12 nov. 2015

Den arbetsvägrande barnmorskan får inget skadestånd

Halleluja. Tingsrätten fastslog idag att även religiösa människor ska göra det jobb de är betalda att göra. Vill de inte göra det jobbet får de ta ett annat. För självklart för att prövas? Ja, om man inte betalar rättegångskostnaderna själv förstås. Detta blev idag barnmorskan Ellinor Grimmark ålagd att göra (över 900 000:-) då hon drivit fallet att hon blev diskriminerad då hon vägrades arbete på flera kvinnokliniker i Jönköping. Detta för att hon vägrade utföra de arbetsuppgifter som ingick. Ja, det handlar förstås om aborter. Så här skriver tidningen Dagen:
Ellinor Grimmark, som av religiösa skäl vägrar att medverka till aborter, menade bland annat att hennes religionsfrihet hade kränkts när hon inte fick arbete. Men enligt domen i Jönköpings tingsrätt har det inte gått att styrka att hon har utsatts för någon direkt diskriminering.
Och inte heller när det gäller frågan om indirekt diskriminering får Ellinor Grimmark rätt. Tingsrätten skriver att kravet på att samtliga anställda ska vara delaktiga i all verksamhet vid kvinnoklinikerna är berättigat.
Men hon ger sig förstås inte. (Är man på en mission from God så är man.)
-Vi måste en instans till innan vi är i Europadomstolen, som är vårt mål, säger Ellinor Grimmark till Sveriges radio Jönköping. 
I dag skrev företrädare för flera förbund inom sjukvården (Hans Karlsson, Avdelningschef, Sveriges kommuner och landsting, Heidi Stensmyren, Ordförande Läkarförbundet, Sineva Ribeiro, Ordförande, Vårdförbundet, Roxana Aguilar, Leg barnmorska och styrelseledamot, Svenska barnmorskeförbundet, Lotti Helström, Ordförande, Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG), Kristina Ljungros Förbundsordförande, RFSU) en gemensam debattartikel i Aftonbladet till försvar för rätten till vård på lika villkor.
Lagsstiftningen slår tydligt fast att vården ska utgå ifrån patientens behov. Inte vårdgivarens, inte arbetsgivarens eller personalens – utan patientens.
Jamen självklart. Hur svårt kan det vara. Vill inte Grimmark medverka i aborter finns det gott om andra vårdyrken där hon kan ha sin samvetsfrid ifred.

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Hur kan man arbetsvägra på ett jobb man aldrig fått? Nyspråk.

Ett mer nyanserat inlägg än Humanisternas hetspropaganda. Fungerar tydligen på ett annat sätt i t ex Norge. Men de vet väl kanske inte nånting om MR, trots t ex ansvaret för fredspriset?

Patrik Lindenfors sa...

Så här beskrivs det mer korrekt:
"Våren 2013 gjorde barnmorskestudenten Ellinor Grimmark praktik på kvinnokliniken i Eksjö. Kliniken sa att det skulle finnas jobb för henne nästa vår.

Men på grund av sin kristna övertygelse kunde hon omöjligen utföra aborter. Hon ville inte heller ge råd om preventivmedel. Då drog kliniken tillbaka jobberbjudandet. Av samma skäl fick hon inte jobb i Jönköping eller Värnamo."

Arbetsvägran.

Alla vet att hennes process är larv. Det är större mål som hägrar än att vinna i en svensk domstol. Läs mer här: https://kit.se/2015/11/12/21080/abortmotstandarna-har-forlorat-forsta-ronden-har-ar-resten-av-deras-strategi/ (funkar inte länken i Chrome så byt web-läsare så går det bra).

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se