11 sep. 2015

Pressmeddelande: Genombrott för sekulär högtid i samband med riksdagens öppnande

Pressmeddelande

Humanisternas sekulära samling från och med nästa år med i det officiella inbjudningsbrevet från riksdagen.

Riksdagskansliet har meddelat att Humanisternas sekulära samling i samband med riksdagens öppnande i fortsättningen kommer behandlas likvärdigt med storkyrkans gudstjänst i det officiella inbjudningsbrevet.

För fjärde året i rad inbjuds regeringen och riksdagens ledamöter att delta i en ickereligiös högtid i samband med riksmötets öppnande, arrangerat av livsåskådningsorganisationen Humanisterna. I år väntas även statsråd närvara.

Årets talare är Staffan Bergström, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han kommer att tala om mänskliga rättigheter med inriktning på mödrar och barn, rättigheter som idag hotas av vidskepelse och religiös konservatism/fundamentalism runt om i världen.

- Det är fjärde gången vi arrangerar detta och i år kommer för första gången också statsråd från regeringen att närvara vid denna samling istället för i storkyrkan. Det är ett viktigt symbolvärde att regeringen representeras på den sekulära samlingen som går av stapeln samtidigt som Storkyrkans gudstjänst kl 12.30. Det är också glädjande att riksdagen nu meddelat att det inbjudningskuvert som officiellt skickas ut från riksdagen, där en inbjudan från Storkyrkan finns med, från och med nästa år också kommer att innehålla Humanisternas inbjudan till den alternativa sekulära samlingen, säger Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna.

Den sekulära högtidsstunden hålls i Gamla Stan på den anrika restaurangen Den Gyldene Freden tisdagen den 15/9 klockan 12.30. Samlingen beräknas vara slut ca 13.15. Vänligen OSA till: samling@humanisterna.se.

För ytterligare information kontakta Humanisternas ordförande Christer Sturmark,
telefon 0708 380 480, e-post: christer.sturmark@humanisterna.se.

3 kommentarer:

Ostronmannen sa...

En bra framgång. Grattis.

Lars Torstensson sa...

Bra och välförtjänt!

Lars Torstensson sa...

Stockholms Varjehanda skriver här om den sekulära riksdagshögtiden: http://www.stockholmsvarjehanda.se

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se