25 nov. 2015

Brittiskt reportage om SDUHär har ni ett reportage om SDU. Från the Guardian.

7 kommentarer:

Lennart W sa...

Intressant att möta "eliten" som vi bara ännu inte vet om är eliten. Och som talar om smutsiga rumäner. Eller var det om romare? Knepigt sånt där för de där rasexperterna. Lol!

Ang multikulturalism har det blivit något av ett fult ord även här på den här bloggen. Men då nog inte alls på samma sätt som för det skrämda paret i filmen, där allt som är det minsta avvikande från deras idé om svenskhet uppfattas som farlig mångkultur.

Kanske dags att reclaima det ordet? Mångkultur!

Finns annat som också har mindre önskvärda varianter som t ex feminism. Och så finns det varianter som bara är självklart rätt för iaf något så när vettiga människor. Vem bestämmer över vilket innehåll vi ska fylla orden med? SDU?

Lennart W sa...

Får nog ta tillbaka lite av det där efter en sökning. Det är multikulturalism som Humanisterna kritiserar, inte mångkultur som anses vara bra. Måste erkänna att terminologin där är, eller iaf var, lite diffus för mig. Vilket förstås jag kan åtgärda själv för egen del. Men "multi" står ju annars för just "många" så det är nog iaf lite knepigt att att få alla att förstå skillnaden. Lite för lika ord.

Men för egen del måste jag iaf alltså ta tillbaka allt som kan uppfattas som minsta antydan om att Humanisterna och SDU skulle ha något öht gemensamt i synen på mångkultur.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Den meningsbärande skillnaden ligger inte i "multi" eller "många", utan i "-ism".
Typ som att nästan alla förstår att "social", inte är samma sak som "socialism".

Krister V sa...

Däremot har ju ni och SD faktiskt en gemensam inställning mot SDU!

Göran sa...

Nja, skillnaden mellan SD och SDU är väl ungefär lika stor som mellan KFML och KFML(r).

Lennart W sa...

Ulf: Det där är är inte riktigt så entydigt som du vill ha det till. Från t ex Wikipedia:

"Mångkultur, mångkulturalism eller multikulturalism är ett sociologiskt och kulturteoretiskt uttryck med flera olika betydelser."

Du och Humanisterna kan ju inte bara ta för givet att alla köper just era definitioner av alla begrepp. T ex humanism finns ju även i fler varianter än i er egen sekulära.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du har rätt i att många inte använder begreppen så välavvägt som jag önskar.
- Mångkultur, är beskrivande (deskriptivt) av hur ett samhälle ser ut.
- Multikulturalism, är föreskrivande (normativt) av att mångkultur är något eftersträvansvärt och därav ska understödjas genom åtgärder i samhället. Ofta består dessa åtgärder av att olika grupper utifrån etnisk kategorisering ges olika rättigheter och skyldigheter.

Jag lutar mig hellre mot SEP än Wikipedia:
"Multiculturalism is a body of thought in political philosophy about the proper way to respond to cultural and religious diversity. Mere toleration of group differences is said to fall short of treating members of minority groups as equal citizens; recognition and positive accommodation of group differences are required through “group-differentiated rights,”"
http://plato.stanford.edu/entries/multiculturalism/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se