16 okt. 2015

En svensk ser saken ur flera perspektiv

Något jag verkligen vill ska vara en del av svenskheten är att kunna se på saker ur flera perspektiv. Enskilda personer kan sakna den förmågan, men tillsammans i samhället, i den offentliga debatten, är det fullt möjligt att gemensamt ha denna förmåga.

Om man stänger in sig i en miljö, säg ett rum eller en identitet, och där kultiverar ett speciellt perspektiv. Om man, när man kliver ur det egna "Rummet" bara ser omgivningen ur detta enda perspektiv, blir det lätt katastrofalt fel. Veckans exempel på detta kommer just från boken "Rummet" där skribenter som identifierar sig som anti-rasister använder rasism för att förlöjliga personer med andra perspektiv. I DN beskrivs publikationen ur flera perspektiv.

Qaisar Mahmood, som själv utsattes för denna speciella form av rasism, svarade i Svd:
Okej. Jag anses tydligen ha tagit mig fram i tillvaron genom att suga k*k och vara en onkel Tom – medan författarna till skämtet, Camila Astorga Díaz, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström och Mireya Echeverría Quezada, figurerar på kultursidor, i morgonsoffor, på rättviselistor, i paneler som experter och har etablerat sig som författare, redaktörer och poddare eftersom de är allmänt briljanta, intellektuella och kompetenta. Noterat.
Ja, författarna till "Rummet" framstår verkligen som enfaldiga och oreflekterande när det betraktas utifrån ett annat perspektiv. Detta är dock inget problem för Judith Kiros:
Vi hade inte Sveriges samlade liberala och konservativa ledarskribenter och opinionsbildare i tanken när vi gjorde boken, utan tänkte på de ”Rummet” vänder sig till, de som sökte upp hemsidan när den kom, de som kände igen sig och själva började skriva texter om alltifrån erfarenheter av migration, till skönhetsartiklar om afrohår eller hijabmode. Och därifrån har responsen mest varit positiv, vilket också var målet.
Om Mahmood ingår i hennes "de andra", eller inte, spelar ingen roll för henne. Hans perspektiv och erfarenhet av migration avfärdas med lättja av de som bara vill ha sitt eget perspektiv.

Lyssna på Mahmoods uppfattning om vad svenskhet är, i föredraget Jakten på svenskheten. Inte oväntat ogillas detta av både "Rummet":s skribenter och Sveriges nationalister. Förmodligen för att båda dessa grupper har en essentiell människosyn och ett gemensamt intresse i att gränsöverskridare ska förnekas, förlöjligas och hatas.

5 kommentarer:

Krister V sa...

Ja, det stämmer alltid att de mest extrema motståndarna egentligen är rörande överens!

Camila Astorga Díaz tillåts av någon märklig anledning bedriva både mobbning (Tankesmedjan) och propaganda (P3 "Nyheter") i rikssänd radio. Man får väl fromt hoppas att hon gått över gränsen nu.

MM sa...

Krister V,

"Ja, det stämmer alltid att de mest extrema motståndarna egentligen är rörande överens"

Vad får dig att påstå något sådant så kategoriskt? Det finns ju massor med motexempel. Rimligtvis många fler exempel som motbevisar än som bevisar den tesen.

Lars Torstensson sa...

Omar om "Rummet"

Mohamed Omar kommenterar den "antirasistiska" sajten "Rummet" så här:

Rummetskribenterna ger uttryck för en föreställning om svenskhet som mer eller mindre förbehållen de som har genetiskt, gemensamt ursprung, och som därför kan leda till känslor av utanförskap för nya svenskar och försvåra integrationen. Man borde, utan att bli misstänkliggjord eller häcklad, kunna säga ”vi svenskar” om sig själv och sina landsmän fast man inte har ärvt sin svenskhet från ”Vasarna” eller ”vikingarna”. Annars har jag svårt att se hur Sverige ska kunna hålla ihop.

http://detgodasamhallet.com/2015/10/19/vi-svenskar/#more-2651

Lars Torstensson sa...

"Rasism för antirasister"

"Den av offentligheten omhuldade gruppen Rummet är så fixerade vid rasism att den inte länge kan separera sig ifrån en företeelse som den föraktar. Rasismen ges ett frikort i den svenska offentligheten, under förutsättning att den slår underifrån."

Det skriver Adam Cwejman i Göteborgs-Posten.

http://www.qruiser.com/forum/discussions/?listlang=SE&view=153734

Ulf Gustafsson sa...

Qaisar Mahmood utvecklar sin kritik mot Rummet på ett bra sätt:
"Rasism är inte bara att ljushyade buntar ihop och talar illa om mörkhyade. Rasism är en ontologi, ett seende genom vilket man delar in och förstår verkligheten utifrån människors medfödda egenskaper. Rasism är en tankefigur som utgår ifrån att vi alla har en kärna som binder ihop oss biologiskt, kulturellt och socialt med andra som delar en liknande kärna."
http://www.svd.se/rummet-uppratthaller-ocksa-rasism

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se