27 okt. 2015

Islamisk hjälpverksamhet i Stockholm

Vid flera tillfällen har jag kritiserat Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) och deras ordförande Omar Mustafa. Detta är ett inlägg med motsatt syfte, att visa på bra saker de gör.

Den 8 september inledde IFiS aktiviteter för att hjälpa flyktingar som kommit Stockholm för att söka asyl eller resa vidare. De samordnade volontärer, både muslimer och icke-muslimer, och öppnade upp lokaler i Stockholms Moskén för insamling av kläder och hygienartiklar, vilka sedan delades ut till hjälpbehövande. Först var det i liten skala och få personer kunde tvätta sig och övernatta i moskéns lokaler.

Verksamheten växte då Katarina församling, en granne på Södermalm i Stockholm, engagerade i sig ett samarbete och ställde upp med sina lokaler och sin personal. De fick också hjälp med en lokal från Stockholms stad. Totalt har de hjälpt ca. 3 500 personer med de mest elementära behoven.

Hjälpverksamheten har bedrivits genom organisationen Islamic Relief, en organisation som internationellt misstänks för att stödja terrorister. Dessa misstankar har avfärdats av organisationen.

Oavsett all rättmätig kritik som riktats mot IFiS, så är det imponerande att de nyttjar sina resurser till hjälpverksamhet när det uppstår ett oväntat och stort behov.

Lyssna på ett samtal med Omar Mustafa och kyrkoherde Olle Carlsson från Katarina församling. Intressant för alla som vill ha en mer komplett och nyansera bild av dem och de två religiösa samfund de representerar.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se