem som helst att det inte funkar i Sverige, de allra mest lättkränkta primadonnornas land. I det här landet konsumerar vi endast och allena foton som tagits av personer vars värderingar vi delar fullt ut. Annars...kan ju vad som helst hända.

MM sa...

ni framstår ju inte direkt som svårkränkta själva med tanke på hur ni reagerar på den rätt anspråkslösa posten.

Patrik N sa...

Yay! :)

Nu ska MM få beskriva hur hen kommit till slutsatsen att jag kränkts av posten ifråga. Go, MM, go!

Nils sa...

Jag förstår heller inte hur det kan kopplas till ”kränkthet”. Den syn på demokrati och yttrandefrihet som Ulf och kulturvänstern representerar delas av t ex Putin. Man kan säga vad man vill i Ryssland också.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Vad var det som drev dig att bekräfta Nils?

Nils,

Nej, det är du som delar Putins syn på demokrati och yttrandfrihet. "HBTQ-terrorn", det behövs inte mycket för att du ska ta till överord och hets mot oliktänkande. Känns också igen från Putins Ryssland.

Bättre blir det när de socialkonservativa kommer till makten, då kommer den "rätta" normen och åsiktskorridoren skrivas in i lagen. Mindre pluralism och mindre öppen kritik. Men då det är "rätt" inskränkningar, så kan du vara nöjd.

Göran sa...

MM behöver inte förklara sig. Det är uppenbart för de flesta här och Nils och Patrik N kommer ändå inte förstå en sådan förklaring.

Krister V sa...

Är posten verkligen anspråkslös?
Självklart hyllar alla demokratin, men de tycks samtidigt avsky tanken att det simpla folkets åsikter är lika mycket värda som deras!
SD har fungerat som ett intressant test på den svenska demokratin, men resultatet är verkligen nedslående.

Patrik N sa...

Ulf,

"Vad var det som drev dig att bekräfta Nils?"

Vad betyder "bekräfta Nils" konkret och hur gjorde jag det menar du?

Patrik N sa...

Göran,

"MM behöver inte förklara sig. Det är uppenbart för de flesta här och Nils och Patrik N kommer ändå inte förstå en sådan förklaring."

Ge det ett försök, tycker jag. Då slipper man tänka att din ovilja döljer din oförmåga.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Jag läste din kommentar 19:02 som en bekräftelse av Nils upplevelse av "HBTQ-terrorn" och spädde på detta med ta de som nyttjade sin yttrandefrihet i frågan om Polarn&Pyret som exempel på att Sverige är ett land av lättkränkta primadonnor.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"Självklart hyllar alla demokratin, men de tycks samtidigt avsky tanken att det simpla folkets åsikter är lika mycket värda som deras!"

Att detta skulle vara speciellt utbrett, något speciellt för Sverige eller något nytt, sakar du belägg för.

Det som är nytt är dock att det skapats en åsiktsbubbla för dem som delar dina åsikter om detta,. En bubbla där alla håller med om hur synd det är om just dem och inga kritiska röster mot detta självömkande hörs.

Ps. åsikter är inte alltid lika mycket värda.

Patrik Lindenfors sa...

Alltså, Putin sätter folk i fängelse. Människor som gillar HBQT-rättigheter uppmanar andra att sluta handla hos Polarn & Pyret. Det är ganska magstarkt att sätta likhetstecken mellan dessa.

Ostronmannen sa...

Humanistbloggen är platsen där "ledande Humanister" hånar och kritiserar medlemmar och fd medlemmar i Humanisterna för att de inte delar deras syn på det politiska läget.
De ledande Humanisterna backas upp av troende.

Intressant.
Ulf och Patrik L kör på sin 50 tals moped skrikandes genom vindstruten.
Desinformation! Rasism. Avpixlatfolk!

Världen vid sidan av vindstruten syns inte och ingen vind når ansiktet. Snart är de framme vid stupet.

Patrik N sa...

Ulf,

"Jag läste din kommentar 19:02 som en bekräftelse av Nils upplevelse av "HBTQ-terrorn" och spädde på detta med ta de som nyttjade sin yttrandefrihet i frågan om Polarn&Pyret som exempel på att Sverige är ett land av lättkränkta primadonnor."

