2 sep. 2015

Påven trollar media igen

Ännu en gång lyckas Katolska kyrkan och Påve Franciskus med att få idioti att framstå som en positiv nyhet.

I ett brev som Vatikanen offentliggjort ger Påven präster rätt att under nästa år förlåta kvinnor som gjort abort. Katolska kyrkan har inte ändrat något i sin syn på abort, utan ser det fortfarande som en grav försyndelse som leder till uteslutning ur kyrkogemenskapen. Det enda nya är att det präster under en begränsad period får större rätt att i kyrkans namn förlåta detta.

- Att göra abort är ingen synd.

- Att som Katolska kyrkan påstå detta är oetiskt och skadligt.

- Katolska kyrkan har inte rätt att bestämma vad som behöver förlåtas och kan förlåtas.

Konsekvensen av Katolska kyrkans policy om abort är t.ex. att 11-åriga våldtagna flickor tvingas att föda barn.

Om Påven verkligen hade förståelse för den "existentiella och moraliska prövning" en abort kan vara, men ofta inte är, så skulle han ta en diskussion inom Katolska kyrkan om att ändra deras policy och sluta skuldbelägga kvinnor - med påhittad gudomlig auktoritet.

Läs mer i the Guardian.

3 kommentarer:

Lennart W sa...

Hade 11-åringen fått göra abort i Sverige? "At the time, the girl was five months pregnant and local health officials said she appeared to be in fine health." Här har vi ju en gräns på 22 veckor.

Lite märkligt ändå hur irriterade Humanisterna blir när Katolska Kyrkan ändå närmar sig Humanisternas ståndpunkter i olika frågor. Är konflikten i sig viktigare än sakfrågorna för Humanisterna? Det är det verkligen lätt att tro. Jag tror att det är så. Trist.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

"när Katolska Kyrkan ändå närmar sig Humanisternas ståndpunkter i olika frågor."

Vilka frågor tänker du på?

Rebella undrar sa...

Lennart W, v. 22 är i slutet på femte månaden så svaret är troligen ja, hon hade fått göra den aborten här. Sen är det en annan sak att man i Sverige med vår väsentligt mycket mer tillåtande inställning till aborter säkert hade fått aborten gjord tidigare. Flickan hade anförtrott sig till sin mamma mycket tidigare. Mamman hade i sin tid förmodligen haft kortare startsträcka innan hon bestämt sig för att gå sjukvården. Hon hade vetat exakt vart hon skulle vända sig, det skulle inte vara några större praktiska eller ekonomiska problem med att ordna aborten osv.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se