18 sep. 2015

Ord som bygger murar istället för samförstånd


Jag retar mig ofta på att många av dem som tycker att vi ska låta bli att kritisera Islam aldrig har läst Koranen. Ni vet, boken som innehåller Guds egna ord. Problemet med Islams Gud är att han verkar så väldigt arg på oss som inte tror på just honom. Men påpekar man det så bygger man murar istället för samförstånd, och skapar en sorts "oss-och-dem"-känsla som är dålig för integration och förståelse. Men är det inte i själva verket tvärtom? Vi sparkar ju gärna och berättigat på kristendomen. Nu när det börjar byggas upp en svensk islam, är det inte mer än rätt att vi ägnar samma uppmärksamhet åt vår nya ökenreligion? Dessutom - som dagens Jesus and Mo påpekar - är ju Koranen full av ord som upprättar en "oss-och-dem"-känsla.

3 kommentarer:

Patrik N sa...

Patrik L,

Du brukar väl ägna tid åt att skapa en vi och dom känsla mellan religiösa och icke religiösa? Det är ju tyvärr en feature som vi människor har och den borde vi ägna tid åt att reflektera över för att vi ska kunna hålla den stången.

Nu bidrog jag sannolikt till mer vi och dom mellan oss.

Fan.

Staffan Gunnarson sa...

Det är trots allt en väldig skillnad mellan att vara tydlig när det gäller principer och värderingar, motsättningar mellan ideologier och livsåskådnigar, och att vilja dela upp människor pga socialt eller etniskt ursprung, kön etc. Sätt att tänka och handla går att påverka och måste inte alltid accepteras, medan alla människor som art behöver inkluderas i vårt globala samhälle, utan undantag.

Bengt Bengtsson sa...

Det är ju nästan omöjligt att t.ex diskutera Koranen utan att mötas av "det står ju mycket hemskt i Bibeln också" Detta brukar man kalla whataboutism om jag inte minns fel.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se