Vad tror du det beror på att du valde att läsa min kommentar på just det viset?

Lennart W sa...

Ang. Polarn o Pyret i Nils artikellänk -- hur kan det samtidigt vara jätteviktigt att fäder tar lika stort och jämställt ansvar för sina barn, som att det är en självklar rättighet för kvinnor att ensemineras och bli en ensamstående förälder? Fattar verkligen inte.

Det politiskt korrekta är att vara för båda de motstridiga ståndpunkterna. Man KAN äta kakan samtidigt som man har den kvar! Ifrågasätt logiken i det bara om du är beredd på att förlora sina uppdrag.

Leve demokratin!

Malin Wollin skrev:
”Det kanske är dags för mammor som blir föräldrar på egen hand och väljer bort pappan till barnet att ta till sig av synpunkterna kring deras val istället för att sparka och slå och kalla det för fördomar”

Ja, varför inte? Är pappor viktiga eller inte?

Patrik N sa...

Patrik L,

"Alltså, Putin sätter folk i fängelse. Människor som gillar HBQT-rättigheter uppmanar andra att sluta handla hos Polarn & Pyret. Det är ganska magstarkt att sätta likhetstecken mellan dessa."

Vem gör det och hur menar du att det går till när det görs?

Nils sa...

Patrik L,

argumentet kommer alltid när åsiktskorridoren påtalas: vi har yttrandefrihet och du får säga vad du vill, men du får ta konsekvenserna. Inte minst när Vilks bilder kommer på tal. Och han är dömd till livstids fängelse.

Så exakt samma förhållande gäller i Ryssland som här, du kan säga vad du vill. Skillnaden är möjligtvis att här bestämmer HBQT-mobben, de är de som utdömer straffen.

Om åsiktskorridoren:

http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-pa-minerad-politisk-mark/

Krister V sa...

Ulf,
Det borde vara bekant att det länge varit stora skillnader mellan politikers och väljares åsikter. SD har bara utnyttjat en av dessa åsiktsskillnader.

Åsiktsbubbla? Det är helt uppenbart media som befinner sig där!
Som Aftonbladet uttryckte det:

"Det folkliga stödet i flyktingfrågan återspeglas inte i opinionen.

SD är nu Sveriges näst största parti, enligt Aftonbladet/Inizios väljarundersökning."

"Ps. åsikter är inte alltid lika mycket värda."
Kan diskuteras, men i en demokrati ska visst röster i ett val vara exakt lika mycket värda.

Patrik L,
Ganska magstarkt att ignorera resten av de nämnda demokratiska problemen:
"när människor som har "fel" åsikter stigmatiseras, åsiktskorridoren dagligen bekräftas, SD-politiker får sina hem vandaliserade och utesluts ur fackföreningar osv".

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Jag ifrågasätter inte åsiktskorridoren, bara din tolkning av den. Att det är behäftat med trovärdighetsproblem att förfäkta väpnad arbetarrevolution eller nationalism baserad på härkomst har historiska skäl. Men att få sina åsikter bemötta och hånade är inte samma sak som att inte få framföra dem, du vet, som hos Putin.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

"Vad tror du det beror på att du valde att läsa min kommentar på just det viset?"

Jag kunde inte läsa den annorlunda.

Vad var din avsikt med kommentaren ifråga?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

"Fattar verkligen inte."

Kan det vara två olika åsikter, som inte hålls samtidigt av en och samma person?
Kan det vara så att man önskar att män tar mer ansvar för barn, men att man i "män" inte bara inkluderar biologiska fäder?

Patrik N sa...

Ulf,

"Jag kunde inte läsa den annorlunda."

Nej, det har jag förstått. Vad tror du att det beror på?

"Vad var din avsikt med kommentaren ifråga?"

Avsikten var att raljera över PoP som inte förmådde se att instagrammarens uppfattning i den aktuella frågan inte hade med instagramuppdraget att göra. PoP föll för det sociala mediedrevet som önskade diskvalificera instagrammaren från uppdraget för att därigenom i förlängningen motarbeta hennes ställning och status i bloggosfären. Denna typ av försök till likriktning och tystande av åsikter som inte följer nya och emergerande normer ogillar jag starkt. Beteendet motarbetar jag därför gärna och raljerande är en av de metoder jag nyttjar mig av.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se