10 okt. 2015

Gud vid tidens ände

Professorn i fysik Ulf Danielsson samtalade under bokmässan med Kajsa Wejryd, fd ärkebiskopshustru och fd gymnasiechef i Uppsala. De träffades på Svenska kyrkans scen, som hade det utmärka namnet, Se människan, och talade om Danielssons senaste bok "Mörkret vid tidens ände".

Först är det uppfriskande att höra Danielsson flera gånger uttrycker att vetenskap måste kunna testas och mätas. Det blir en så klar kontrast mot Wejryds försök att bevara sin tro och samtidigt inte förneka vetenskapen. Hon säger "Du har svårt att tro att det är en Gud som ligger bakom det hela och jag kan säga att det här förklarar ju att det finns en Gud". Men dessa två ställningstaganden kan inte båda vara sanna samtidigt, om man nu inte har en ovetenskaplig, odefinierad syn på vad Gud är och då blir det ett uttalande utan meningsinnehåll. Men det verkar vara det som Wejryd menar, för när Danielsson säger att han som Harry Martinsson föredrar gåtan framför Gud, det vetenskapliga synsättet, så önskar hon både äta kakan och ha den kvar: "Det kanske är både Gud och gåtan".

Gud blir här mörkret som sig bortom vetenskapens nuvarande räckvidd.

2 kommentarer:

Patrik N sa...

"Gud", den starkast sammanhållande faktorn för Humanismen i Sverige?

I och för sig kan man ju ägna sig åt både smått och stort och man behöver inte bara göra en sak men i den värld vi lever i idag kanske det är dags att lämna "Gud" därhän, eller i alla fall ge honom kraftigt minskad uppmärksamhet, och istället rikta sökaren mot riktiga problem? Snart 100 konstaterade döda i dagens terrordåd i Turkiet och en flyktingkatastrof av historiska mått utspelas framför våra ögon. Och Humanisterna ägnar sig åt kvasiintellektuella piruetter kring ... "Gud"?

Jag vet, jag vet, det här är bara gnäll. Jag vet. Men det är i alla fall något. Om inte annat så kanske en input till en tanke som kanske i ett senare skede kan bli till förändring. Vad vet jag. Jag vet i alla fall att jag vill att Humanisterna ska göra sig mer relevanta än de är idag.

Patrik Lindenfors sa...

Remarkabelt att du orkar. Vi har åsikten att livåskådning är något viktigt, det är därför vi diskuterar det konsekvent, vare sig det gäller flyktingpolitik eller alltets natur. Just det är rör alltets natur. Vill du hellre diskutera flyktingpolitik har vi trådar om det också. Men frågorna hänger ihop på ett grundläggande plan, det är hela poängen med humanism.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se