17 sep. 2015

Muhammad, the messenger of God

I Iran har det producerats en mastodontfilm om profeten Muhammed. Filmen, som hade premiär i augusti, har en budget på över 200 miljoner kronor och har tagit 7 år att spela in. Den ska enligt regissören verklighetstroget återge berättelsen om Muhammeds födelse och ungdom, upp till han är 13 år gammal.

Självklart är inte alla islamtroende nöjda med detta. Det är ju en shia-film! Saudiarabiens stormufti Shaikh Abdul Aziz Al Shaikh har uttalat att filmen inte får visas: "filmen är inte realistisk", "ett helgerån, som förvränger Islam". Från egyptiska Al Azhar har man begärt att Iran ska bannlysa filmen, den nedvärderar Guds sändebuds helighet. Indiska Reza akademin har skrivit till indiska regeringen och begärt att filmen förbjuds i landet och att filmens indiska kompositör åtalas. De har också uttalat en fatwa mot kompositören och regissören. Filmen sårar muslimska känslor, påstår de.

Hoppas filmen, som utifrån trailern närmast verkar vara en pekoral, kommer visas i Sverige, så vi får se detta helgerån som upprör sunnitiska religiösa ledare, samtidigt som deras trosfränder mördar och driver människor på flykt i Syrien och Irak.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se