13 nov. 2015

Blasfemilag tystar pressen i Ryssland

Index of Censorship presenterar en rapport om hur den utökade blasphemilagen som infördes i Ryssland i juli 2013 har påverkat rysk journalistik. Rapporten är sammanställd av Zdravomyslie, "Förnuft", en sekularistorganisation som är medlem i European Humanist Federation.

Blasfemilagen skärptes efter att punkrockgruppen Pussy Riot genomförde sin punk-bön i Moskvas katedral. Tidigare var maxstrafet för hädelse 1000 rubel (ca 2000 kr), nu är "offentliga aktiviteter som klart trotsar samhället och utförda med syftet att förolämpa religiösa trosuppfattningar" straffbara med upp till tre års fängelse.

Evgeniy Onegin, från Zdravomyslie, säger att de hårdare straffen har påverkat pressfriheten och resulterat i växande självcensur hos journalister. Han har intervjuat 128 anställda på dussintals ryska mediaorganisationer. Av dessa uppgav 119 att deras chefer instruerat dem att inte nämna religion, religiösa problem och olika uttryck för otro. 49% uppgav att ateism och otro var ett oönskat ämne och potentiellt brott mot lagen. Vissa medier har till och med förbjudit att orden "Gud", "Allah" och "ateist" används i rubriker.

Läs om mer om rapporten hos Index of Censorship.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se