22 sep. 2015

Nej till islamisk skola på Hisingen

I avdelningen "dåliga idéer" är nog tanken att det är bra att isolera barn i etniskt religiösa enklaver under skolåren en av de sämsta. Därför är beslutet skolinspektionen tog igår högst välkommet, att säga nej till en islamisk skola på Hisingen. Så här skriver GP:
Föreningen Islamiska skolan i Göteborg ansökte i februari i år om att få starta en ny friskola med islamisk inriktning på Hisingen. Sedan tidigare driver föreningen Römosseskolan, som har verksamhet i Gårdsten, Rannebergen och Hammarkullen,
Tanken är att Römosseskolan Hisingen ska inrymma förskoleklass, grundskola i årskurs 1-9 samt fritidshem. En av anledningarna till den planerade skolan är att många elever från Hisingen i dag bussas till skolorna i Angered.
Skolinspektionen säger nu nej till den tänkta etableringen.
- Det är framför allt tre grunder till vårt avslag. Dels är det oklarheter i redovisningen av budget och ekonomi, dels är det frågetecken kring timplanen och vilka val skolan kan erbjuda, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolinspektionen.
Det tredje skälet har med religion att göra.
- Skolan har angett att man tänkt sig en konfessionell inriktning, i detta fall islamisk. Men man har inte preciserat de konfessionella inslagen, säger Spång.
Enligt skollagen får friskolor bedriva undervisning med religiösa inslag så länge deltagandet är frivilligt och så länge den sker utanför ordinarie undervisningstid.
Enligt ansökan skulle eleverna på Römosseskolan Hisingen få undervisning om islam, i arabiska och dessutom erbjudas möjlighet till bön på skoltid.
- Men ansökan är otydlig hur detta skulle gå till, säger Andreas Spång.
Römosseskolan har tidigare fått kritik från Skolinspektionen, bland annat 2011. Då handlade det om snedvriden betygssättning och hårdhänta lärare. Förra året kritiserades skolan för kollektiv bestraffning.

1 kommentar:

Nils sa...

Hur ska du hindra barn från att isoleras i "etniskt religiösa enklaver" med den extrema segregationen i Sverige? Dessutom är islam allt mer normaliserat, det är bara att anpassa sig.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/slojan-tar-sig-in-i-modebranschen

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se