23 nov. 2015

Även i dag är vi ute på en resaTILLÄGG: Vi vill verkligen inte promotar pseudovetenskap. Därför är vi tacksamma för Lennart W:s uppfordrande kommentar, där han hänvisar till ett inlägg av Bad Astronomy som kritiserat tidigare filmer av samma videoskapare. I denna video från i år har skaparen försökt återge rörelserna på ett mer verklighetsnära sätt. Uppfatta ändå inte denna återgivning som en helt vetenskapligt exakt återgivning.

5 kommentarer:

Lennart W sa...

Promotar ni pseudovetenskap nu? Bad Astronomy har en längre kommentar om liknande filmer av samma filmmakare.

Den här har iofs inte med alla konstigheter som de andra hade. Men två är kvar.

Dels ser en del sekvenser ut som om solen ligger *före* planeterna på resan runt galaxen. Detta är bara fel. Men detta gäller iaf inte alla sekvenser i filmen.

Dels har inte solsystemet den där orienteringen som krävs för att det ska bli såna där helixbanor för planeterna. För att det ska bli så måste solsystemets plan vara vinkelrätt mot solens bana, men så är det inte.

Men läs mer av Phil Plait i länken.

Patrik Lindenfors sa...

Ouch.

Magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Tack! Nu har jag kollat lite mer om detta. Jag hade inte sett videoskaparens tidigare verk och inte heller läst kritiken mot dessa, som Plait avgivit. I denna video från i år har han dock försökt rätta sig efter kritiken.

Hans bemötande av kritiken är inte helt invändningsfritt, framför allt retar jag mig på hans ton. Ta dig gärna en titt på hans bemötande och fundera på vilka fel som finns i den nya filmen, vilket inlägget på denna blogg handlar om:
http://www.djsadhu.com/research/solar-system-2-0-science-friction/

Jag slits mellan uppfattningen att han tagit till sig av kritiken och fått det mer rätt. Vilket jag uppskattar och ser som något högst vetenskapligt, och insikten att han på sin blogg fortfarande verka sprida pseudovetenskap i andra ämnen.

Göran sa...

Jag såg en musikvideo och kunde snabbt konstatera att den rimligtvis inte hade några absoluta vetenskapliga sanningsanspråk.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se