14 okt. 2015

Jesus and Mo förklarar skillnaden mellan IS och Muhammed

Från Jesus and Mo. För att förtydliga, eftersom internet är fyllt av illvilliga misstolkare: detta innebär inte att alla muslimer är onda eller att islam är oförenligt med demokrati. Och vi har fortfarande en moralisk skyldighet att ta emot flyktingar, oavsett deras tro.

6 kommentarer:

Patrik N sa...

Man behöver inte ens gå full autism (som ju är populärt här ibland) för att se att strippen går ut på att det endast är en marginell, om alls någon, skillnad mellan IS och Mohammeds syn på våld, sexslavar med mera med mera. Mohammed vill bara vara försiktigare och inte lämna spår efter sig. Så strippen går till 100 % ut på att kleta ihop IS islamutövande med all annan islam och Mohammed (som den gemensamma faktorn som ska binda samman alla muslimer) är den länkande faktorn.

Jag tycker å ena sidan att strippen är rolig men å andra sidan tycker jag att den är ytterst, ytterst problematisk när man betänker vilken syn på muslimer som den legitimerar.

Det behövs ingen illvillig misstolkning för att se det. Inte heller behövs full autism i on-läge.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, den är inte till för att kleta samman IS med all annan Islam, det var därför jag hade fotnoten. Precis som man inte kan överföra en närgången läsning av Bibeln på vad kristna gör i världen. Serien är däremot tänkt att slå mot dem som inte kan tänka sig någon som helst koppling mellan IS och islam, något som är falskt.

Patrik N sa...

Jag håller med om det sista men tror att du använde dig av en fotnot just för att den behövdes, inte för att den inte behövdes. Att strippen vill jämställa Muhammeds syn på våld och IS syn på våld är ju helt uppenbart, den enda skillnaden sägs ju vara att Muhammed bara inte vill fotodokumentera bestialiska övergrepp. Att man sen kan välja att se enbart det du väljer att se är en annan sak men man måstedå blumda rätt hårt med minst ett öga, förmodligen med två.

Men den är kul. Det tycker jag.

Patrik Lindenfors sa...

Den kletar samman IS med Muhammed, inte IS med Islam, eller IS med muslimer. Jag antar att du ser skillnaden? Fotnoten var lika mycket riktad mot din typ av missförstånd som andras.

Patrik N sa...

"Den kletar samman IS med Muhammed, inte IS med Islam, eller IS med muslimer. Jag antar att du ser skillnaden? "

Nej, inte så tydligt. För mig (och säkert för många andra) är Muhammed väldigt mycket Islam (och muslimer). Vilken är den relevanta skillnaden menar du?

Patrik Lindenfors sa...

Den relevanta skillnaden är att majoriteten av alla islamtolkningar och muslimer inte lever som Muhammed eller IS.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se