3 okt. 2015

"Sårade religiösa känslor" i Bangladesh

Tragedin i förra veckan då över 700 människor trampades ihjäl i Mecka, har fått konsekvenser i Bangladesh, utöver att minst 40 bangladeshier dödades. Det handlar om att blasfemilagar används på ett godtyckligt sätt för att tysta reflektion, kritik och oförargliga skämt.

I Khulna i sydvästra delen av landet arresterades i lördags Mohan Kumar Mondal, lokalpolitiker för regeringspartiet Awami League och chef för en lokal NGO. Anklagelsen mot honom kom från en ledande kollega i hans eget parti och brottet var en facebookstatus, vilken raderades efter cirka en halvtimme.

Mohan hade kommenterat katastrofen genom att ifrågasätta varför muslimer behöver göra en pilgrimsresa till Mecka som bara gynnar Saudiarabien. Han ifrågasatte också rationaliteten i att kasta sten på djävulen där, när det liknande djävlar ruvar överallt. För detta anmäldes han och arresterades för att ha "sårat religiösa känslor", vilket är ett brott enligt sektion 57 i landets Informations- och kommunikationstekniklag (ICT).

En vän till Mohan, och korrespondent för tidningen the Daily Star, arresterades också eftersom han försökte förhindra eller kritiserade polisens arrestering [Dhaka Tribune]

Vad som låg bakom att just Mohan anmäldes och arresterades är oklart: Att han är en konkurrent inom partiet, att han är hindu eller någon annan personlig motsättning? Oavsett måste det publiceras dussintals liknande facebookinlägg i Bangladesh, utan några konsekvenser. Denna rättsosäkerhet och godtycklighet är djupt skadlig för en demokrati.

Samtidigt har ytterligare en arrestering skett med koppling till Mekkaolyckan. Dipu Biswas, en skolpojke i niondeklass, som bor i distriktet Khulna arresterades i måndags anklagad för att ha postat "stötande kommentarer om Islam" på facebook. Arresteringen skedde, med stöd av samma ICT-lag, efter en högljudd demonstration med folk som hade hört talas om Dipus facebookkommentar. Polisen agerade för att lugna folkmassan, fängslade en minderårig pojke. Pojkens familj har sedan fått fly sitt hem efter att en folkmobb trakasserat och hotat dem. Dipu kommer också från en hinduisk familj. [the Daily Star]

När det finns lagstiftning som ska skydda "religiösa känslor" är ett motiv att förhindra att dessa känslor löper amok, resulterar i demonstrationer och upplopp. Dock verkar det som om grupper, muslimer i detta fall, nyttjar dessa lagar till att tysta de som vågar visa avvikande uppfattning i livssynsfrågor. Att demonstrera och starta upplopp blir då ett medel för att få polisen att agera. Blasfemilagar skadar religionsfriheten.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se