2 okt. 2015

Mördaren i skolskjutningen i Oregon inriktade sig på att mörda kristna


Enligt CNN har vittnen berättat om att den senaste skolskjutningen i USA utfördes av en person som specifikt inriktade sig på att döda kristna. Så vi får göra det som fredliga muslimer tvingas göra efter varje islamistiskt terrordåd: vi tar bestämt avstånd från dådet.

Vi kan också passa på att påminna om att ateism inte ger någon etisk vägledning i livet. Att inte tro på någon gud är enbart att ta ställning till någon annans faktapåstående med ett "Nej, det där tror jag inte på." Vill ni ha etisk vägledning utan gud får ni söka er till filosofi-institutionerna på universiteten (som i princip inte alls blandar in övernaturliga ting i sin forskning längre).

Eller varför inte pröva humanistisk etik? Jag citerar från min och Christer Sturmarks kommande bok:
Sekulära humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva våra liv så bra som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medmänsk­lighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster. Den sekulära humanismen menar sålunda att vi människor bara har oss själva och varandra. 
[...] 
Sekulära humanister menar att alla individer har rätt till största möjliga frihet och välbefinnande så länge det inte går ut över andras rättigheter, inklusive framtida generationer och mänskligheten som helhet. Individuella rättigheter och social gemenskap är båda viktiga inslag i etiken. Den sekulära humanismen bejakar demokrati och mänsklig utveckling och vill bygga samhället på självständiga, ansvariga individer.
Att skjuta oskyldiga medmänniskor är fel. Våra tankar går till de drabbade i skolmassakern i Oregon.

12 kommentarer:

Unknown sa...

Gjorde han det för att han var ateist och att ateism i sig drivit honom till att göra det? Anledningen bakom är ju rätt viktig. Skriv inte som du gjort och sätt sedan ett likhetstecken mellan att det var pga hans avsaknad av en tro på Skylord McJesus som fick honom att skjuta kristna. Lite fuel to the flame där.

Patrik Lindenfors sa...

Från CNN:
The gunman, while reloading his handgun, ordered the students to stand up and asked if they were Christians, Boylan told her family.

"And they would stand up and he said, 'Good, because you're a Christian, you're going to see God in just about one second,'" Boylan's father, Stacy, told CNN, relaying her account.

"And then he shot and killed them."

Patrik N sa...

Patrik,

Att ta avstånd från dådet för att ni har det gemensamt att ni inte tror på gud är helkorkat. Att dessutom göra en analogi med de (korkade) krav på avståndstagande som ställs på muslimer efter islamistiska våldsdåd är ännu mer korkat. Och din ursäkt får två konsekvenser. Den första är att du måste ta avstånd från polischefen Göran Lindbergs sexualbrott, för ni har det gemensamt att ingen av er tror på tomten, och den andra konsekvensen din ursäkt får är att korkskallar får belägg för den befängda idén att muslimer faktiskt ska ta avstånd från dåd som de inte har någonting alls med att göra. Och det är lika dumt som när jag nyss bad dig ta avstånd från Göran Lindberg.

Anders Bergdahl sa...

Hmm men det kan ju like väl vara så att han (?) var kristen och villa att hans tros fränder skulle möta gud.. eller?

Pike sa...

Mördaren beskrev tydligen sig själv som "spiritual but not religious".

Personligen tror jag att det har väldigt lite med dådet att göra, men ska man följa mönstret i Patriks inlägg så borde det bli en våg av avståndstaganden från folk som "tror på något men inte på en gubbe på ett moln".

Jag kommer inte att hålla andan medan jag väntar på att det ska hända, om man säger så...

Patrik Lindenfors sa...

Jag ber om ursäkt för att Patrik N inte ber om ursäkt.

Patrik N sa...

Jag tar kraftigt avstånd från Patrik L:s ursäkt. Vi är trots allt inte professionella dartspelare någon av oss så ett visst ansvar har jag ändå.

Anders Bergdahl sa...

Men ska man som ageist be on ursäkt för att isis dödar kristna... Eller att kristna dödar muslimer, eller att en person som stödjer IRA på sin Myspace sida och kallar sig andlig talar om för kristna innan han skjuter dom att de ska möta Gud?
Vi har INGEN uppgift just nu som talar för att han letade upp kristna, vi har ingen uppgift om att han var ateist... Varför ditt inlägg Patrik L?

Anders Bergdahl sa...

Vi Ian nu läsa att mördaren trodde att djävulen skulle välkomna honom... Ateister tror inte på varken gudar eller djävlar.. Vi kan alltså konstatera att mördaren inte var ateist, tvärtom han var i någon form troende, men ogillade organiserad religion. Så IGEN är detta ett exempel på att tro på övernaturliga varelser får folk till hemska handlingar.
Fortfarande har vi inte fått bekräftat att han letade upp kristna, dock så talar ett vittne om att han avrättade några som kallade sig kristna och de som inte kallade sig kristna i benet.
Fortfarande är kanske den rimligaste tolkningen att han verkligen trodde att de skulle få möta Gud och att det därför var ner rätt att låta dem dö då det på sätt och vis, i hans tro, gynnade dem, de får ju möta Gud...

Benzocaine sa...

Instämmer med föregående talare. Varför påskina att han var ateist när han inte var det?

Patrik N sa...

Som ateist får jag be om ursäkt för Patriks sätt att påskina att mördaren var ateist.

Anders Hesselbom sa...

Oavsett denna händelse, om man är medlem i en organisation med ett bedrägligt beteende eller korkade dogmer, så spelar det ingen roll vad de tror på (eller inte tror på). Om du hör röster är du troligen sinnessjuk, och om du tillskriver dessa till Gud är du troligen inte ateist. Sen blir det givetvis problematiskt när någon säger sig mörda för att han inte tror på enhörningar, och sådant har skett genom historien. Denna gång verkar det snarare som att mördaren har refererat till sitt offers tro, inte skyllt på sin icke-tro. Men visst kan man kräva att muslimer ska ta avstånd från sådant som görs i islams namn, och katoliker från Katolska kyrkans verksamhet, bara man kan argumentera för varför - själv är jag försiktig med att kraven allena. Och i linje med det så tar jag inte bara avstånd från religiösa galningar, utan även ateistiska dito. Jag kan dock inte be om ursäkt för andras dåd, speciellt inte om vi inte alls delar livsåskådning ens om vi accepterar att mördaren är ateist. Det vore ju lika knäppt som att tro att Jesus dog för mina synder.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se