2 nov. 2015

"A brief history of the end of comments"

Med anledning av Christian Munthe och David Braxs debattartikel om näthat kan det vara anledning att läsa denna Wired-artikel som beskriver hur nätets kommentarsfält blir allt färre - inte bara i Sverige, utan även ute i stora världen, dvs. i USA.
What’s going on here? For years, comment boxes have been a staple of the online experience. You’ll find them everywhere, from The New York Times to Fox News to The Economist. But as online audiences have grown, the pain of moderating conversations on the web has grown, too. And in many cases, the most vibrant coversations about a particular article or topic are happening on sites like Facebook and Twitter. So many media companies are giving up on comments, at least for now. So far this year, Bloomberg, The Verge, The Daily Beast and nowMotherboard have all dropped their comments feature.
While it’s too soon to say that comment sections are outright dying— there are plenty of major sites that still have comments, including WIRED—it’s safe to say there’s a trend towards replacing them with something else.
Vi har ju haft en liknande utveckling här på bloggen, där diskussioner runt våra inlägg har flyttat till bland annat Facebook, Twitter och andra platser, istället för att äga rum här. Det innebär att vi slipper de otrevliga kommentarer vi hade besvär med förut - de har flyttat till andra ställen - samtidigt som en intressanta diskussioner runt bloggen ämnen ändå förekommer. Win-win?

11 kommentarer:

Krister V sa...

Ursäkta, men vilka intressanta diskussioner? De enstaka tröga diskussioner som fortfarande förekommer rör sig väl mest om detaljer/ordval och liknande?
De senaste 10 posterna har fått 7 kommentarer, varav en 6.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik, syftar på att de intressanta diskussionerna om blogginläggen sker på FB etc.

Patrik Lindenfors sa...

Exakt.

Lennart W sa...

"Intressant diskussion" = en diskussion där alla tycker mer eller mindre likadant? Er blogg etc, men ni gjorde nog ett misstag som motade bort Nils. Vem ska ni nu sparra mot när det gäller invandring? Har ni verkligen fb-vänner av liknande snitt? Är ju lätt att intala sig att man har världens bästa argument om man aldrig testar dem mot oliktänkande.

Osökt tänker jag på det senaste numret av EXPO där de skriver om nätets raskrigare som eggar upp varandra i slutna communities och där t o m kan intala sig att de utgör en mer intelligent elit. Ja, såna communities finns det säkert.

Men hur är det där egentligen? Anledningen till att så många tidningar har stängt ned sina kommentarssidor är väl till stor del att det är *"invandringskritiker"* som har använt dessa i så hög grad för att försöka nå ut till andra? Så vilka är det egentligen som försöker skydda sig mot vilka?

Tips: de som nu ändå törs möta riktiga oliktänkare på svenska har ändå en möjlighet, och då tänker jag också på FB. Men förstås inte på facebook där man noga väljer ut sina "vänner", utan på Flashback! Med ca en miljon registrerade användare! Om vilken man förstås kan säga en hel del och verkligen inte bara bra saker. Men där finns det inte bara rasister, nazister, pedofiler, drogförespråkare och fildelare (vilket är det de faktiskt har haft mest legala problem om) utan även en hel del som Humanisterna nog skulle anse är på "rätt" sida i olika frågor.

Vågar ni? Patrik L skulle nog t ex kunna göra en del för att styra upp diskussionerna på biologi-forumen, inkl det om rasbiologi. (Fast gör i så fall som alla andra där och regga ett anonymt nick.) Behöver nog inte säga så mycket om hur trådarna ser ut där, även om faktiskt en och annan håller emot ganska bra.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Nej, intressant diskussion utan mothugg finns inte. Däremot kan man slippa trollen. Det är de som gjort internets öppenhet omöjlig. Och det är de som gör att jag bara läser på Flashback, men aldrig skriver där.

Krister V sa...

Visst, Facebook är ju ett väldigt bra alternativ:

http://na.se/nyheter/lanet/1.3232347-larare-atalas-for-hets-mot-muslimer

Finns det verkligen någon som kan svära på att den aldrig yttrat någon bokstavligt sett olämplig kommentar om någon viss grupp människor i samband med barbariska dåd?

Samtal i väl kända och slutna sällskap kan säkert vara intressant, men de är bara en blek skugga av öppna, fria, diskussioner där man inte behöver riskera sitt jobb!
Visst finns det många anledningar till censur och underminering av åsikts- och yttrandefriheten, men lathet och allmän känslighet tillhör de mer patetiska.

Patrik N sa...

Det är väl just mothuggen som nu så gott som helt lyser med sin frånvaro.

Men visst, carry on. Tycker ni att det känns meningsfullt som det är just nu så carry on. För all del.

Ulf Gustafsson sa...

"Finns det verkligen någon som kan svära på att den aldrig yttrat någon bokstavligt sett olämplig kommentar om någon viss grupp människor i samband med barbariska dåd?"

Detta är inte avgörande. Jag har själv säkert gjort det en eller två gånger.

Det avgörande är om man gör det gång på gång och om man då specifikt gör det mot vissa grupper. Det avgörande är att när någon på talar detta, så försvarar man i sig, stället för att erkänna att det var dumt gjort och ändrar beteende.

Det är när man är öppen för kritik och andras argument som en öppen debatt är intressant. Annars kan det gott vara. Som Patrik L skriver man kan läsa Flashback för att ta intryck av andras åsikter och reflektera över dem. Men varför skriva där om man bemöts av mängder andra kommentarer från personer som inte alls verkar öppna för avvikande åsikter eller fakta som inte stämmer med deras redan cementerade åsikter.

Amanda Björkman skriver idag om de media som mörkar:
http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-skoldadet-vissa-vill-blunda-for/

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Du som också finns på FB vet att mothuggen inte lyser med sin frånvaro där. Eller på Twitter. De lyser med sin frånvaro här, vilket var exakt det jag ville belysa med blogginlägget - det är en del av en generell trend och inget som är förunnat oss allena. Det är en produkt av internettrollen. Om du har någon annan metod att hantera dessa än genom moderering så tror jag världen skulle älska dig. Det är väldigt få människor som gillar att vada omkring i diskussioner av den typ som finns på Flashback. Och vill man det finns de ju där.

Krister V sa...

Ulf,
Och vem kan påstå att den alltid är "öppen för kritik och andras argument"?
Det ligger väl i alternativmedias natur att de koncentrerar sig på sådant som gammelmedia inte tar upp.

Patrik L,
Ursäkta, men beror inte frånvaron av mothugg här på att alla kritiska röster är bannlysta?

Det är säkert trevligare att predika för redan frälsta än att missionera bland hedningarna, men frågan är väl vad som gör mest nytta?
Antingen strutsmentalitet eller ökad radikalisering liknar mest en lose-lose situation!

Patrik Lindenfors sa...

Krister,
Nej, *alla* kritiska röster är inte bannlysta. Det är fyra personer det handlar om. Och vad gäller läsare ligger vi fortfarande ganska stadigt över 1500 per dag. Jag tvivlar starkt på att alla de delar våra åsikter.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se