11 okt. 2015

Rättviseförmedlingen tar fram "antirasistisk" lista (men är den verkligen utan judar?)


Om detta må man läsa på "Rättviseförmedlingens" hemsida:
Rättviseförmedlingen fick i uppdrag av Kulturdepartementet att hjälpa dem bredda urvalet inför att platser i styrelser och insynsråd ska tillsättas. Under hösten har alla som velat kunna hjälpa till att tipsa om kompetenta personer via Rättviseförmedlingens Facebook-sida. Tipsen som kommit in har vi sammanställt till en lista av personer som kan fylla stolarna runt styrelseborden och i insynsråden. Nu delar vi med oss av listan så att ännu fler sammanhang kan göra det samma. Här är alla namnen!
Det är en lista på 334 namn som förmedlingen gjort tillgänglig. På listan finns namn som Behrang Miri, Alexandra Pascalidou samt rättviseförmedlingens egen vd Sofia Embrén och deras styrelseledamot Barakat Ghebrehawariat.

Hur djupt rasistisk den här listan är märks i de diskussioner kring namnen som direkt har utbrutit i sociala medier. Finns det judar med? För att utröna detta har människor alltså tvingats leta igenom listan på jakt efter judiska namn - ni vet, sådär som man gjorde i 30-talets Tyskland. Hur många representanter finns det överhuvudtaget från Sveriges fem nationella minoriteter (samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar). Igen: leta igenom listan efter MINORITETSNAMN. Det här är en så bisarr övning att man tappar fotfästet en stund.

(Jag vet alltså inte om det finns några judar på listan eller inte - jag vägrar spela med i det där spelet. Påståendet i titeln baserar sig på andras granskande av listan.)

En annan övning man kan ägna sig åt är att åsiktskontrollera namnen - varför inte, när vi ändå leker 30-tal? Rättviseförmedlingen har nämligen baserat sin lista på tips från sina vänner, och de enda som rimligen har intresse av att tipsa förmedlingen om namn är förstås de som tycker identitetspolitik är något att ha. Flera har bett att få slippa stå med på listan. "Rättvisa" handlar i det här fallet därför mer om att rekommendera arbetsgivare att anställa människor med "rätt" sorts åsikter som helst har "rätt" sorts utländska namn.

Rasism förklätt till antirasism.

4 kommentarer:

Ostronmannen sa...

När man trodde hoppet var ute för humanistbloggen, så visar det sig plötsligt är det kanske finns något där. Kanske en insikt att antirasismen är den stora rasistiska faran.

Något som många "inläggare" försökt påpeka genom åren, men dessa inläggare är nu i princip paria här.

Patrik Lindenfors sa...

Ostronmannen,
Antirasism är inte den stora rasistiska faran. Däremot är vissa former av antirasism rasistiska. De vill väl men misslyckas. Den största rasistiska faran är fortfarande rasismen - rasister vill inte ens väl.

Anders Hesselbom sa...

Det går att kalla personer som vill väl för rasister, det är ju ett uttryck för åsiktskorridorens existens. Att stigmatisera den som yttrar en åsikt man inte vill veta av. Ett exempel på detta var politikern och lokaltidningsredaktören som diskuterade på lokaltidningens debattsida, där båda ville alla flyktingars väl. Politikern efterlyste ett ansvarsfullt handhavande av skattepengar för att kunna hjälpa fel, lokaltidningsredaktören ansåg att politikern var rasist för att han blandade ihop ekonomi och hjälpbehov. På redaktionen var detta konsensus, men politikern såg inte vart korridorens väggar stod innan han gjorde misstaget att placera sig utanför dessa. Nu kan man hävda att åsiktskorridoren inte finns, och det kan jag acceptera, men den är ett verkligt problem för dem som vill utmana rådande dogmer.

Patrik N sa...

"Antirasism är inte den stora rasistiska faran. Däremot är vissa former av antirasism rasistiska. De vill väl men misslyckas. Den största rasistiska faran är fortfarande rasismen - rasister vill inte ens väl."

Förslag: "Rasismen är faran."

Då slipper du slå knut på dig själv när den ena sidans rasism ska relativiseras.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se